Slovenska tiskovna agencija je 116. dan brez vladnega plačila za svojo javno funkcijo. Foto: BoBo
Slovenska tiskovna agencija je 116. dan brez vladnega plačila za svojo javno funkcijo. Foto: BoBo
Sorodna novica Pingpong z dokumentacijo. Vlada: STA naj dokumente preda neposredno Ukomu.

V zraku so spremembe medijske zakonodaje, finančno izčrpavanje Slovenske tiskovne agencije (STA), spodkopavanje uredniške in finančne neodvisnosti Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) in dnevni napadi na posamezne novinarje."Gre za poskus utišati kritične glasovne, ki so za neko demokratično družbo in prostor ključnega pomena," je povedala predsednica Društva novinarjev Slovenije, Petra Lesjak Tušek.

Da gre za ustrahovanje, meni tudi Nataša Pirc Musar: "Bolj kot pritiskaš na nekoga, prej upaš, da bo ta morda utihnil. Jaz temu rečem, da se določenim posameznikom poskuša natakniti nagobčnike."

Na napade na medijsko svobodo opozarjajo tudi mednarodni mediji. Nikolaus Neumaier, novinar nemškega ARD-ja: "Sprašujemo se ali gre za novega Orbana. Šokirani smo, ko beremo zapise na tviterju. To, da se premier bojuje proti novinarjem, je nekaj novega. Tega v Nemčiji ne poznamo."

Kateri koli medij je v preteklem letu objavil kaj kritičnega o vladi, je naletel na sovražen odziv, pa pravi Marko Milosavljević: "To je odziv, na katerega tuji mediji in tudi tuja javnost ni navajena. To je pristop nasilnežev, pristop ljudi, ki uporabljajo bullying in podobne metode."

Po poročilu Društva novinarjev so napadov v glavnem deležni javni mediji, novinarke, tarče pa so tudi vsi tisti novinarji, ki so kritični do aktualne vlade.

Napadi na medije so napadi na demokracijo