Johnson se je cepil proti covidu-19 in o tem poročal na Twitterju. Foto: EPA
Johnson se je cepil proti covidu-19 in o tem poročal na Twitterju. Foto: EPA

"Pa se cepimo," je na Twitterju ob fotografiji cepljenja zapisal 56-letni Johnson, ki je lani sam prebolel hudo obliko covida-19. Kot je dodal, je cepljenje največ, kar lahko ljudje storijo, da si povrnejo življenje, ki ga tako pogrešajo.

Johnson je sicer tudi glede na strategijo cepljenja upravičen do cepljenja, saj trenutno v Združenem kraljestvu k cepljenju pozivajo vse starejše od 50 let. Britanski premier je s tem skušal dvigniti zaupanje v cepivo AstraZenece, potem ko je več zlasti evropskih držav – ne sicer Združeno kraljestvo – v zadnjih dneh začasno prekinilo cepljenje z njim iz bojazni, da povzroča krvne strdke.

Cepil se je tudi francoski premier Jean Castex. Foto: EPA
Cepil se je tudi francoski premier Jean Castex. Foto: EPA

Evropska agencija za zdravila (EMA) je v četrtek po preučitvi nekaterih tovrstnih primerov, ki so se pojavili, sporočila, da je cepivo varno in učinkovito, posledično pa so se številne države odločile, da bodo cepljenje nadaljevale.

Med njimi je tudi Francija, kjer se je s tem cepivom cepil premier Jean Castex, bodo pa zaradi nekaterih bojazni, ki ostajajo, v državi cepili le starejše od 55 let.

Cepljenje so nadaljevali tudi v Nemčiji. Da se je pripravljena cepiti s cepivom AstraZenece, je napovedala tudi 66-letna kanclerka Angela Merkel, a ko pride na vrsto. "Da, vzela bi AstraZeneco," je dejala na novinarski konferenci.

Podobno je napovedal italijanski premier Mario Draghi. "Nisem se še naročil, ampak moja starostna skupina je med tistimi, ki se lahko cepijo, in da, cepil se bom z AstraZeneco," je 73-letni Draghi povedal novinarjem.

Je pa tudi agencija EU-ja zagotovila, da AstraZenecino cepivo ni povezano s splošnim povečanjem tveganja za trombebolične dogodke ali krvne strdke. Foto: EPA
Je pa tudi agencija EU-ja zagotovila, da AstraZenecino cepivo ni povezano s splošnim povečanjem tveganja za trombebolične dogodke ali krvne strdke. Foto: EPA

WHO podprl cepivo AstraZenece

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so podprli cepljenje proti covidu-19 s cepivom britansko-švedskega podjetja AstraZeneca. Svetovalni odbor WHO-ja za varnost cepiv je poudaril, da so koristi tega cepiva še naprej večje od tveganj.

"Ima izjemen potencial pri preprečevanju okužb in zmanjšanju smrti po svetu," so strokovnjaki zapisali v izjavi.

Pregledali so podatke o krvnih strdkih in znižani koncentraciji krvnih ploščic oziroma trombocitov v krvi po cepljenju z AstraZenecinim cepivom. Proučevali so podatke iz Evrope, Združenega kraljestva, Indije in tudi baze WHO-ja.

"Dostopni podatki ne nakazujejo na splošno povečanje motenj strjevanja krvi, kot sta globoka venska tromboza ali pljučna embolija po cepljenju s cepivi proti covidu-19," so poudarili. "Stopnje trombeboličnih dogodkov po cepljenju proti covidu-19 so v skladu s pričakovanji."

Čeprav so po cepljenju z AstraZenecinim cepivom v Evropi poročali tudi o zelo redkih in edinstvenih trombeboličnih dogodkih v povezavi s trombocitopenijo, kot je tromboza možganskih ven in sinusov, ni gotovo, da jih je povzročilo cepljenje, so dodali.

