Aleksander Čeferin je v polurnem intervjuju na POP TV dodobra razgalil dogajanje okoli ustanovitve in propada Superlige. Foto: EPA
Aleksander Čeferin je v polurnem intervjuju na POP TV dodobra razgalil dogajanje okoli ustanovitve in propada Superlige. Foto: EPA

In jaz sem mojim delegatom na kongresu, ki so prišli dan prej in bili zaskrbljeni, kaj bo z nogometom, rekel: 'Dajte mi 24 ur, pa te lige ne bo več.'

Aleksander Čeferin

"Superlige po mojem mnenju sploh nikoli ni bilo. Bil je poskus ustanovitve neke fantomske lige bogatih, ki ne bi upoštevala nobenega sistema, ne bi upoštevala piramide nogometa v Evropi, tradicije, kulture ali zgodovine. In jaz sem mojim delegatom na kongresu, ki so prišli dan prej in bili zaskrbljeni, kaj bo z nogometom, rekel: 'Dajte mi 24 ur, pa te lige ne bo več'," je povedal prvi mož Evropske nogometne zveze.

Reagirali so odlično, navdušila me je njihova učinkovitost. Takoj so povedali, da so nam na voljo za karkoli, da bodo šli v javnost z zelo ostro izjavo. Ta reakcija angleške vlade je ogromno pripomogla k rešitvi situacije.

Aleksander Čeferin

Podporo dobil pri Johnsonu, Macronu in Orbanu
Kot je dejal, je bil v sebi prepričan o tem, da kmalu ne bo več napovedanega projekta. Njegovo prepričanje pa so v torek zvečer potrdili klici klubov, ki so izstopili. "Verjel sem v moč nogometa. V teh petih letih, odkar sem tukaj, sem spoznal to enormno energijo. Nogomet lahko začne ali ustavlja vojne. Nogomet lahko sproža izjemne družbene premike in prepričan sem bil, da še posebej v Angliji navijači ne bodo popustili. Po reakcijah Borisa Johnsona, Emmanuela Macrona in Viktorja Orbana ter Evropske komisije je bilo jasno, da bo tega kmalu konec," je za POP TV povedal o dogajanju v ozadju.

V stiku je bil ves čas z britanskim premierjem Johnsonom in njegovim kabinetom, ki se je ostro odzval proti Superligi. "Reagirali so odlično, navdušila me je njihova učinkovitost. Takoj so povedali, da so nam na voljo za kar koli, da bodo šli v javnost z zelo ostro izjavo. Ta reakcija angleške vlade je ogromno pripomogla k rešitvi situacije."

Perez je predsednik Superlige, ki ni obstajala, in v tem trenutku pravzaprav predsednik ničesar. Že dolgo vem, da si Perez ne želi predsednika Uefe, kot sem jaz. To je še večja spodbuda, da bom ostal. Želi si predsednika, ki bi ga ubogal, ki bi ga poslušal in ki bi naredil tako, kot on misli.

Aleksander Čeferin

Milijarderji podcenili moč navijačev
Najpomembnejše delo pa je pripisal navijačem, ki niso dopustili, da jih prezirajo. "Navijači so številčni, ljubijo svoj klub, in če se navijači razjezijo, je to ene vrste revolucija. Nobena država si tega ne more privoščiti. Predsednik vlade Združenega kraljestva je ravnal odgovorno, ko je stopil na stran navijačev. Ne le zaradi kulture in ljubezni do nogometa, temveč tudi, ker to zagotavlja red v državi."

Pri tem je ocenil, da so milijarderji, vključeni v odpadniški projekt, podcenili moč navijačev. Po njegovem mnenju je to značilno za "ljudi, ki so obkroženi s takimi, ki jim prikimavajo in ki jim govorijo, da so najboljši, najlepši in najpametnejši".

