Lahko
Lahko "grenadirji" s kar štirimi potencialnimi kapetani izigrajo tako "čebele" kot "emirate"? Poskočna prva dneva s kratkima, a strmima zaključnima vzponoma bosta ustvarila prve razlike. Geraint Thomas je vidno delal na eksplozivnosti, saj je bil spomladi nevarnejši na razgibanih in gorskih etapah kot na kronometru, ki je bil njegov največji adut. Foto: AP
Državno prvenstvo v kolesarstvu na MMC TV

V četrtek zvečer bo v Kopru na morski promenadi vožnja na čas za državno prvenstvo, kjer bo Tadej Pogačar branil naslov prvaka (prenos na MMC TV ob 18.40). V nedeljo sledi cestna vožnja za dres z državnim grbom, kjer pa Primož Roglič ne bo branil lanskega naslova. Začetek nedeljskega prenosa na MMC TV ob 16.30!

Pred kolesarji je tradicionalni teden državnih prvenstev, nato bo samo še slab teden do štarta 108. Dirke po Franciji v Brestu. Zadnje tedenske dirke so pokazale na neverjetno ekipno moč Ineos Grenadiers, ki pa se tudi s svojim potencialnim četverčkom kapetanov zaveda, da iz prve štartne vrste štartata Slovenca.

Sorodna novica Carapaz dobro ogret za Tour, Alaphilippe v porodnišnico

Prvi z nizom štirih etapnih elitnih zmag
Grenadirji
so v sodobni kolesarski dobi Pro Toura/World Toura (od leta 2005) postali prva ekipa, ki je nanizala štiri zaporedne zmage na elitnih etapnih dirkah. In to s štirimi različnimi kolesarji!

  • Po Romandiji ‒ Geraint Thomas
  • Dirka po Italiji ‒ Egan Bernal
  • Kriterij po Dofineji ‒ Richie Porte
  • Po Švici ‒ Richard Carapaz
Sorodna novica Svetovna serija 2021

Zmagovalci 5 od 9 letošnjih etapnih dirk
Ob tem je britansko supermoštvo prepričljivo slavilo še Po Kataloniji, kjer so odnesli celo vsa prva tri mesta, na vrhu pa je stal peti njihov adut Adam Yates. A vse to ima veliko lepotno napako ‒ na niti eni od petih dirk, ki so jo dobili kolesarji Ineos Grenadiers, na štartu ni bilo ne enega, ne drugega, kaj šele obeh Slovencev.

  • Dirka po Emiratih ‒ Tadej Pogačar
  • Pariz–Nica ‒ Maxi Schachmann (po bolečih padcih zadnjega dne Rogliča)
  • Od Tirenskega do Jadranskega morja ‒ Tadej Pogačar
  • Po Baskiji ‒ Primož Roglič
Richard Carapaz je zelo počasi stopnjeval formo in se vse do zmage v Švici v tej sezoni sploh ni vpletal v boje za skupne zmage. Ekvadorec je v zasedbi Ineosa kolesar, ki je najbolj namučil Rogliča ‒ lani na Vuelti so odločale bonifikacijske sekunde, še v dresu Movistarja pa ga je ugnal na Giru 2019. Šibka točka ‒ kronometer, pri čemer Po Švici ni blestel niti na gorskem. Foto: AP
Richard Carapaz je zelo počasi stopnjeval formo in se vse do zmage v Švici v tej sezoni sploh ni vpletal v boje za skupne zmage. Ekvadorec je v zasedbi Ineosa kolesar, ki je najbolj namučil Rogliča ‒ lani na Vuelti so odločale bonifikacijske sekunde, še v dresu Movistarja pa ga je ugnal na Giru 2019. Šibka točka ‒ kronometer, pri čemer Po Švici ni blestel niti na gorskem. Foto: AP

A zmage z napako ...
Trend je več kot očiten, ne nazadnje prav ob vseh zmagah grenadirjev je tudi anglocentrični GCN vedno opozoril in se vprašal, kako bi bilo, če bi se na dirki pojavila ali zasavski orel ali gorenjski volk.

Pred Rogličem nazadnje na Touru 2018
Kdaj je najuspešnejša kolesarska ekipa zadnjega desetletja osvojila etapno dirko, ki jo je Primož Roglič začel v vlogi (so)kapetana Jumba Visme?

Na Dirki po Franciji 2018. Takrat so se Britanci še imenovali Sky in je Roglič končal Tour na skupno 4. mestu, kar je bil njegov preboj na Grand Tourih. Pri čemer je tudi treba poudariti, da je šel Rogla kljub poprejšnjim zmagam v sezoni (Baskija, Romandija in Slovenija) na štart Toura 2018 kot le rezervna možnost Jumbo Visme, če se kaj zalomi kapetanu Stevenu Kruijswijku, ki je bil nato na Elizejskih poljanah skupno peti.