O tovrstnih redkih motnjah strjevanja krvi je že v četrtek poročala EMA, ki ni mogla povsem izključiti povezave s cepljenjem, zato se je odločila za nadaljnjo preiskavo, s čimer se je strinjal tudi odbor WHO-ja.

Je pa tudi agencija EU-ja zagotovila, da AstraZenecino cepivo ni povezano s splošnim povečanjem tveganja za trombebolične dogodke ali krvne strdke. Po njenem mnenju je to cepivo varno in učinkovito. Večina držav, ki so v preteklih tednih zaradi pojava krvnih strdkov začasno ustavile cepljenje s cepivom britansko-švedskega podjetja, je tako cepljenje nadaljevala.

WHO: Cepivo Astrazenece je varno

Norveška premierka naj bi z družino kršila protikoronske ukrepe

Na Norveškem so uvedli preiskavo proti tamkajšnji premierki Erni Solberg, potem ko se je izvedelo, da je skupaj z družino kršila protikoronske ukrepe. Razkritje že odmeva na družbenih omrežjih, pojavljajo se zahteve po njenem odstopu.

Norveška premierka je za svoj 60. rojstni dan konec februarja z družino odšla v smučarsko središče Geilo in s tem kršila omejitve in priporočila za zajezitev okužb z novim koronavirusom, je razkrila norveška javna televizija NRK.

"Policija se je na podlagi informacij, ki so se pojavile v medijih, in izjav same premierke odločila, da sproži preiskavo zaradi morebitne kršitve predpisov za preprečevanje nalezljivih boleznih," je sporočila policija. Dodala je, da bo organ pregona sprejel odločitev o morebitnih pravnih sankcijah.

Do zdaj so na Madžarskem cepili 1,5 milijona ljudi. Foto: EPA
Do zdaj so na Madžarskem cepili 1,5 milijona ljudi. Foto: EPA

Poleg pravnih posledic bi lahko imela afera po mnenju poznavalcev posledice za politično kariero premierke pred volitvami, ki jih načrtujejo za september. Solbergova je že v četrtek zvečer na Facebooku priznala krivdo.

"Žal mi je, da smo z družino kršili protikoronske predpise. To se nikoli ne bi smelo zgoditi. Seveda bi morali upoštevati vsa priporočila, kot sem vas tudi sama prosila," je zapisala v objavi. Ob tem je dodala, da misli na vse tiste, ki so se morali odpovedati stvarem, ki so se jih veselili, "rojstnega dne s sošolci, praznovanja s prijatelji ali česar koli drugega, kar je pomembno".

"Razumem tiste, ki so zaradi tega jezni in razočarani. Naredila sem napako in zaradi tega želim povedati, da mi je žal," je še zapisala premierka.

25. februarja se je 13 članov premierkine družine zbralo na večerji v restavraciji. Solbergova sama ni bila navzoča, saj je morala zaradi težav z očmi v bolnišnico. Na Norveškem je sicer omejeno zasebno druženje na javnem prostoru na deset. Naslednji dan je Solbergova skupaj s sorodniki kršila še eno priporočilo, ko se je v njenem stanovanju zbralo 14 ljudi, tj. štirje več od priporočila.

Poleg družinskega smučanja je Solbergova skupaj s sorodniki kršila še eno priporočilo, ko se je v njenem stanovanju zbralo 14 ljudi, tj. štirje več od priporočila. Foto: EPA
Poleg družinskega smučanja je Solbergova skupaj s sorodniki kršila še eno priporočilo, ko se je v njenem stanovanju zbralo 14 ljudi, tj. štirje več od priporočila. Foto: EPA

Na Madžarskem ukrepov ne bodo sprostili

Madžarski premier Viktor Orban je sporočil, da zaradi dramatičnih številk novih okužb z novim koronavirusom za zdaj v državi ne bodo sprostili protikoronskih ukrepov. Zaprtje države tako ostaja, je sporočil Orban in napovedal, da bodo čez teden dni razpravljali o ukrepih, vključno s tistimi, ki bodo veljali med veliko nočjo.

