Na smučišču je sicer kar nekaj smučarjev, a gneča ni prehuda, je za Radio Koper poročala Mariša Bizjak. Foto: Mariša Bizjak
Na smučišču je sicer kar nekaj smučarjev, a gneča ni prehuda, je za Radio Koper poročala Mariša Bizjak. Foto: Mariša Bizjak

Smučarska proga Graben na Kaninu se bo aprila spremenila v naravno kuliso za snemanje ameriškega akcijskega filma. Podrobnosti so še zavite v tančico skrivnosti, ekipa pa bo štela kar 400 ljudi, je za Radio Koper povedala direktorica Sončnega Kanina, Manuela Božič Badalič: "Ker pa smo zavezani molčečnosti, seveda ne smemo izdati, kdo bo režiser in kdo bo nastopal v tem filmu, gre pa za zahteven in bogat 'budget' tega filma. Logistika bo igrala veliko vlogo, kajti spraviti 400-člansko ekipo na Kanin z vsemi rekviziti ne bo lahko. Upam, da nam bo to skupaj s to filmsko ekipo tudi uspelo."

Konec tedna na smučiščih poostren nadzor

Zdravstveni inšpektorat, inšpektorat za infrastrukturo in policija bodo prihajajoči konec tedna na vseh smučiščih, ki delujejo, izvedli poostren nadzor. Že v preteklih dneh so inšpektorji ugotovili nekaj neskladnosti na smučiščih, med drugim pri gostinski ponudbi.

Nadzor gostinstva na smučiščih je pokazal tri neskladnosti. Inšpektorji so na smučiščih Golte ter na Mariborskem in Ruškem Pohorju izrekli štiri sankcije po zakonu o prekrških, na smučišču Krvavec pa dve opozorili, je na vladni novinarski konferenci povedala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata.

Dodatnih 12 nadzorov je na smučiščih izvedel tudi inšpektorat za infrastrukturo. Ta je neskladnosti ugotovil na devetih lokacijah in izdal 77 opozoril po zakonu o prekrških, v enem primeru pa je upravljavcu izdal eno ureditveno odločbo.

Samo v zadnjem tednu so policisti na smučiščih obravnavali 27 nesreč, od tega je bila več kot polovica s hudimi poškodbami, v večini primerov je šlo za mladoletne osebe, pa je na novinarski konferenci povedal namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Ob Grabnu bo ekipa snemala še na območju C-postaje krožnokabinske žičnice in na bližnjem Stolu. Za smučarje bo Kanin predvidoma odprt konec tedna, medtem ko bo med tednom na voljo filmski ekipi, je za radio Koper poročala Mariša Bizjak.

Na Kaninu smuka vse do maja

Že pred dnevi je Miloš Batistuta za Odmeve poročal, da si zaradi snemanja v občini Bovec obetajo polne turistične zmogljivosti vsaj dva meseca.

To sicer še zdaleč ni prvič, da se je Posočje znašlo na radarju snemalnih ekip – pred dobrima dvema letoma (jeseni 2019) so v Posočju snemali hollywoodsko serijo Kolo časa (The Wheel of Time) po istoimenskih romanih Roberta Jordana. Že leta 2007 pa je podobe Soče in okolice v svet ponesel film Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan.

Kanin v soboto končno zagnal naprave

Na Kaninu, kjer so naprave zares zagnali šele v soboto, se sicer te dni lahko pohvalijo z obilno snežno odejo: kar sedem metrov meri. S snegom radodarna zima pa jim je v tej sezoni povzročala nemalo težav – čeprav zaradi epidemija covida-19 niso obratovali, so morali vseeno redno odstranjevati na novo zapadli sneg in prožiti plazove, saj bi sicer sneg lahko ogrozil žičniške naprave, je pred dnevi pojasnjevala Manuela Božič Badalič.

Reportaža s Kanina

Zaradi obilice snega in ker je smučišče visokogorsko, na Kaninu sicer upajo, da bodo lahko pri njih smučarji po belih strminah vijugali do maja.

Po poročanju Mariše Bizjak je bila to dopoldne na smučišču "prijetna gneča" – okoli 600 smučarjev so našteli, pri čemer je bilo zjutraj pred postajo krožno-kabinske žičnice kar precej ljudi. Testiranja na Kaninu, kot je znano, ni mogoče, zato morajo izvid negativnega testa na novi koronavirus smučarji prinesti s seboj.

Italijanska stran, kot je znano, ni odprta, in po pojasnilih Manuele Božič Badalič niti ne pričakujejo, da bodo Italijani smučišča odprli kaj kmalu.