Na Krvavcu smučarska sezona še nikoli ni bila tako dolga kot letos. Foto: MMC RTV SLO/K. T.
Na Krvavcu smučarska sezona še nikoli ni bila tako dolga kot letos. Foto: MMC RTV SLO/K. T.

Na Krvavcu so tako dosegli nov rekord, saj se je najdaljša smučarska sezona pred tem končala 16. maja, in sicer leta 1969. Smučarska vozovnica je danes na voljo po posebni ceni 15 evrov, so sporočili z RTC-ja Krvavec. Za otroke vozovnica stane 10 evrov, za mlade in seniorje pa 14 evrov, podaljšana je tudi veljavnost sezonskih vozovnic. Obratujeta kabinska žičnica in štirisedežnica Tiha dolina, za smučanje pa dvosedežnici Zvoh in Njivice 1. Na vrhu Krvavca je do pol metra snega, odprte pa so tri smučarske proge.

Kot je za STA povedal direktor družbe RTC Krvavec Janez Janša, današnja smuka verjetno ni zadnja v tej sezoni. Smučišče bo odprto ob ustreznih vremenskih razmerah tudi v prihodnjih dneh, v sredo morda ne, v četrtek in petek pa najbrž znova. Informacije o tem bodo objavili na svojih spletnih straneh in družbenih omrežjih.

Kot je ob bližajočem se koncu zimske sezone ocenil Janša, je bila letošnja smučarska sezona kaotična. "Na začetku smo imeli težave z vladnimi odloki o zapiranju in odpiranju ter nesmiselnimi ukrepi. Po 23. januarju se je sezona nato kar naredila, škoda pa je bilo novega zaprtja na začetku aprila, ko bi morda lahko rešili sezono," je povedal.

V celotni zimi so našteli okoli 100.000 smučarjev, kar je polovica manj kot v običajnih letih. Kljub vsemu jim je sezono, za katero Janša upa, da je bila zadnja takšna, uspelo skleniti z ničlo. Takoj po koncu zimske pa bodo na Krvavcu že začeli poletno sezono.

Ob koncih tedna smučanje na Kaninu
Vsi željni smuke se po belih strminah lahko spustijo tudi še na Kaninu, vendar le ob koncih tedna. Danes je tako smučišče zaprto, znova pa naj bi obratovalo 22. in 23. maja, ko bodo odprte proge Podi, Skripi in Sedlo. Prejšnji konec tedna je bilo zaradi dežja in megle smučišče zaprto.

Kanin. Foto: MMC RTV SLO
Kanin. Foto: MMC RTV SLO

Kot je za STA povedala direktorica družbe Sončni Kanin Manuela Božič Badalič, je bila letošnja zima zanje in tudi za druga smučišča v državi katastrofalna. "Upamo, da se takšna sezona nikoli več ne ponovi," je poudarila in podobno kot Janša navedla težave, povezane z odpiranjem in zapiranjem smučišč zaradi epidemije.

Ker je bila zima zelo radodarna s snegom, so imeli na Kaninu še dodatne stroške s čiščenjem žičniških naprav in pripravo smučišč. Tudi v preteklih dneh, ko je po državi deževalo, je na Kaninu še vedno snežilo. Prav tako jo jim je slabo vreme zagodlo v času prvomajskih praznikov, ko so računali, da bi lahko nadomestili nekaj manka iz zime. Skupaj so tako v celotni sezoni našteli le okoli 9000 smučarjev, medtem ko jih imajo v običajnem letu med 30.000 in 35.000.

Zdaj bi sicer žičniške naprave na smučišču lahko obratovale vsak dan, vendar zaradi premajhnega števila smučarjev obratovanje med tednom ni rentabilno, zato so se osredotočili na konce tedna. Hkrati upajo, da se bo sneg čim prej stalil in da bodo lahko junija začeli poletno sezono.

Božič Badalič verjame, da jim bo poleti, ko računajo predvsem na slovenske goste, uspelo nekoliko nadomestiti zimski izpad prihodkov. Predvsem pa na Kaninu, tako kot tudi na preostalih smučiščih, pričakujejo pomoč oziroma odškodnino države zaradi omejenega obratovanja in upajo, da jeseni oziroma pozimi ne bo novega vala epidemije ter da bodo smučišča lahko normalno obratovala.

Vogel končal zimsko sezono
Na Voglu, kjer so zimsko sezono sklenili 9. maja, so glede poletne sezone za zdaj še precej negotovi. V zimski sezoni so imeli približno polovico manj smučarjev kot prejšnja leta, pri čemer ne upoštevajo prav tako otežene sezone 2019/2020.

"Glede na količino snega – še vedno smučišče prekriva en meter debela snežna odeja – ocenjujemo sezono za slabo, ker bi bila sicer to ena boljših, če ne celo najboljša zimska sezona v zadnjih desetih letih. Glede na epidemijo pa jo ocenjujemo kot zadovoljivo, predvsem tudi zaradi finančne pomoči države," je za STA pojasnila vodja skupnih služb pri Žičnicah Vogel Aleksandra Fiorelli.