Madžarski krizni štab je že pripravil načrt sproščanja ukrepov, ki je odvisen od stopnje cepljenih proti covidu-19. Prvo sproščanje naj bi po Orbanovih besedah tako sledilo šele takrat, ko bodo cepili najmanj 2,5 milijona ljudi.

Po napovedih naj bi na Madžarskem danes presegli število 1,5 milijona cepljenih. Dva odmerka cepiva je doslej prejelo 444.451 ljudi.

Na Madžarskem so okužbo doslej potrdili pri 549.839 ljudeh. Umrlo je 17.841 covidnih bolnikov. Foto: EPA
Na Madžarskem so okužbo doslej potrdili pri 549.839 ljudeh. Umrlo je 17.841 covidnih bolnikov. Foto: EPA

Orban je v današnjem rednem tedenskem pogovoru za radio Kossuth "družine, poslovneže in mladino" pozval k "še malo potrpežljivosti". Obrnil se je tudi na madžarsko opozicijo in ji sporočil, da bi državi naredila veliko uslugo, če bi se odpovedala svoji kampanji proti cepljenju, je razvidno iz Orbanovega govora, ki je povzet na vladni spletni strani abouthungary.hu.

Na Madžarskem, ki ima približno 9,8 milijona prebivalcev, so v zadnjih 24 urah potrdili 10.759 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je 213 bolnikov s covidom-19. V madžarskih bolnišnicah morajo umetno predihovati 1174 bolnikov.

Orban je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA poskušal pomiriti sodržavljane in spomnil na obstoječe zmogljivosti v madžarskih bolnišnicah, kjer je na voljo več kot 1600 prostih postelj za intenzivno nego z medicinskimi ventilatorji. Hkrati je predvsem mlade zaprosil, naj podprejo ukrepe za zajezitev koronavirusa, saj lahko samo v tem primeru računajo na še eno brezskrbno poletje.

Na Madžarskem so okužbo doslej potrdili pri 549.839 ljudeh. Umrlo je 17.841 covidnih bolnikov.

V prihodnje bodo na Hrvaškem okrepili nadzor nad spoštovanjem veljavnih protikoronskih ukrepov in dosledneje kaznovali kršilce. Foto: EPA
V prihodnje bodo na Hrvaškem okrepili nadzor nad spoštovanjem veljavnih protikoronskih ukrepov in dosledneje kaznovali kršilce. Foto: EPA

Avstrija ob slabšanju razmer omejitvene ukrepe na mejah podaljšuje do konca maja

Avstrijsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da bodo ukrepi za zajezitev novega koronavirusa na avstrijskih mejah v veljavi najmanj do 31. maja. Sami ukrepi se ne spreminjajo. Tako bodo morali potniki ob vstopu v državo še naprej predložiti negativen izvid testa na novi koronavirus. Od testiranja s testom PCR lahko mine največ 72 ur, od antigenskega testiranja pa največ 48. Test je mogoče opraviti tudi v 24 urah po vstopu.

Potniki, ki morajo pred prihodom izpolniti spletni obrazec, so ob vstopu napoteni v obvezno desetdnevno karanteno, ki jo je mogoče s predložitvijo novega negativnega izvida prekiniti po najmanj petih dneh.

Tudi dnevni migranti se morajo enkrat tedensko registrirati in ob tem predložiti negativen izvid testa, ki ni starejši od sedem dni.

V slovenski severni sosedi se medtem epidemiološke razmere še naprej zaostrujejo. V zadnjem dnevu so ob 66.000 testiranjih potrdili 3515 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu letos, kažejo podatki avstrijskih ministrstev za zdravje in notranje zadeve. Tretji dan zapored je to število preseglo 3000. V zadnjem tednu so v povprečju potrdili 2865 okužb na dan, sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev pa znaša 225.

