Pogovor z Matejo Logar in Alešem Hojsom o novem zapiranju

Dogovorjeno je, da se 12. aprila ukrepi strogega zaprtja sprostijo, ne glede na stanje v državi. Ne pričakujte, da bi se 12. aprila stanje podaljševalo. V tem času sicer ne pričakujemo bistvenega zmanjšanja števila okužb. Naš cilj je, da se število okužb v tem obdobju ne bo povečalo, ampak da ostanemo na istem. Potem lahko z ukrepi, ki bodo v veljavi, vzdržujemo to stanje oziroma začnemo po krivulji lesti ponovno navzdol. Takšne so vsaj projekcije, ki so jih naredili glede na statistične modele. Upamo, da se bo to obneslo tudi v praksi. Seveda, če bomo ukrepe tudi upoštevali.

Vodja vladne posvetovalne skupine Mateja Logar v Odmevih

Voditeljica Tanja Starič je pojasnila, da so o prestopu meje dobili veliko vprašanj gledalcev, ki iščejo pojasnila. Sin gledalke ima potrdilo, da ima službo v tujini. Vprašala je pri konzularni službi pri nas, kjer pa so ji odgovorili, da ni dovoljeno, da odide iz države.

"Izjeme so v odloku precej jasno zapisane, gre za naše delovne migrante, res je, da tam piše, da se je treba v državo vrniti v 14 urah, sem pa prepričan, da če bi nekdo nedvoumno izkazal, da gre poslovno ali pa mora oditi nazaj na svoje delovno mesto, da težav ne bo," odgovarja Hojs.

Odhajanje na Balkan

Dejal pa je, da ga je minister za zdravje pred dvema tednoma osebno obvestil o povečanju števila hospitaliziranih bolnikov z območja nekdanje Jugoslavije. "Gra za tiste, ki so bili v neposrednem ali posrednem stiku s temi ljudmi, zato smo se na žalost morali odločiti, da prepovemo oziroma omejimo tudi izstop iz naše države," je pojasnil in dodal, da ne gre toliko za izstop v naše severne ali zahodne meje, čeprav so tam tudi države rdeče.

"Enostavno je treba biti odkrit in povedati, da v Sloveniji živi toliko in toliko naših nekdanjih sodržavljanov, ljudi, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v Bosni ali Srbiji, v Sloveniji pa zgolj začasno živijo. In da je pravzaprav običajna praksa, da ob koncih tedna, še bolj pa za praznike - in ti prazniki so pred nami – odhajajo domov. Stanje v Bosni, Srbiji in Makedoniji je vsak dan slabše, daleč od rdečega, ampak se že zelo približuje črnemu, zato je bilo treba omejiti predvsem to gibanje na naš jugovzhod."

Sorodna novica Od ponedeljka ni več mogoče potovati v države na rdečem seznamu

Pravniki: Ustrezna odločba; Hojs: Zgolj kazen

Prehod meje je po novem onemogočen tudi ob negativnem PCR-testu, za katerega je sicer treba odšteti okoli 100 evrov. Pravniki pa že napovedujejo ustavno presojo, saj pravijo, da je lahko ustavno sporno prepovedati ljudem, da oddidejo iz države.

"Če bo nekomu prepovedan izhod iz države, bo zato policija morala izdati ustrezno odločbo, v kateri bo obrazloženo, zakaj in kako ter pravna podlaga. Takšno odločbo se da izpodbijati po redni sodni poti in navsezadnje tudi na ustavnem sodišču," je za Televizijo Slovenija dejal Blaž Kovačič Mlinar.

Hojs pa vztraja, da Zakon o nalezljivih boleznih nedvomno dopušča možnost omejitve gibanja: "Seveda je fizično nemogoče komur koli to preprečiti. Če bo nekdo prišel na mejo in bo vztrajal pri tem, da iz države odide, mu bo pač policist enostavno zgolj napisal kazen, ne to, kar je govoril gospod Mlinar, da bo treba izdati neko odločbo in ga zavrniti. Je pa seveda jasno, da bodo policisti na izhodu zadeve preverjali in da bodo, v kolikor bi prišlo do teh neupravičenih potovanj, vse najprej opozorili, naj se v državo vrnejo, šele v naslednjem koraku pa tudi kaznovali," je napovedal izrek globe po omenjenem zakonu.

Gre pri prepovedi zapuščanja države za nesorazmeren ukrep?