Če preveč plačuješ igralce, neustrezne igralce, in zato ne dosežeš rezultata, to pripelje do finančnega minusa. Na primer Bayern München nima izgube in je osvojil Ligo prvakov. Ni se treba vedno izgovarjati na covid-19.

Aleksander Čeferin

Uefine spremembe podpirali s figo v žepu
Presenečenja ob napovedi ustanovitve alternativne lige ni mogel skrivati. Kot je dejal, je šlo predvsem za to, da ni mogel verjeti, da se ljudje z njim pogovarjajo s figo v žepu, podpirajo Uefine spremembe Lige prvakov, a ob tem ustanavljajo alternativno ligo. "Morda sem bil naiven, vendar vedno pravim, da je bolje biti naiven kot lažnivec. Jaz sem samo naiven," je rekel.

Perez vztraja: Projekt je za zdaj le ustavljen

Pri odzivu Uefe je bila pomembna podpora vodstev nemških velikanov Bayerna in Borussie ter pariškega PSG-ja. Kot je dejal, mu je predsednik PSG-ja Naser Al Helajfi zagotovil "maksimalno podporo". "Predsednik PSG -ja verjame v nogomet in ve, da se piramida ne sme porušiti. Ves čas je bil v tesnem stiku s svojimi navijači. Bil je velika opora in stalno je bil z nami. Brez njega, generalnega direktorja Bayerna Karl-Heinza Rummeniggeja in generalnega direktorja Borussije Hans-Joachima Watzkeja bi bilo precej težje," je povedal Čeferin.

Po njegovem mnenju so vodilni pri projektu Superlige podcenili razmere. "Ti ljudje so ne nazadnje zelo bogati, tako da bi me čudilo, da niso vedeli, v kaj se podajajo," je dejal.

Velik si, ko znaš priznati napako. Vrata Uefe so odprta, če sprejmeš posledice svojih dejanj.

Aleksander Čeferin

"Florentino Perez je predsednik ničesar"
Glede predsednika Real Madrida in Superlige Florentina Pereza pa je dejal: "Perez je predsednik Superlige, ki ni obstajala, in v tem trenutku pravzaprav predsednik ničesar. Že dolgo vem, da si Perez ne želi predsednika Uefe, kot sem jaz. To je še večja spodbuda, da bom ostal. Želi si predsednika, ki bi ga ubogal, ki bi ga poslušal in ki bi naredil tako, kot on misli. Jaz pa delujem v dobro evropskega in svetovnega nogometa."

Četudi razume, da se klubi spopadajo z oteženimi finančnimi razmerami zaradi pandemije, Čeferin poudarja, da so nekateri v rdečih številkah tudi zato, ker so slabo vodeni. "Če preveč plačuješ igralce, neustrezne igralce, in zato ne dosežeš rezultata, to pripelje do finančnega minusa. Na primer Bayern München nima izgube in je osvojil Ligo prvakov. Ni se treba vedno izgovarjati na covid-19."

Napoved pestrega dogajanja v prihodnjih dneh
Za reševanje nastalih razmer po propadlem poskusu Superlige bo s klubi, ki si še niso premislili, po njegovem mnenju potreben predvsem dialog, zato napoveduje še veliko dogajanja v naslednjih dneh. "Mislim pa, da bomo morali oceniti, kakšna je situacija za konkreten klub, in nato videti, kako se bo vse skupaj izteklo. Najprej moraš biti vsaj približno pošten, da lahko pričakuješ dialog z druge strani," je dejal.

Pri tem ocenjuje, da je razmeroma malo možnosti, da tekem v Ligi prvakov naslednji teden ne bi bilo. V polfinalu bi namreč poleg PSG-ja, Manchester Cityja in Chelseaja moral nastopiti tudi Real Madrid. "Bo pa naprej malce drugače. Velik si, ko znaš priznati napako. Vrata Uefe so odprta, če sprejmeš posledice svojih dejanj," je še dodal Čeferin.

Čeferin zagotovil, da je v njegovem mandatu Superlige ne bo