V državi so uvedli poseben režim za mesta z najvišjim številom okužb s covidom 19. Če je v posameznem mestu sedemdnevna incidenca okužb višja od 400, morajo prebivalci ob izhodu pokazati negativni izvid testa na covid-19. Tak nadzor med drugim poteka v Wiener Neustadtu, poroča dopisnica RTV Slovenija iz Nemčije Petra Kos Gnamuš.

Sorodna novica V Indiji največ okužb v enem dnevu od konca novembra

"Šokiran sem, da je Wiener Neustadt žarišče okužb v celotni Avstriji, in ne razumem, zakaj ministrstvo za zdravje ne začne kampanje cepljenja, s čimer bi lahko dobili nadzor, ker s temi testi in izhodnimi kontrolami tega ne bo," je po poročanju dopisnice dejal župan mesta Klaus Schneeberger.

Število aktivno okuženih ljudi v Avstriji je prvič letos preseglo 30.000. Znaša 30.797, kolikor jih je bilo nazadnje tik pred božičem. V avstrijskih bolnišnicah se zdravi 1834 covidnih bolnikov, od tega jih 397 potrebuje intenzivno nego. Obe števili sta se v zadnjem tednu povečali za 14 odstotkov, kar pomeni, da se je število bolnikov na intenzivni negi povečalo za 49. V zadnjih 24 urah je umrlo še 42 covidnih bolnikov, od izbruha epidemije v Avstriji pa 9024.

V zadnjem dnevu so največ okužb potrdili v deželi Dunaj, in sicer 877. Na avstrijskem Štajerskem so jih našteli 499, na avstrijskem Koroškem pa 163. Od tega so jih 19 potrdili samo v kraju Zlan v občini Štokboj.

Ta kraj na Koroškem, ki ima 400 prebivalcev, bo mogoče od nedelje zapustiti samo z negativnim izvidom testa na novi koronavirus, ukrep bo sprva v veljavi do prihodnjega petka. Izjema bo veljala za otroke do 10. leta starosti, uslužbence nujnih služb ter tovorni in tranzitni promet. Policija bo upoštevanje ukrepa nadzorovala naključno. Do vključno nedelje pa bo v veljavi obveznost predložitve negativnega testa za izstop iz koroškega okraja Šmohor.

Zaradi hitre rasti okužb ponekod v BiH-u uvajajo strožje omejitve

V Bosni in Hercegovini so zaradi hitre rasti števila okužb z novim koronavirusom v prestolnici Sarajevo in okolici ter na območju Republike Srbske uvedli strožje omejitvene ukrepe.

V Sarajevu so se zvečer zaprle restavracije, nočna prepoved gibanja pa se po novem začenja že ob 21. uri, dve uri prej kot doslej. Zaščitne maske so obvezne tudi zunaj, družabna srečanja so prepovedana, šole pa zaprte. Ukrepi naj bi veljali prihodnjih 15 dni tako v mestu kot na širšem območju okrog prestolnice. V Republiki Srbski so javna zbiranja omejili na 30 ljudi, med 22. in 6. uro je prepovedana prodaja alkohola, zaprli so telovadnice.

V državi s 3,2 milijona prebivalci se sicer ukrepi za zajezitev širjenja epidemije covida-19 razlikujejo po posameznih regijah. V državi v zadnjem času strmo narašča število novih okužb, v zadnjem dnevu so poročali o 1436 novih primerih. Sedemdnevna incidenca primerov na 100.000 ljudi je v enem tednu narasla na 271,3. Cepljenje poteka zelo počasi, saj je državi doslej uspelo zagotoviti le majhno število odmerkov cepiva proti covidu-19.

Sorodna novica Finska četrto leto najsrečnejša država na svetu, Slovenija 29.

Na Hrvaškem strožji nadzor

Na Hrvaškem bodo okrepili nadzor nad spoštovanjem ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom in dosledneje kaznovali kršilce, je napovedal hrvaški notranji minister Davor Božinović.