Prost prehod za prebolevnike in cepljene

Tisti, ki so covid preboleli ali so bili cepljeni, pa mejo lahko prehajajo.

"Ta izjema je morda v tem trenutku malo nerazumljiva ali pa se sliši malce krivična. Torej, tisti, ki smo se držali ukrepov in nismo zboleli, smo zdaj nekako kaznovani. Ampak mislim, da je strokovna skupina razmišljala v to smer, da bo vedno več prebolelih in cepljenih, zato je treba počasi tem kategorijam odpirati vrata. Tudi v Evropi se pogovarjamo o tem, da bo covidni potni list pravzaprav omogočil potovanje med državami, če smo covid preboleli ali bili cepljeni," pojasnjuje notranji minister.

Daljša pot v službo

Delavci iz Koroške, ki se dnevno vozijo na delo v Avstrijo, so se čez noč znašli v stiski, saj je od ponedeljka zaprtih več mejnih prehodov, vožnja čez odprte pa je zjutraj marsikomu bistveno podaljšala pot v službo.

S podobnimi težavami zaradi zaostrenega režima prehajanja državne meje se spopadajo tudi delavci migranti iz drugih regij. Medtem ko se je vlada v nedeljo po priporočilu stroke odločila za popolno zaporo države med 1. in 11. aprilom, je že v ponedeljek dodatno zaostrila režim prehajanja državnih meja.

Vstop in izstop iz Slovenije sta omejena

To je med drugim nepričakovano in negativno presenetilo delavce migrante. Kot je za STA povedalo nekaj delavcev iz Dravske doline, ki se na delo vozijo v Avstrijo, so že do zdaj morali za prehod meje predložiti ustrezna potrdila o cepljenju proti covidu-19, preboleli bolezni oz. negativnem testu na okužbo z novim koronavirusom, zato jih čudi, zakaj je država tudi zanje čez noč zaprla nekatere mejne prehode na slovensko-avstrijski meji.

"Saj vendar nismo turisti," je dejala ena od zaposlenih v domu za starejše v Avstriji, ki se v službo dnevno vozi čez mejni prehod Radelj. Da je ta mejni prehod zaprt, so navsezgodaj voznike že v Radljah ob Dravi opozarjali policisti, pozneje pa so na izvozu za prelaz Radelj oz. tamkajšnji mejni prehod namestili napis o zaprtem mejnem prehodu.

Sorodna novica Policisti dnevno obravnavajo ponarejene negativne izvide, zagrožena kazen do treh let zapora

Koroški župani zahtevajo, da so ves čas odprti prehodi Vič, Holmec in Radelj

S posebnim dopisom, naslovljenim na vlado in tri ministrstva, je zato že protestiral Svet koroške regije. Opozorili so, da med nadzornimi točkami A na meji z Avstrijo, čez katere je prehod omogočen 24 ur dnevno, ni nobenega od koroških mejnih prehodov. Med nadzorne točke B, čez katere je prehod omogočen med 5. in 23. uro, sta uvrščena prehoda Vič in Holmec. Vsi preostali mejni prehodi so zaprti, prehod meje je onemogočen tudi s fizičnimi ovirami.

"Ker vsak dan na delo v sosednjo Avstrijo odhaja precej prebivalcev iz koroške regije, Svet koroške regije zahteva, da se med nadzorne točke A za 24-urni prehod meje uvrstijo tudi mejni prehodi Holmec, Vič in Radelj. Vsi drugi mejni prehodi pa se uvrstijo med kontrolne točke B," je v zahtevi zapisal svet regije.

Le tako bodo po navedbah koroških županov prebivalci Koroške lahko na delo v Avstrijo odhajali brez nesorazmernega podaljšanja poti, s čimer so ne nazadnje povezani tudi organizacijske težave družin, višji stroški in bistveno večja dodatna obremenitev delavcev.

Poslansko pobudo, da naj vlada sprejme smiseln in življenjski načrt prehajanja državne meje predvsem za delovne migrante in tiste, ki morajo državno mejo prehajati zaradi neodložljivih obveznosti, je danes na vlado naslovil tudi koroški poslanec Jani Prednik (SD).

"Vedno je nejevolja. Ko nekaj zapremo, so nejevoljni tisti, ki morajo narediti nekaj kilometrov dlje, če pa pustimo tako, kot je, nas pa na veliko napadajo, zakaj meje niso bolj striktno zaprte," pa je situacijo na Koroškem v Odmevih komentiral minister Hojs.

Očitno bo treba potrpeti do pozne pomladi