Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vlada se je na današnji seji seznanila z nameravanim podpisom memorandumov o soglasju med slovenskim ministrstvom za notranje zadeve in policijo ter posameznimi policijami držav članic EU-ja o uvedbi "skupnih patrulj in drugih skupnih oblik ukrepanja za obvladovanje nezakonitih migracij" na državni meji Slovenije s Hrvaško.

Namen sklenitve memorandumov je, da se na tehnični ravni dogovori konkretno sodelovanje policij dveh držav pri napotitvi mejnih policistov. Posamezne memorandume o soglasju podpiše generalni direktor policije. Skupno ukrepanje vodi slovenska policija, napoteni mejni policisti pa bodo ravnali v skladu z njenimi navodili.

Kot so ob tem poudarili na notranjem ministrstvu, migracijski pritisk na območju Sredozemlja in v regiji Zahodnega Balkana ne popušča. Kljub ukrepom, ki jih izvaja slovenska policija za zaščito slovensko-hrvaške meje, ki je hkrati tudi zunanja schengenska meja, tako "ugotavljamo, da se bo Slovenija zopet znašla pred migracijskim pritiskom in nezakonitimi prehodi državne meje, ki bodo predstavljali poseben izziv".

Obenem so spomnili, da je vlada predlagala aktivacijo posebnega člena zakona o obrambi, ki bi omogočala širše sodelovanje vojske s policijo pri varovanju državne meje, vendar predlog v državnem zboru ni bil sprejet. Sklenitev omenjenega memoranduma s posameznimi policijami držav članic EU-ja tako zdaj predstavlja "rešitev, ki bi preprečila hujše izzive zaradi nezakonitih prehodov državne meje med Slovenijo in Hrvaško".

Pravna podlaga je sklep Sveta EU-ja iz leta 2008 o poglobitvi čezmejnega sodelovanja, zlasti na področju boja proti terorizmu in čezmejnemu kriminalu, ki v 17. členu določa, da lahko za pospešitev policijskega sodelovanja pristojni organi uvedejo skupne patrulje in druge skupne oblike ukrepanja za ohranjanje javnega reda in varnosti, pa tudi za preprečevanje kaznivih dejanj, pri tem pa pri ukrepanju na ozemlju druge države članice sodelujejo za to imenovani uradniki ali drugi uradniki.