Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ministrstvo za notranje zadeve s tem odgovarja na opozorila tujih študentov, več izobraževalnih ustanov in študentskih organizacij, da je država z novelo zaostrila merila za pridobitev dovoljenja za prebivanje za tuje študente na način, da morajo kot pogoj za pridobitev dovoljenja izkazati obstoj finančnih sredstev v znesku 5000 evrov.

Do zdaj naj bi namreč veljalo, da lahko tuji študentje dobijo dovoljenje za začasno prebivanje, če njihovi starši ali skrbniki predložijo pisno izjavo, da jih bodo v času študija preživljali. Po novem pa naj bi morali za pridobitev dovoljenja vnaprej izkazovati zadostna sredstva za preživljanje v vrednosti slovenskega minimalnega mesečnega dohodka za leto študija.

Na MNZ-ju pravijo, da je moral tuji študent pogoj izpolnjevanja zadostnih sredstev za preživljanje za pridobitev dovoljenja za prebivanje izpolnjevati že pred uveljavitvijo novele, ta pa je zdaj le spremenila način izkazovanja sredstev za tiste tuje študente, za katere obstaja zakonska dolžnost preživljanja staršev oziroma zakonitih zastopnikov.

"Novela je namreč ukinila možnost, da tujec zadostna sredstva za preživljanje izkazuje s pisno izjavo staršev, ki so ga po pravu države, katere državljan je, dolžni preživljati. To pomeni, da bo lahko vsak tujec študent zadostna sredstva izkazoval tudi s sredstvi, ki jih prejemata starša oziroma njegova zakonita zastopnika," pravijo na ministrstvu.

Ob tem poudarjajo, da bo moral študent ob izpolnjeni predpostavki zakonske obveznosti preživljanja od staršev izkazati, da imajo starši zadostna sredstva za preživljanje zgolj za njegovo preživljanje: "To pomeni, da pristojni organ ne bo preverjal, ali sredstva, ki jih prejema starš, zadostujejo za preživljanje vseh družinskih članov, temveč se bo v postopku ugotavljalo zgolj, ali sredstva, ki jih ima starš, zadostujejo za preživljanje študenta, in sicer mesečno v višini osnovnega zneska minimalnega dohodka v Sloveniji."

Spremembe zaradi evropske direktive

Omenjena novela je sicer po navedbah MNZ-ja v slovenski pravni red vnesla evropsko direktivo, ki med drugim določa, da mora tujec v postopku izkazati, da ima zadostna sredstva za preživljanje, ne da bi bremenil sistem socialne varnosti države članice, in zadostna sredstva za stroške vrnitve.