Projekcije IJS-ja ne obetajo. Foto: EPA
Projekcije IJS-ja ne obetajo. Foto: EPA

Beović je v oddaji 24ur dejala, da bomo v Sloveniji "za nekaj časa počakali, da se razjasnijo nekatere dileme glede varnosti cepiva AstraZenece pri mlajših ljudeh. V tem času bomo cepljenje pri mlajših zadržali." Takšno odločitev so pred dnevi že sprejeli v Nemčiji in na Nizozemskem.

Sorodna novica Nemčija mlajših od 60 let z AstraZeneco ne bo več cepila. Trampuž od drugih držav pričakuje enako.

Pojavljajo se namreč novi primeri tromboz po cepljenju s tem cepivom, predvsem pri mlajših ženskah. "Še vedno ta vzročna povezava seveda ni dobro dokazana. Res pa je, da je narejenih nekaj korakov naprej in da je videti, da gre pretežno za ženske. Pri nekaterih bolnikih so našli protitelesa proti trombocitom oziroma krvnim ploščicam," pojasnjuje Beovićeva. Na vprašanje, kaj to pomeni za tiste mlajše, ki so že prejeli prvi odmerek AstraZenece, pa je infektologinja odgovorila: "Trenutno ne vemo. Kot veste, je dobro, da je naslednji odmerek po 12 tednih, ne prej, ker je učinkovitost s tem boljša, tako da se nam ne mudi. In v tem času bo sprejeta odločitev, kaj narediti z drugim odmerkom."

Kot je znano, bodo v prihodnjih treh tednih v cepilnih centrih po državi prioritetno cepili starejše od 60 let. Zaradi omejenih količin cepiv in logistike NIJZ predlaga, da se starostno skupino od 60 do 64 let cepi z AstraZeneco, starejše pa s cepivoma podjetij Pfizer in Moderna.

Sorodna novica V Nemčiji protesti proti koronskim ukrepom; novi zapleti z AstraZeneco

IJS: Vsako minuto se okuži najmanj en človek

Tudi letošnje velikonočne praznike, kot rečeno, že drugo leto zapored kroji epidemija, ki se še vedno ne umirja. Projekcije kljub strogim zajezitvenim ukrepom niso nič kaj spodbudne, saj v najnovejši napovedi Instituta "Jožef Stefan" (IJS) opozarjajo, da prisotnost virusa v odpadni vodi narašča in da se bo trenutno najagresivnejša angleška različica, ki predstavlja že 40-odstotni delež, po njihovih ocenah podvojila v približno 12 dneh. To pa pomeni, da bo krivulja okužb vse strmeje naraščala navzgor, je za Radio Slovenija poročala Snežana Iljaš.

Po besedah Leona Cizlja z IJS-ja se vsako minuto okuži najmanj eden: "To pravzaprav niso vsi tisti, ki so okuženi, ocenjujemo, da sta poleg vsakega, ki je potrjen, še od dva do trije takšni, ki niso prišli na test, so pa okuženi, so asimptomatski, sploh ne vedo, da so okuženi, in virus uspešno prenašajo naprej. Vsak dan lahko pričakujemo od štiri do pet tisoč okužb," je napovedal Cizelj.

Največji rezultat lahko dosežemo s samozaščitnim vedenjem. Ko bo precepljenih več kot 10 odstotkov ljudi, se bo poznal tudi vpliv cepljenja na dinamiko širjenja okužb. Trenutno pristojni pospešeno cepijo predvsem tvegano populacijo, že v prihodnjem tednu naj bi po navedbah inštituta za javno zdravje cepili vse starostne skupine, starejše od 60 let. Prazničnemu koncu tedna navkljub po vsej državi poteka cepljenje.

V Ljubljani cepljenje znova poteka gladko

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, kjer je v petek med drugim zaradi tehničnih težav nastala gneča pri cepljenju proti covidu-19, cepljenje znova poteka normalno in tekoče. Čaka se največ pet minut, so sporočili iz Zdravstvenega doma Ljubljana.

Ta konec tedna bodo s prvim odmerkom cepiva znova cepili večjo skupino starejših od 70 let. Predvideno je, da jih bodo cepili 4400, so še navedli v ZD-ju Ljubljana.

Kot smo poročali, je v petek pri cepljenju nastala velika gneča, ker je informacijski sistem del dopoldneva podvajal naročanje ob istem terminu. Nekateri so morali čakati tudi slabi dve uri. ZD Ljubljana je zato poslal dodatne cepilne ekipe in administrativni kader, da se je cepljenje pospešilo. Čakalne vrste nato po 11. uri ni bilo več, so pojasnili.

Število okužb v Sloveniji se spet povečuje. Foto: Reuters
Število okužb v Sloveniji se spet povečuje. Foto: Reuters

Dodali so, da starejši od 70 let na naročeni termin pogosto prihajajo precej prej kot ob uri, ko so naročeni, kar naj bi po njihovem mnenju prav tako povzročalo gnečo.

V petek 1296 okužb in pet smrti

Po 4998 PCR-testih v petek je bilo potrjenih 1296 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 25,9 odstotka. S covidom-19 je v petek umrlo pet bolnikov.

V bolnišnicah se trenutno zdravi 531 bolnikov s covidom-19, 123 jih potrebuje intenzivno nego. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 50 ljudi, na novo hospitaliziranih pa 71.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb trenutno znaša 1047, kar je štiri več kot dan prej, je vlada sporočila na Twitterju.

V petek so bili opravljeni tudi 18.903 hitri antigenski testi (HAT). Trenutno je v državi 13.906 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom, kažejo podatki sledilnika za covid-19. V Sloveniji je doslej umrlo 4068 bolnikov s covidom-19.