Uroš Urbanija in Bojan Veselinovič. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Uroš Urbanija in Bojan Veselinovič. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Na vladnem uradu za komuniciranje so zapisali, da Veselinovič "z močnimi medijski pritiski in zlorabo podjetja STA" od državnega organa "in njegovih uslužbencev zahteva davkoplačevalski denar mimo vseh zakonsko določenih pravil".

"S svojimi zavajajočimi izjavami o poseganju v svobodo medijev in s tem ustvarjenimi pritiski direktor STA sili državne uslužbence h kršitvam zakonov in ostalih predpisov, ki veljajo v Sloveniji," so navedli na Ukomu in dodali, da medijski nastopi in javni pritisk direktorja STA-ja predstavljajo tudi posredno grožnjo in izsiljevanje javnih uslužbencev, ki so dolžni svoje delo opravljati zakonito, neodvisno, v skladu s pravnim redom.

Veselinovič: "Naravnost sprevrženo"

"Naravnost sprevrženo je, da direktor Ukoma govori o mojih medijskih pritiskih in zlorabi podjetja STA. Kajti največji pritisk na zaposlene in avtonomijo dela agencijskih novinarjev izvaja prav on, saj je STA že 167 dni brez sredstev za javno službo, ki ležijo na računu Ukoma," je v odzivu zapisal direktor STA-ja Bojan Veselinovič.

Prav tako je po njegovih besedah daleč od resnice, da bi STA zahtevala denar mimo zakonsko določenih pravil, saj prav te ustanovitelju nalagajo, da mora zagotoviti sredstva za delovanje agencije. Po njegovih navedbah je za lase privlečena tudi trditev, da kot direktor STA sili državne uslužbence h kršitvam zakonov in ostalih predpisov. "To počne tisti, ki kljub jasnim zakonskim predpisom ogroža socialno varnost zaposlenih in delovanje STA," ocenjuje Veselinovič.

Urbanija zahteva opravičilo, Veselinovič ne namerava umakniti izjav

Urbanija pa od Veselinoviča pričakuje tudi opravičilo za izjavo, izrečeno v oddaji Tarča na začetku maja, ko je navedbe Urbanije o tem, da se Veselinovič vtika v uredniško delo, pa se ne bi smel, označil za laž in manipulacijo. Urbanija namreč meni, da je Veselinovič s svojimi izjavami na nedavni seji komisije DZ-ja za nadzor javnih financ potrdil obstoj elektronskih sporočil izpred let, na katerih je Urbanija utemeljeval svoje obtožbe.

Veselinovič Urbaniji odgovarja, da ne bo podal umika izjav ali se komurkoli opravičil. Ob tem je spomnil na zanj žaljivi tvit, ki ga je isti dan objavil Urbanija, ter da je prek pooblaščene odvetniške družbe Urbaniji posredoval zahtevek za prenehanje s kršitvami osebnostnih pravic in opomin pred tožbo, v katerem je zahteval med drugim preklic določenih neresničnih objav in opravičilo, na katerega pa do danes ni prejel vsebinskega odgovora.

"Tudi zato tokratni dopis direktorja Ukoma štejem kot dodaten pritisk in kot povračilni ukrep, zaradi česar na podlagi neutemeljenih očitkov glede mojega ravnanja in mojih izjav, ki ne kršijo nobene osebnostne pravice nikogar, ne bom podal umika mojih izjav ali se komurkoli opravičil," je še zapisal Veselinovič.