Dejal je, da bodo tudi na Hrvaškem počasi prevladale nove različice novega koronavirusa, kar terja dodatne napore v boju proti okužbam, posebej v kontekstu priprav na turistično sezono.

Finska kljub pandemiji četrto leto najsrečnejša država na svetu

Kljub pandemiji covida-19 je Finska letos že četrto leto zapored najsrečnejša država na svetu, kaže novo svetovno poročilo o sreči. Med 149 državami se je Slovenija uvrstila na 29. mesto, potem ko je v lanskem poročilu zasedla 33. mesto.

V prihodnje bodo okrepili nadzor nad spoštovanjem veljavnih protikoronskih ukrepov in dosledneje kaznovali kršilce. Obenem bodo lokalni štabi civilne zaščite predlagali ukrepe za zajezitev širjenja okužb na svojih območjih v sodelovanju z epidemiologi in predstavniki lokalnih turističnih skupnosti, je dejal Božinović.

Hrvaška vlada je pred nekaj tedni objavila, da namerava kupiti tudi rusko cepivo, ker distribucija že odobrenih cepiv v EU-ju zamuja. Prejšnji teden so začeli preverjati dokumentacijo o Sputniku V, ki so jo zahtevali iz Rusije. Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je večkrat dejal, da obstaja možnost interventnega uvoza Sputnika V, preden bo njegovo uporabo odobrila EMA, a je hrvaški premier Andrej Plenković zatrdil, da ruskega cepiva ne bodo uporabljali, dokler EMA ne bo prižgala zelene luči.

Na ruskem veleposlaništvu v Zagrebu so izrazili upanje, da Hrvaška ne bo zavlačevala z nakupom ruskega cepiva Sputnik V. V nasprotnem primeru bo država med čakanjem na odločitev Eme in Evropske komisije obstala v čakalni vrsti, so zapisali na Facebooku ruskega veleposlaništva. Potrdili so, da so proizvajalci ruskega cepiva in hrvaško ministrstvo za zdravje v intenzivnih stikih.

Kazen: Ukinitev nadomestila za plače

Med drugim je potrdil, da so doslej kaznovali več kot 30 gostincev, ki so kršili protikoronske ukrepe. Omenil je, da bodo tistim gostincem, ki kršijo ukrepe, ukinili nadomestilo za plače, ki ga prispeva država zaposlenim v podjetjih, ki so jim med epidemijo covida-19 omejili poslovanje.

Medtem je danes že tretji dan zapored število novookuženih v državi preseglo 1000. V zadnjih 24 urah so tako ob 6533 testih potrdili 1112 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je še 17 bolnikov s covidom-19.

Doslej so v državi uporabili 375.082 odmerkov Pfizerjevega, Moderninega in AstraZenecinega cepiva. Cepili so 298.622 ljudi, med njimi 76.460 z dvema odmerkoma.

Številni Parižani so se odločili, da zapustijo mesto. Foto: EPA
Številni Parižani so se odločili, da zapustijo mesto. Foto: EPA

Parižani pred novo ustavitvijo javnega življenja množično zapuščajo mesto

Parižani množično zapuščajo francosko prestolnico, potem ko je francoski premier Jean Castex v četrtek napovedal, da bodo v soboto za mesec dni tam znova uvedli omejitve gibanja, da bi zajezili širjenje novega koronavirusa. Vlaki proti delom države, kjer ne bo strožjih ukrepov, so danes polni.

V pokrajini Ile-de-France, kjer leži tudi Pariz, bodo od sobote zaprte nenujne trgovine, prepovedano bo zapuščati regijo, pa tudi sicer bodo omejili gibanje na prostem. Rekreacija in sprehodi bodo dovoljeni na območju do 10 kilometrov od doma. Tako kot med prejšnjimi zaprtji bodo prebivalci tudi tokrat morali svoj odhod od doma utemeljiti z izjavo na posebnem obrazcu, je napovedal Castex.

