Evropski parlament. Foto: Reuters
Evropski parlament. Foto: Reuters

Nekaj ur po tem glasovanju so spornega grškega politika, nekdanjega varnostnika v nočnem klubu, aretirali v Bruslju na podlagi grškega mednarodnega zapornega naloga. To je na Twitterju potrdil tudi sam: "Sem v belgijskem policijskem avtomobilu. Odpeljali me bodo v zapor." V Bruslju sicer več podrobnosti niso želeli razkriti, grški viri pa poročajo, da že potekajo postopki za izročitev 48-letnika Grčiji, še poroča AFP.

Odvzem imunitete podprla velika večina

Odvzem poslanske imunitete je na tajnem glasovanju podprla velika večina evropskih poslancev – 658. Le 25 jih je bilo proti.

Lagos je bil oktobra lani skupaj s še drugimi voditelji Zlate zore obsojen na 13 let zapora zaradi vodenja kriminalne organizacije. A ker je evropski poslanec, je moral Evropski parlament najprej glasovati o odvzemu poslanske imunitete, preden bi ga lahko zaprli.

Grške oblasti so sicer za 48-letnim Lagosom izdale mednarodni zaporni nalog. Vendar pa se sam na ta poziv ne namerava odzvati. V ponedeljek je na Twitterju zapisal, da ostaja "močan in svoboden" in da se ne namerava vrniti v Grčijo "v naslednjih dneh".

Sodni proces se je začel leta 2013

Lagos je sicer eden izmed skupno 50 obsojenih na procesu proti voditeljem Zlate zore, ki je bila več let tudi parlamentarna stranka. Med finančno krizo je bila tretja najmočnejša stranka, leta 2019 pa ji ni več uspelo vstopiti v parlament.

Sodni proces proti stranki so uvedli po smrti protifašističnega raperja, ki ga je leta 2013 ubil pripadnik Zlate zore. Storilec je krivdo priznal in prestaja dosmrtno zaporno kazen. Umor je sprožil preiskavo delovanja zloglasne Zlate zore, odgovorne za umore in nasilje nad prebežniki in aktivisti levice od 90. let prejšnjega stoletja.

Po več kot petih letih in pol enega najpomembnejših sojenj v politični zgodovini države je sodišče nato 7. oktobra lani odločilo, da je stranka kriminalna organizacija.