Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Zahtevo je na ljubljansko okrožno sodišče vložila Odvetniška družba Kozinc & partnerji, ki zastopa Slovensko tiskovno agencijo (STA).

Sorodna novica Vlada začasno prekinila obravnavo zakona za pomoč turizmu in sprejela uredbo o STA-ju

Zahtevala je izdajo začasne odredbe, s katero bi sodišče Uradu vlade za komuniciranje (Ukom) naložilo tudi plačevanje mesečnega nadomestila za opravljanje javne službe v prihodnje, torej od junija do decembra, in sicer v znesku 169.000 evrov mesečno, kolikor znaša nadomestilo v skladu s poslovnim načrtom STA-ja.

Po navedbah Ukoma je sodišče predlog zavrnilo, v obrazložitvi pa med drugim zapisalo, da "z začasno odredbo ni dopustno toženi stranki naložiti enakega plačila, kot ga tožeča stranka uveljavlja s tožbo, saj bi to prejudiciralo odločitev sodišča v zadevi brez potrebne izvedbe kontradiktornega postopka".

STA o odločitvi še nič ne ve

Niti vodstvo STA-ja niti pooblaščena odvetniška družba z odločitvijo nista seznanjena. "Šele ko bomo odločitev sodišča prejeli in jo preučili, jo bomo lahko komentirali. Glede na vse, kar se dogaja v povezavi s financiranjem STA-ja, pa je novica, ki jo je sporočil Ukom, pričakovana," je navedel direktor STA-ja Bojan Veselinovič.

STA že 169 dni opravlja javno službo brez z zakonom določenega plačila zanjo. Vlada je sicer pretekli teden sprejela uredbo o opravljanju javne službe STA-ja, ki določa način izvedbe in izračun financiranja STA-ja na podlagi obsega mesečnih storitev, ki jih kot del javne službe od agencija zahteva zakon o STA-ju.

"V želji, da se uredba začne izvajati nemudoma po svoji uveljavitvi, je Ukom povabil na skupni sestanek tako direktorja STA-ja Bojana Veselinoviča kot tudi člane nadzornega sveta STA-ja," so navedli na Ukomu.

Vodstvo agencije bo vabilo preučilo in z odločitvijo seznanilo Ukom in nadzorni svet STA-ja, je navedel Veselinovič.