Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na tiskovani konferenci poudaril, da se v obalno-kraški regiji vračajo v rdečo fazo ukrepov. "Kar je še bolj zaskrbljujoče pa je to, da je že blizu črne faze," pravi. Ponovno so zato uvedli omejitev gibanja znotraj te statistične regije – zbiranje tam ni več dovoljeno.

"Obenem smo nekoliko redifinirali ukrepe, ki jih že poznate," pojasnjuje Hojs. Ker je epidemiološko stanje v občinah obalno-kraške regije precej primerljivo in ker gre zgolj za eno regijo, ki je pristala v rdečem, se je vlada odločila, da omeji gibanje na celotno regijo in ne na občine v njej. Ob tem so prepovedali vstop vanjo.

Med izjemami tudi ni več obiska trgovine v drugi regiji, če je v vaši ni. "Vemo, da se je del trgovin v obalno-kraški regiji zaprl in ravno ta izjema bi lahko pripomogla k temu, da bi lahko ljudje to izkoriščali, češ v moji statistični regiji ni trgovine z določenim blagom, zato potujem v Ljubljano ali pa kam drugam. Te izjeme torej ni več," poudarja minister.

Šole ostajajo odprte

Vlada se je po sestanku s strokovno skupino odločila, da še ne bo zapirala šol v obalno-kraški regiji, kljub temu da bi glede na semafor ukrepov morale biti zaprte.

"Odločitev je bila, da šolniki, epidemiologi, zdravniki do naslednje srede pripravijo model, ki bi morda omogočal tudi izvajanje nadaljevanje pouka v rdečih regijah. Morda celo vstop srednješolcev v šole. Malce drugače, kot je bilo predvideno z osnovnim semaforjem ukrepom," je pojasnil minister Hojs.

Direktor NIJZ-ja Milan Krek pa je pojasnil, da predlagajo drugačno organizacijo razredov za višnje stopnje: polovica razreda je v šoli, polovica od doma, hkrati bi za celoto državo prek televizije prenašali univerzalni program. "To je dodaten impulz z naše strani. Med učenci je veliko takih, ki imajo obolenja, in ni priporočljivo, da so v šoli. Te se šola na daljavo. Stvar razprave je, na kakšen način organizirati šolo, da bo čim manj okužb," je dodal.

Sorodna novica Obalno-kraška regija v rdeče. Hojs: Ne načrtujte izletov na Obalo.

12 izjem za vstop v regijo

Je pa prehajanje dovoljeno za prihod na delo in izvajanje delovnih nalog, opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje, varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, zaradi oskrbe ali nege družinskih članov ali če gre za izvajanje starševske skrbi in stikov z otrokom. Odprte in dostopne ostajajo tudi šole kot v oranžni fazi.

Dovoljen je tudi dostop do zdravstvenih in sanitarnih storitev ter zdraviliškega zdravljenja, dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev, dostop do storitev za nujne primere, dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih in upravnih organov ter organov pregona, dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami, izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču za člane istega gospodinjstva, tranzitno potovanje čez regijo v sosednjo državo ali do svojega prebivališča, nujno vzdrževanje groba.

Vse te izjeme veljajo tudi za ožje družinske člane posameznika in člane skupnega gospodinjstva, kadar potujejo skupaj.

Pri sebi morate imeti dokazilo, s katerim izkaže upravičenost uveljavljanja ene od 12 izjem za prehajanje regijske meje, in lastnoročno podpisano izjavo.

Vlada omejila gibanje v obalno-kraški regiji

Dovoljenje tudi za negativne teste, cepljene in tiste, ki so covid-19 preboleli

Še enkrat pa pozivam vse državljanke in državljane, da ta vikend ne hodite na Obalo, in da prebivalci obalno-kraške regije ne potujete v druge regije. Edino to je način, da ponovno zamejimo kar precej strmo rast virusa v obalno-kraški regiji in spravimo zadevo znova na oranžno in kasneje rumeno fazo.

Aleš Hojs, minister za notranje zadeve

Prehajanje meje regije je dovoljeno tudi posamezniku z dokazilom o cepljenju proti covidu-19, negativnim rezultatom PCR- ali hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur, potrdilom o pozitivnem izvidu testa, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilom zdravnika, da je prebolel covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Upoštevajo potrdila, ki so bila izdana v državah članicah EU-ja oziroma schengenskega območja ali pri organizacijah oziroma pri posameznikih v tretjih državah, ki so objavljeni na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Odprte prodajalne do 400 kvadratnih metrov in obvezno testiranje zaposlenih

Zapirajo se nekatere trgovine in dejavnosti. Odprte ostajajo pošte, bencinski servisi, dostavne storitve in banke, prodajalne, ki prodajajo predvsem živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, trgovine z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, specializirane prodajalne z otroškim programom, prodajalne do površine 400 kvadratnih metrov, ne glede na vrsto blaga, tržnice, premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij. Pogoj za njihovo odprtje je tedensko testiranje zaposlenih.

Prav tako bo ob testiranju zaposlenih še naprej dovoljeno obratovanje serijskih delavnic s površino do 400 kvadratnih metrov ter storitev za vzdrževanje in montažo, storitev nepremičninskega posredovanja, frizerski in kozmetični saloni ter individualnih storitev strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja, kot so inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice.

Poostren nadzor na smučiščih

Zdravstveni inšpektorat, inšpektorat za infrastrukturo in policija bodo ta konec tedna na vseh smučiščih po Sloveniji, ki so odprta, izvajali poostren nadzor. Že v preteklih dneh so inšpektorji na smučiščih ugotovili nekaj neskladnosti, med drugim pri gostinski ponudbi. Policisti pa so v zadnjem tednu dni obravnavali tudi 27 nesreč na smučiščih. Skupaj z zdravstvenim inšpektoratom pozivajo k upoštevanju veljavnih zaščitnih ukrepov in priporočil.

Hojs o policijski uri: Jasno je, da stanje izboljšuje

Če je v drugih regijah dovoljeno zbiranje do 10 ljudi, pa bo to za obalno-kraško zdaj znova prepovedano. Razen za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva.


Za celotno državo še vedno velja omejitev gibanja v nočnem času med 21. in 6. uro.

Notranji minister Hojs namreč meni, da je "ta policijska ura, kot ste jo poimenovali novinarji, ali epidemiološka ura, kot sem jo imenoval sam, precej pripomogla k temu, da se je stvar začela izboljševati. Prepričan sem, da v kolikor epidemiološka ura ne bi veljala, bi bilo zaradi privatnih druženj stanje precej slabše. Seveda je nemogoče hipotetično izmeriti nekaj, česar ni. Ker epidemiološka ura je, to pomeni, da je stanje boljše." Zatrjuje tudi, da ima takno 'epidemiološko uro' večina evropskih držav in da nihče ne problematizira, da bi epidemiološka ura poslabševala zadeve. "Več kot jasno je, da jo izboljšuje."