Na Kaninu imajo 4,5 metra snega. Foto: Mariša Bizjak
Na Kaninu imajo 4,5 metra snega. Foto: Mariša Bizjak

Nedeljska odločitev vlade, da od 1. do vključno 11. aprila prepove obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog, predsednice Združenja slovenskih žičničarjev Manuele Božič Badalič ni presenetila. "Glede na napovedi o zaprtju države je bila pričakovana," je povedala.

Koliko smučišč je za letos že končalo smučarsko sezono, Božič Badaličeva ne ve. A glede na snežne razmere bi bila lahko tudi še aprila odprta vsaj tri, to so Kanin, Vogel in Krvavec.

Predvsem na Kaninu, kjer imajo ta čas 4,5 metra snega, za prihajajoči konec tedna pa jim vremenoslovci napovedujejo novo snežno pošiljko, bi lahko obratovali še daleč v maj. Božič Badaličeva, ki je tudi direktorica družbe Sončni Kanin, upa, da vsaj zanje sezone še ni popolnoma konec. Če se bodo sredi aprila ukrepi sprostili, bi lahko smučišče odprli vsaj za prvomajske praznike.

Tudi v RTC Krvavec verjamejo, da bodo lahko po končanem zaprtju države smučarje spet povabili na smuko. Snežna odeja namreč obeta dobro smuko vse do 1. maja.

"Letošnja sezona je za žičničarje katastrofalna," je ocenila Božič Badaličeva. V sezoni so se z odloki smučišča odpirala in ponovno zapirala, ljudi pa so od smučanja odvrnila tudi obvezna testiranja na koronavirus. Na Kaninu, kjer so imeli letos največ smučarjev med zimskimi šolskimi počitnicami, zadnje konce tedna naštejejo le od 250 do 300 smučarjev.

Žičničarji s strahom zrejo v naslednjo sezono

Sorodna novica Kanin, ki zdaj z debelo snežno odejo mami smučarje, bodo aprila zasedli filmarji

Bolj so z obiskom zadovoljni na Krvavcu. "Smučarji so pokazali, da jim kljub zahtevam po negativnih testih in drugih omejujočih pravilih vedenja smučanje predstavlja tako velik užitek, da so nas obiskali v zelo lepem številu," so zapisali. Bo pa tudi njim ostala v poslovnem rezultatu velika luknja iz obdobja, ko niso smeli obratovati oz. so obratovali ob omejitvah gibanja na regije.

Božič Badaličeva še opozarja, da so žičničarji porabili prihranke in z zaskrbljenostjo pogledujejo v prihodnjo sezono. Treba bo namreč poskrbeti za varnost in izvesti tehnične preglede naprav, vse to pa stane. "Denarja ni," je dejala.

Turistične nastanitve v Bovcu so sicer te dni polno zasedene. V kraju se namreč mudi ekipa ameriške produkcijske hiše, ki v teh dneh začenja na treh lokacijah na smučišču snemati akcijski film. Božič Badaličeva podrobnosti ne sme razkrivati, je pa povedala, da gre za približno 400-člansko ekipo, ki bo film snemala predvidoma do sredine aprila.

Neuradno smo na MMC izvedeli, da gre za nadaljevanje uspešne franšize o Jasonu Bournu, a brez protagonista Matta Damona.

Vladni odlok zanje ne velja, saj ne gre za prevoz potnikov, ampak za poslovni namen, je pojasnila. Film bi morali po prvotnih načrtih snemati na Kaninu že lani, toda načrte jim je prekrižala pandemija covida-19.