Foto: BoBo
Foto: BoBo

V skladu s trenutnimi razmerami še vedno ostajamo v t. i. oranžni fazi načrta sproščanja ukrepov, zato je vlada na vsakotedenski seji spet podaljšala veljavnost protikoronskih ukrepov in odlokov. Glede na trenutno epidemiološko situacijo so bili preteki teden sicer bolj optimistični na Institutu Jožef Stefan (IJS), kjer so izračunali, da bi lahko ob trenutnih pogojih že na začetku marca prešli v rumeno fazo.

Kaj bi pomenila rumena faza?

Glede na načrt sproščanja sta kriterija za prehod v rumeno fazo manj kot 600 okužb na dan in manj kot 500 hospitaliziranih v bolnišnicah. Prvi kriterij bi po izračunih IJS-ja lahko dosegli 1. marca, drugega pa tri dni zatem. V tem primeru bi bila največja sprostitev ukrepov v rumeni fazi ukinitev policijske ure, ki je veljavi že tretjino leta. V srednje šole pa naj bi se vrnili preostali dijaki in študentje. Napovedano pa je tudi "odprtje preostalih servisnih dejavnosti."

"Skladno z vladnim načrtom sproščanja ukrepov in epidemiološko sliko v državi je predvideno, da se bodo z odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom postopoma začele sproščati nekatere storitve na področju turizma (nastanitve) in gostinstva ter še dodatne storitve na področju gradbeništva," so za MMC na gospodarskem ministrstvu pojasnili, katere so "preostale servisne dejavnosti."

Prepoved konzumiranja hrane in pijače zunaj ostaja

Čeprav je v oranžni fazi ponovno dovoljeno zbiranje do deset ljudi, pa je še vedno v veljavi prepoved konzumiranja hrane in pijače na javnih površinah in prepoved osebnega prevzema alkohola in alkoholnih pijač na prevzemnem mestu. Kdaj bosta ukrepa odpravljena oz. v kateri fazi sproščanja, pa glede na pojasnilo gospodarskega ministrstva ni jasno.

"Izjema, ki dovoljuje osebni prevzem blaga in hrane, je bila sprejeta z namenom, da se gostinskim dejavnostim, kljub sprejetim omejitvenim ukrepom, omogoči vsaj delno obratovanje. Prepoved konzumiranja prevzete hrane in pijače na javnih površinah pa je bila sprejeta v izogib zadrževanju in druženju v okolici gostinskih lokalov. Vlada na tedenski ravni presoja o ustreznosti ukrepov, upoštevajoč epidemiološke razmere, in odloča o morebitnem sproščanju ali zaostrovanju ukrepov, ki je v prvi vrsti odvisno od epidemioloških razmer ter stališča in strokovne ocene zdravstvene stroke, tako NIJZ-ja kot tudi posebne skupine pri ministrstvu za zdravje," so pojasnili na ministrstvu za gospodarstvo.

Prepoved konzumiranja hrane in pijače na javnih površinah, kot je pojasnjeno na vladni spletni strani, sicer ne prepoveduje konzumiranja hrane in pijače na vseh javnih površinah, temveč "se hrana in pijača, prevzeta na prevzemnih mestih, ne sme zaužiti na območju prevzemnega mesta npr. ob kiosku s hitro hrano."

Toda čeprav je ponovno dovoljeno zbiranje do deset ljudi, pa je po pojasnilu MNZ-ja, v okvir katerega sodi odlok, ki ureja področje zbiranja in gibanja ljudi, prepovedano skupinsko konzumiranje hrane in pijače na prostem.

Zunanje prehranjevanje dovoljeno le družinam

"Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom določa, da konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno. Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 ministrstva za zdravje določa obvezno uporabo zaščitne maske v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih ter pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 2 metra. Ne glede na dovolitev zbiranja do 10 ljudi je torej uživanje hrane in pijače zunaj še naprej prepovedano v skupinah, razen za člane istega gospodinjstva," poudarjajo na MNZ-ju.

Vladno pojasnilo, kaj pomeni prepoved konzumiranja hrane in pijače na javnih površinah

"Prepoved konzumiranja hrane in pijače je vezana zgolj na prevzeto hrano in pijačo na prevzemnih mestih. Navedeno pomeni, da se hrana in pijača, prevzeta na prevzemnih mestih, ne sme zaužiti na območju prevzemnega mesta (npr. ob McDonaldsu, ob kioskih s hitro prehrano, bifejih - coffe to go, prevzem malic v gostiščih in podobno). Ponudniki ne smejo omogočati konzumiranja hrane in pijače na območju objekta, kjer izvajajo storitev (npr. ne sme biti miz, stolov ali stojnic). Prav tako naj ponudniki opozorijo potrošnike o prepovedi konzumacije prevzete hrane in pijače na območju prevzemnega mesta.Prepoved torej ne velja generalno kot prepoved konzumiranja hrane in pijače na javnih površinah. Kljub temu pa morajo potrošniki spoštovati tudi določbe vseh drugih veljavnih odlokov, ki opredeljujejo omejitve ravnanj prebivalstva na javnih mestih."