Ukrepi bodo ob pariški regiji veljali tudi v regiji Hauts-de-France na severovzhodu države in v departmajih, ki mejijo na ti regiji. Foto: EPA
Ukrepi bodo ob pariški regiji veljali tudi v regiji Hauts-de-France na severovzhodu države in v departmajih, ki mejijo na ti regiji. Foto: EPA

Zaradi tega so se številni Parižani odločili, da zapustijo mesto in odidejo v regije, kjer oblasti tovrstnih ukrepov ne bodo uvedle. To so Bretanja, obala Atlantskega oceana na jugozahodu države in Lyon na jugovzhodu.

Na francoskih državnih železnicah SNCF so povedali, da so rezervirane vse vozovnice za te dele države. Ob petkih v preteklih tednih so bili vlaki od 60- do 70-odstotno zasedeni. Vlaki, ki s pariške postaje Montparnasse odpeljejo proti Bretanji in jugozahodu države, so bili nabito polni.

V Bretanjo se je odpravila tudi 19-letna študentka Maiwenn, ki bo preostanek semestra, ki se konča sredi aprila, preživela pri svoji družini v mestu Saint-Brieuc. "Že približno eno leto se učimo na daljavo, tako da se počasi začenjamo privajati," je povedala.

Ukrepi bodo ob pariški regiji veljali tudi v regiji Hauts-de-France na severovzhodu države in v departmajih, ki mejijo na ti regiji. Veljali bodo v skupno 16 departmajih. Castex je opozoril še, da bi lahko nove omejitve, ki so sicer blažje od ukrepov v preteklosti, podaljšali in razširili tudi v druge dele države.

Foto: EPA
Foto: EPA

Skandinavske države še ne bodo cepile z AstraZeneco, Francija samo starejše od 55 let

Danska kljub zeleni luči Evropske agencije za zdravila (EMA) za zdaj ne bo nadaljevala cepljenja s cepivom proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca. Tamkajšnje oblasti so sporočile, da v tej skandinavski državi vsaj še prihodnji teden ne bodo cepili s cepivom britansko-švedskega podjetja AstraZeneca. Za to so se po besedah vodje danske agencije za javno zdravje Sorena Brostroma odločili, ker potrebujejo več časa za analizo tega, ali je cepivo povezano s tveganjem za hude krvne strdke.

"V okviru pregleda spremljamo tudi drugi dve cepivi, ki ju imamo na Danskem," je povedal na novinarski konferenci po poročanju tujih tiskovnih agencij. Danska je bila 11. marca prva članica Evropske unije (EU), ki je v celoti zaustavila cepljenje z AstraZenecinim cepivom. Tam trenutno proučujejo deset primerov krvnih strdkov po cepljenju s cepivom tega proizvajalca, s katerim so sicer cepili 140.000 ljudi.

Danska se je tako pridružila svojima skandinavskima sosedama Norveški in Švedski, ki prav tako kljub pozitivni oceni EME za zdaj še ne bosta nadaljevali cepljenja s cepivom AstraZenece.

Cepilno mesto v Franciji. Foto: EPA
Cepilno mesto v Franciji. Foto: EPA

Norveške zdravstvene oblasti morajo preučiti primere močnega imunskega odziva, ki je pri cepljenih sprožil protitelesa. Ta lahko vplivajo na trombocite in tako sprožijo krvni strdek. Paal Andre Holme iz bolnišnice v Oslu je v četrtek še pred odločitvijo EME dejal, da trenutno ne vidi druge možnosti, kot da je za to krivo cepivo AstraZenece. Je pa poudaril, da gre še vedno za indice.

