Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vlada s sprejetjem predloga novele uresničuje ustavno odločbo, s katero je ustavno sodišče ugotovilo, da je del 39. člena zakona o nalezljivih boleznih v neskladju z ustavo. Predlog bistveno oži polje proste presoje vlade pri sprejemanju omejitvenih ukrepov, navaja Ukom. Med drugim na novo določa vsebino strokovne ocene, uvaja merila in kazalnike, ki se upoštevajo pri pripravi ukrepov. Določa tudi časovne in prostorske omejitve posameznih ukrepov.

Pri "najbolj intenzivnih" posegih v človekove pravice in temeljne svoboščine pa predlaga poseben mehanizem, po katerem lahko posamezne ukrepe v trajanju nad 90 dni podaljša samo državni zbor, še navaja Ukom.

Vlada je tudi pripravila predlog sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o zakonu o nalezljivih boleznih.

Sorodna novica Ustavno sodišče razveljavilo vladne odloke; Hojs: Gre za politično odločitev

Kaj pravi ustavno sodišče

Ustavno sodišče je ugotovilo, da sta 2. in 3. točka 1. odstavka 39. člena zakona o nalezljivih boleznih neustavni. Po mnenju ustavnih sodnikov mora biti iz zakona jasno razviden namen ukrepov, poleg tega mora ta dovolj natančno opredeliti dopustne načine oziroma vrste, obseg in pogoje omejevanja svobode gibanja ter pravice do zbiranja in združevanja ter druga ustrezna varovala pred arbitrarnim omejevanjem človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Presodilo je, da izpodbijana zakonska ureditev tej ustavni zahtevi ne zadosti, saj vladi prepušča, da po lastnem preudarku izbira načine (vrste), obseg in trajanje omejitev.

Odločilo je tudi, da mora državni zbor ugotovljeno neskladje odpraviti v dveh mesecih, do takrat pa se določbi uporabljata.