Za savinjsko-šaleško regijo je predlagan najbolj ambiciozen scenarij izstopa, najpozneje leta 2033. Foto: BoBo
Za savinjsko-šaleško regijo je predlagan najbolj ambiciozen scenarij izstopa, najpozneje leta 2033. Foto: BoBo

Velenjski župan Peter Dermol se je glede obratovalne dobe Premogovnika Velenje in premogovnih blokov Termoelektrarne Šoštanj na premierja obrnil na začetku meseca. V odprtem pismu ga je pozval, naj občino vključijo v razpravo, "da skupaj nadaljujejo postopke tranzicije Šaleške doline v skladu z načeli pravičnega prehoda", so v sporočilu za javnost zapisali na velenjski občini.

Premier Janez Janša mu je odgovoril in po navedbah občine zapisal, da bosta "tako vlada kot pristojno ministrstvo za infrastrukturo v zvezi s prehodom šaleške regije iz premogovništva ravnali odgovorno, v razpravi z vsemi zainteresiranimi deležniki, posebej pa skladno z načeli pravičnega prehoda in v prid nadaljnjega zagotavljanja ustreznega nivoja oskrbe Slovenije z električno energijo".

Kot so v sporočilu še zapisali na občini, bo prihodnost Termoelektrarne Šoštanj in Premogovnika Velenje ena prednostnih tem pogovorov ob obisku vlade v njihovi regiji v prihodnjih mesecih.

Ministrstvo za infrastrukturo je sredi meseca začelo javno obravnavo osnutka nacionalne strategije za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij. Za savinjsko-šaleško regijo je predlagan najbolj ambiciozen scenarij izstopa, torej najpozneje leta 2033.