Barcelona je v izjavi za javnost zapisala, da bodo v klubu izvedli podrobno analizo tekmovanja, končno odločitev pa bodo prepustili članom kluba na glasovanju. Foto: EPA
Barcelona je v izjavi za javnost zapisala, da bodo v klubu izvedli podrobno analizo tekmovanja, končno odločitev pa bodo prepustili članom kluba na glasovanju. Foto: EPA

58-letni Katalonec, ki je bil prejšnji mesec znova izvoljen za predsednika kluba s Camp Noua, je potrdil besede kolega na čelu večnega tekmeca iz Madrida, da kljub umiku več ustanovnih klubov – uradno so ostali le še trije – predlog še vedno ostaja: "Imeli smo stališče in ga še vedno imamo. Bomo ga tudi razložili. Smo previdni, a takšno tekmovanje je nujno. Toda zadnjo besedo bodo imeli naši člani."

"Nujno je, da veliki klubi, glede na to, da ustvarjamo veliko prihodkov, želimo imeti možnost povedati svoje mnenje o postopku delitve. Prav tako menimo, da to spremlja privlačno tekmovanje, ki temelji na športnih zaslugah. Smo zagovorniki zadržanja domačih lig in vedno odprti za dialog z Uefo. To je predpostavka. Želimo izboljšati nogomet in imeti na razpolago potrebna sredstva, da lahko postane še večji spektakel. Če veliki klubi ne bodo imeli teh virov, bo nogomet trpel. Prišlo je do serije pritiskov, zaradi katerih so nekateri klubi izstopili, a dejstvo je, da predlog še vedno obstaja," je dodal Laporta.

Tebas: Superliga je mrtva

Sorodna novica Perez vztraja: Projekt je za zdaj le ustavljen

Predsednik španske La lige Javier Tebas se ne strinja s tem mišljenjem in vztraja, da s predlogom Superlige ne morejo nadaljevati. "Če bi bila Superliga dobra za nogomet, kot je dejal Perez, tega ne bi storili za našimi hrbti. Mislim, da je Superliga, kakršna naj bi bila, mrtva. Brez nemških in angleških klubov je mrtva. To bi zdaj bilo kot projekt dveh držav. Bodimo realni, mrtva je," je povedal, na vprašanje, ali bodo največji trije španski klubi, Atletico, Barcelona in Real kaznovani za vpletenost v ta projekt, pa je odgovoril: "Ne hitimo s sankcijami. Za zdaj ne nameravamo sprejeti nobenih sankcij. La lige niso zapustili. Superliga je bil predlog, ki pa ni bil ploden."

Navijači rdečih vragov protestirali proti lastnikom

Medtem se je skupina navijačev Manchester Uniteda zbrala pred igrišči za trening na protestih proti ameriškim lastnikom iz družine Glazer. Po posredovanju in nagovoru vodstva ekipe so nato zapustili trening ekipe. "Trener Ole Gunnar Solskjaer in drugi so govorili z navijači. Stavbo so medtem zavarovali, skupina pa je potem zapustila prizorišče," so zapisali v sporočilu kluba z Old Trafforda, je poročal STA.

Sorodna novica Čeferin: Morda sem bil naiven, toda bolje biti naiven kot lažnivec

Družina Glazer je lastnica Manchester Uniteda po zelo burnem prevzemu od leta 2005, ki je prav tako sprožil ogorčenje navijačev. Ko se je v nedeljo ponoči ekipa pridružila načrtom za Superligo in je sopredsednik ekipe Joel Glazer postal celo podpredsednik "odpadniškega" tekmovanja, pa je spor z navijači doživel vrelišče. Glazer je navijačem v odprtem pismu nato poslal opravičilo, "ker so šli po napačni poti", United pa je obenem sporočil, da bo podpredsednik moštva Ed Woodward, povezava do ameriške banke JP Morgan Chase, ki naj bi financirala Superligo, do konca leta odstopil.

Kroenke se je opravičil Arteti

Trener Arsenala Mikel Arteta je medtem dejal, da se mu je lastnik kluba Stan Kroenke opravičil za pristop k Superligi. Bask na klopi topničarjev je pristavil, da so nogometni navijači poslali močno sporočilo nasprotovanja takšnemu projektu. "Duša tega športa pripada navijačem," je jasen Arteta, ki se mu zdi prav, da so vodilni možje klubov poslušali želje navijačev. Arsenal se je v odprtem pismu tudi opravičil svojim podpornikom.