In kdaj je Ineos Grenadiers slavil na dirki, kjer se je na štartu pojavil Tadej Pogačar?

Nikoli še ...

Na preteklem Giru je ravno ekipna moč Britancev poskrbela, da je Egan Bernal mirno preživel svoj slab dan in suvereno osvojil rožnato majico. Vrhovni šef Dave Brailsford ne skriva, da si enkrat želi osvojiti vse tri Grand Toure sezone. Foto: AP
Na preteklem Giru je ravno ekipna moč Britancev poskrbela, da je Egan Bernal mirno preživel svoj slab dan in suvereno osvojil rožnato majico. Vrhovni šef Dave Brailsford ne skriva, da si enkrat želi osvojiti vse tri Grand Toure sezone. Foto: AP

Priložnost v številčni premoči
Pod znamko grenadirjev Britanci torej še čakajo na skalp Slovencev, ki ga načrtujejo za prihajajoči Tour de France, kar pa tudi z naskokom najbolj šteje. Kako nazaj do rumene majice, ki so jo iz Pariza kolesarji Sky/Ineosa v zadnjih 9 letih odnesli kar sedemkrat? S preverjenim orožjem ‒ gorskim vlakcem.

"Naš največji adut je kolektivna moč ekipe. Pogačar in Roglič sta lani in letos pokazala, da sta najboljša dva kolesarja tega trenutka. Mislim, da je naša priložnost v številčni premoči," je v petek med Dirko po Švici razlagal športni direktor Gabriel Rasch.

Vrnitev stare Skyeve taktike
"Delati moramo tesno skupaj in z dobrim načrtom ju lahko pretentamo. Vsi lahko imajo slab dan, tudi Pogačar ga lahko ima. Za posamičen dan je treba izbrati pravo taktiko. Lahko bodo dolgočasne etape s staro Skyevo taktiko, kjer se bo branilo, lahko bomo ravno obratno bolj agresivni in napadalni,"
je vodilni športni direktor Ineosa za letošnjo Dirko po Franciji priznal, da bodo diktirali tempo na čelu glavnine.

Froome na Touru, a v podporo Woodsu

Ekipe svetovne serije medtem že uradno objavljajo udeležence francoske pentlje - v torek je Israel Start Up Nation potrdil nastop štirikratnega zmagovalca Toura Chrisa Frooma, a v vlogi cestnega kapetana (road captain) - vodje ekipe v podporo Mika Woodsa, ki bo šel na skupno razvrstitev za Izraelce.

Sorodna novica Izpolnjena otroška želja: v četrtem poskusu osvojil zeleno majico

Dva sokapetana, vsak s svojo rezervo
A koliko bodo imeli kapetanov Britanci, tudi ni jasno: uradno sta sokapetana Geraint Thomas in Richard Carapaz, a tukaj sta tudi Richie Porte (zmagovalec Dofineje in lani najboljši Neslovenec na Touru) in Tao Geoghegan Hart (lanski prvak Gira).

"Po Dofineji in Švici so stvari veliko jasnejše. Najpomembnejša stvar je popolnoma jasen načrt za prve štiri dni, s katerim so se strinjali in so sprejeli svoje vloge na dirki. Skušali bomo ohraniti čim več kolesarjev čim višje v skupni razvrstitvi, in to kolikor dolgo se bo dalo," je poudaril Rasch.

Cesta znova določa kapetana Ineosa
V prevodu ‒ notranjo hierarhijo bo določil šele peti dan ‒ prvi kronometer v Lavalu. Ne nazadnje je princip, da cesta odloči končnega zmagovalca, Sky/Ineosu tudi prinesel zmago tako leta 2018 (G. Thomas) kot leta 2019 (Egan Bernal), in to brez kakšnega spora in razkola, kot se jim je zakuhal med Tourom 2012, ko se je Chris Froome izredno nerad podredil Bradleyju Wigginsu. "Na Tour gremo po zmago. To je naš cilj," pravi odločno Rasch.


Sorodna novica UCI-lestvica 2021

Z zmago na domači Dirki po Sloveniji se je Tadej Pogačar vrnil na drugo mesto UCI-lestvice, kjer pa bo zdaj branil 125 točk iz lanskih državnih prvenstev, kjer je bil prvak v vožnji na čas in drugi v cestni vožnji. Vodilni Primož Roglič svojih 130 točk za obratna dosežka v Kopru ne bo branil, saj še vztraja v Tignesu vse do odhoda v Brest. Iz svojega tretjega doma se je javil tudi MMC-jevemu Slavku Jeriču za podkast Številke ‒ oddaja z Rogličem bo na sporedu v petek.