Slovenci so že po prvem polčasu pred približno 500 gledalci na koprskem stadionu Bonifika  vodili s 4:0. Gibraltar je bil sicer šele leta 2013 sprejet kot polnopravni član v Evropsko nogometno zvezo, tri leta pozneje pa še v mednarodno. Na lestvici Mednarodne nogometne zveze je na 195. mestu, medtem ko je Slovenija 63. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenci so že po prvem polčasu pred približno 500 gledalci na koprskem stadionu Bonifika vodili s 4:0. Gibraltar je bil sicer šele leta 2013 sprejet kot polnopravni član v Evropsko nogometno zvezo, tri leta pozneje pa še v mednarodno. Na lestvici Mednarodne nogometne zveze je na 195. mestu, medtem ko je Slovenija 63. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski nogometaši za konec sezone ugnali Gibraltar

Slovenski selektor Matjaž Kek je tokrat priložnost namenil tudi nekaterim igralcem, ki do zdaj niso veliko igrali. Kek se je odločil za naslednjo začetno enajsterico: Vid Belec, Petar Stojanović, Miha Mevlja, Jon Gorenc Stanković, Sven Šoštarič Karič, Nino Kouter, Leo Štulac, Josip Iličić, Luka Zahović, Andraž Šporar in Jan Mlakar. Šoštarič Karić je debitiral v članski reprezentanci.

Šporar popeljal Slovenijo v vodstvo
Slovenci so pričakovano od prve minute naprej prevzeli pobudo in se preselili na polovico Gibraltarja. Napadalne akcije so se vrstile, tako da je bilo le vprašanje časa, kdaj bo padel zadetek. Slovenija je povedla v 11. minuti. Luka Zahović je s podajo za hrbet obrambe Gibraltarja v ogenj poslal Andraža Šporarja, ki je sam pritekel pred vratarja Dayla Coleinga in ga s strelom za vratnico matiral.

Gol Šporarja in Iličića, ubranjena 11-m Belca

Vratar Belec "popravil" napako
V 16. minuti je Gibraltar prišel do priložnosti za izenačenje, saj je vratar Vid Belec na rahlo "kresnil" Deana Torrillo, ki se je skoraj zaletel vanj. Torrillo je teatralno padel po tleh, glavni sodnik Haris Kaljanac pa je pokazal na belo točko. K žogi je pristopil Kenneth Chipolina, a mu je Belec ubranil enajstmetrovko.

Iličić mojstrsko zadel za 2:0, nato pa zapravil 11-m
Malo pozneje pa je na drugi strani Josip Iličić s strelom s približno 20 metrov žogo poslal pod prečko za 2:0. Iličić je imel v 24. minuti priložnost za svoj drugi gol, saj je eden od domačih branilcev igral z roko v kazenskem prostoru, a je zvezdnik slovenske reprezentance enajstmetrovko izvedel nekoliko podcenjevalno – po tleh in skorajda po sredini –, tako da mu je vratar Dayle Coleing ubranil poskus.

Drugi gol Šporarja in Mlakarjev za 4:0

Šporar povišal na 3:0, Mlakar pa na 4:0
Gibraltarski vratar Coleing se je v 30. minuti izkazal tudi ob poskusu Zahovića z desne strani. V 34. minuti so Slovenci le dosegli tretji gol. Po šolski akciji je Zahović z desne strani podal v sredino, kjer je Šporar žogo potisnil v mrežo. V 38. minuti je Mlakar po globinski podaji ušel obrambi gostov, sam pritekel pred Coleinga in ga ukanil s strelom po tleh za 4:0, kar je bil tudi izid polčasa. Slovenija je pričakovano uveljavila kakovostno premoč, o čemer priča tudi statistika: posest žoge 65:35, streli 13:3, v okvir vrat 7:2.

Zadetka Iličića in Gorenc Stankovića iz drugega polčasa

Iličić in Gorenc Stanković poskrbela za 6:0
Na začetku drugega polčasa so pri Sloveniji vstopili Žan Rogelj, Sandi Lovrić in Benjamin Šeško. Slovenci so vodstvo povišali v 57. minuti. Po šolski akciji in dvojni podaji z Zahovićem je drugi zadetek dosegel Iličić. Malo pozneje, v 61. minuti, je Iličić podal iz kota, pred vrati pa je bil Jon Gorenc Stanković najvišji v skoku in z glavo matiral vratarja Gibraltarja. V nadaljevanju bi Slovenci še lahko povišali vodstvo, a se je Gibraltarju uspelo ubraniti. Končna statistika: posest žoge 66:34, streli 22:3, v okvir vrat 13:2 – vse za Slovenijo.

Slovenski selektor Matjaž Kek je na tekmah s Severno Makedonijo in Gibraltarjem preizkušal nove igralce pred septembrskim nadaljevanjem kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Katarju. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski selektor Matjaž Kek je na tekmah s Severno Makedonijo in Gibraltarjem preizkušal nove igralce pred septembrskim nadaljevanjem kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Katarju. Foto: www.alesfevzer.com

Kek: Pokazali smo nekaj dobrih stvari in predstavili nekaj novih igralcev v lepem ambientu
"Visoka zmaga. Tekmec, ki nas je prisilil, da smo v nekaj trenutkih pokazali nekaj dobrih stvari, nekaj pa je tudi še za popraviti. Predvsem pa bi čestital vsem, da so zdržali to koronsko sezono. Številni so videli to tekmo kot nepotrebno, ampak vse je usmerjeno proti septembrskemu nadaljevanju kvalifikacij. Predstavili pa smo nekaj novih igralcev v tem lepem ambientu. Igralcem sem to tudi povedal po koncu tekme, to je bilo slovo od sezone in napotek za čimprejšnji trening,"
je med drugim Kek povedal za TV Slovenija po koncu tekme.

Selektor Matjaž Kek in kapetan Josip Iličić po tekmi z Gibraltarjem

Iličić: Najpomembneje je, da uživaš
"Pohvalil bi vse fante. Res smo igrali proti Gibraltarju, ampak vsaka tekma je težka. Novincem smo pomagali, res so 'fajn' fantje. Vesel sem za to ekipo, lahko bi že proti Severni Makedoniji naredili nekaj več. Toda najpomembnejše je, da uživaš na takih tekmah, kot da igraš s prijatelji. Sezona je bila dolga, ampak želel sem si tudi sam igrati vso tekmo, želel sem zmagati in hvala bogu, da smo vsi ostali zdravi,"
pa je dejal Iličić.

Slovenci 1. septembra s Slovaško
Slovenska reprezentanca se bo znova zbrala pred septembrskim nadaljevanjem kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Katarju. Kekovi izbranci bodo 1. septembra gostili Slovake.


NOGOMET

PRIJATELJSKA TEKMA

KOPER

SLOVENIJA - GIBRALTAR 6:0 (4:0)
500; Šporar 11., 34., Iličić 17., 57., Mlakar 38., Gorenc Stanković 61.

Slovenija: Belec; Stojanović (46./Rogelj), Mevlja, Gorenc Stanković, Šoštarič Karič; Kouter (46./Lovrić), Štulac (63./Bijol); Iličić, Zahović (62./Zajc), Mlakar (62./Črnigoj); Šporar (46./Šeško).

Gibraltar: Coleing; Annesley, R. Chipolina, Torrilla, K. Chipolina (38./Pons); Wiseman, Bosio, Mouelhi (68./Santos); De Barr (68./Morgan), Brito (37./Valarino), Ronan (68./Badr).

Sodnik: Haris Kaljanac (BiH)