Na Švedskem medtem preučujejo primer neobičajne motnje strjevanja krvi, ki je v središču EMINE nadaljnje preiskave. Francoske zdravstvene oblasti so zaradi tovrstne motnje strjevanja krvi izdale priporočilo, da z AstraZenecinim cepivom cepijo samo ljudi, stare 55 let in več. Po besedah vodje francoskega zdravstvenega regulatorja Dominique Le Guludec so v Evropi do 16. marca zaznali 25 primerov te motnje, pri čemer je devet ljudi umrlo. Zaznali so jih samo pri mlajših od 55 let in večinoma pri ženskah, je povedala. V Franciji so jih zaznali pri 51-letnem moškem in 24-letni ženski.

V Franciji so sicer s tem cepivom cepili francoskega premierja Jeana Castexa, ki je star 55 let. "Ničesar ne čutim, čeprav sem malo občutljiv," je povedal po poročanju tujih agencij.

Evropska agencija za zdravila je v četrtek sporočila, da niso mogli povsem izključiti povezave med cepivom ter redkimi in neobičajnimi, a zelo resnimi motnjami strjevanja krvi. So pa zagotovili, da cepivo ni povezano s splošnim povečanjem tveganja za trombebolične dogodke ali krvne strdke. Cepivo je po mnenju EME varno in učinkovito.

Tako je večina držav, ki so prekinile cepljenje z AstraZenecinim cepivom, napovedala nadaljevanje cepljenja z njim. Poleg prej omenjene Francije sta znova začeli cepiti tudi že Nemčija in Slovenija.

Je pa cepljenje s tem cepivom ustavila Finska, ki ni bila med državami, ki so to storile v preteklih tednih. Za to so se finske oblasti odločile iz previdnosti, potem ko so ugotovili dva primera možganske tromboze od štiri do deset dni po cepljenju. Ustavitev bo v veljavi najmanj do 29. marca.

Cepljenje s cepivom AstraZenece je spet steklo po Evropi

Na Sardiniji od ponedeljka strožji omejitveni ukrepi

Na italijanskem otoku Sardinija bodo v ponedeljek zaostrili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, ki so trenutno zelo blagi. Polovica italijanskih dežel medtem ostaja obarvanih z rdečo barvo, kar pomeni najstrožje omejitvene ukrepe. Sardinija pa bo po novem oranžna, so odločile italijanske oblasti.

Sardinija je trenutno označena z belo barvo, kar pomeni zelo blage ukrepe za zajezitev epidemije covida-19. Bari in restavracije so lahko odprti tudi zvečer, življenje pa je skoraj običajno. Pozneje kot drugje se začenja tudi nočna omejitev gibanja, in sicer ob 23.30 namesto ob 22. uri.

Prizor iz Italije. Foto: EPA
Prizor iz Italije. Foto: EPA

Ta italijanski otok bo od ponedeljka zaradi poslabšanja epidemioloških razmer, ki so sicer precej boljše kot drugje po Italiji, označen z oranžno barvo, ki pomeni srednje stroge ukrepe za zajezitev virusa. Tam so odprte trgovine, lokali in restavracije pa so zaprti, mogoč je prevzem hrane in pijače za s sabo.

Od ponedeljka bo oranžna tudi dežela Molize, ki je trenutno rdeča. Polovica od 20 italijanskih dežel bo tako oranžnih, polovica pa rdečih. Na rdečih območjih so zaprti vsi lokali in restavracije, mogoč je le prevzem hrane in pijače za s sabo, zaprte so vse nenujne trgovine, pouk pa poteka na daljavo.

V državi se zaradi bolj nalezljivih različic tretji val okužb vse bolj krepi, bolnišnice so znova močno obremenjene.

Kritično zasedenost so dosegle bolnišnice v 13 deželah. V zadnjem dnevu so po podatkih italijanskega ministrstva za zdravje potrdili 25.735 novih okužb z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo sedem odstotkov izvidov testov, ta delež pa je stabilen. V zadnjih 24 urah je sicer umrlo še 386 covidnih bolnikov, kar je približno 40 manj kot dan pred tem. Skupaj je v slovenski zahodni sosedi umrlo že več kot 104.200 ljudi s covidom-19.