Od četrtka prihodnji teden bo za vstop v Slovenijo nujno predložiti potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali negativni PCR- oziroma hitri test. Foto: Evropska unija
Od četrtka prihodnji teden bo za vstop v Slovenijo nujno predložiti potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali negativni PCR- oziroma hitri test. Foto: Evropska unija

Epidemiološka slika pri nas se poslabšuje. Že nekaj dni zapored se namreč povečuje število potrjenih okužb. Še pred enim tednom je bilo potrjenih manj kot 10 primerov v enem dnevu, v preteklih dveh dneh jih je bilo več kot 80 na dan. V četrtek in petek je bilo ugotovljenih 82 okužb. Število potrjenih okužb se je v zadnjem tednu povečalo predvsem na račun skupine dolenjskih dijakov, ki se je v soboto vrnila z maturantskega izleta v Španiji, a pristojni opozarjajo, da ne narašča le zaradi njih.

Zdaj je v državi aktivnih več kot 500 pozitivnih primerov, skrbi pa predvsem širjenje koronavirusne različice delta, zaradi katere se že nakazuje tudi začetek četrtega vala epidemije, ocenjujejo na Institutu Jožef Stefan. Lokalno reprodukcijsko število je 1,1, kar pomeni, da posameznik s koronavirusom za zdaj v povprečju okuži enega človeka.

S četrtkom se zaostrujejo pogoji za vstop v državo

Prav zaradi preprečevanja vnosa iz tujine se prihodnji teden zaostrujejo pogoji za vstop v državo. Od četrtka prihodnji teden bo za vstop v Slovenijo nujno predložiti potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali negativni PCR- oziroma hitri test. Vsi, ki tega ne bodo imeli, bodo morali v desetdnevno karanteno. Izjeme so zgolj dvolastniki in otroci do 15. leta starosti. Vnos virusa v državo se bo s tem zagotovo nekoliko omejil, vprašanje pa je, ali bo to dovolj.

"Dopusti so se pravkar začeli, torej vedno več Slovencev bo šlo ven iz države, tudi turisti bodo prišli k nam. Torej ena oblika pazljivosti na meji koristi, mogoče bi bilo še bolje, da bi spustili noter samo cepljene, ne pa testiranih. Ravno to se je pokazalo pri teh dijakih – torej nekoga spustiš v državo in je okužen, pa tega še nismo vedeli, ko je prišel noter. Pri cepljenih se to skoraj ne dogaja," je za Radio Slovenija opozoril Leon Cizelj z IJS-ja.

Kako ogrožena pa je turistična sezona, se napoveduje ponovno zaprtje države? Cizelj meni, da bi trenutno zaostrovanje moralo biti predvsem neposredna spodbuda za cepljenje. "Te zadeve bi pomagalo ustavljati več precepljenosti. Če bi se okuženi dijaki uspeli cepiti pred maturantskim izletom, se ta zadeva ne bi zgodila. Mislim, da je največ prostora ali priložnosti za ukrepanje v hitrem cepljenju, v rezervi pa vedno ostane pazljivost. Zadeva še zdaleč ni končana."

Od 15. julija ukinitev seznama držav glede na epidemiološko sliko

Vlada je v petek na dopisni seji sprejela sklep o ukinitvi seznama držav glede na epidemiološko sliko in izenačitvi pogojev za vstop v Slovenijo, saj bo za vse veljal pogoj preboleli, cepljeni in testirani (PCT). Molekularni test bo veljal 72 ur, hitri test pa 48 ur. Ta odlok bo začel veljati v nedeljo, v praksi pa bo zaživel 15. julija.

Zdravstveni minister Janez Poklukar pa je že napovedal, da bo vlada prihodnji teden obravnavala dodatne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa oziroma novih virusnih različic.

Sedemdnevno povprečje okužb znaša 52

V petek je bilo opravljenih 1641 PCR-testov, s katerimi so ugotovili 82 okužb. Poleg tega je bilo v petek opravljenih tudi 35.987 hitrih antigenskih testov. Na 100.000 prebivalcev je bilo v zadnjih 14 dneh potrjenih 25 primerov okužb, sedemdnevno povprečje okužb pa znaša 52.

Pred odhodom v tujino in vrnitvijo v Slovenijo obvezno preverite veljavne pogoje za vstop v posamezne države. Foto: Pixabay
Pred odhodom v tujino in vrnitvijo v Slovenijo obvezno preverite veljavne pogoje za vstop v posamezne države. Foto: Pixabay

Za zdaj države še obarvane

Trenutno še vedno velja barvna lestvica držav glede na njihovo epidemiološko sliko. Ob vrnitvi v Slovenijo tako cepljenim in prebolevnikom ni treba več v karanteno, če predložijo dokazilo o cepljenju ali preboleli bolezni.

Še vedno ostaja obvezna 10-dnevna karantena za tujce brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo v državo z območja na rdečem seznamu. Pred tem morajo obvezno predložiti tudi negativni izvid testa PCR in dokazati, da imajo zagotovljen prostor, kjer bodo prestajali karanteno. Strožji je ukrep za tujce brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo z območja na temnordečem seznamu. Njim namreč vstop v državo ni dovoljen.

Sorodna novica IJS: Nakazuje se začetek četrtega vala. Vladni odlok: S 15. julijem za vstop v državo pogoj PCT.

Za tiste, ki v Slovenijo vstopajo iz držav na oranžnem seznamu, je dovoljen vstop v državo brez karantene tudi ob predložitvi digitalnega covidnega potrdila EU-ja ali tretjih držav. Ljudi, ki ne predložijo ustreznega dokazila, napotijo v karanteno. Tujcem brez prebivališča v Sloveniji bodo v primeru karantene vstop v Slovenijo dovolili le, če bodo dokazali, da imajo zagotovljen prostor, kjer bodo prestajali karanteno.

Veljati je začelo tudi zmanjšano število izjem za vstop v državo brez napotitve v karanteno na domu. Med drugim na seznamu niso več izrecno navedeni diplomati, predstavniki tujih varnostnih organov in akreditirani novinarji na službeni poti v tujini. Po novem pa so na seznamu čezmejni delovni migranti, ki imajo delovno razmerje v EU-ju, in osebe, ki so napotene na opravljanje storitev v EU ali s takega opravljanja, ki utemeljijo razlog za prehajanje meje in se vračajo v petih dneh po prehodu meje. V primeru vstopa v Slovenijo z območja na rdečem ali temnordečem seznamu morajo ti ljudje predložiti negativni izvid testa na novi koronavirus.

Za potnike z območja na rdečem ali temnordečem seznamu karantena ni več obvezna

Spremembe pri obarvanosti držav

Spremembe so tudi na seznamu območij. Na zelenem seznamu so med drugim spremembe pri Belgiji, Danski, Franciji, Grčiji, Nizozemski, Norveški, Španiji in Švedski. Na zeleni seznam tretjih držav so dodali Armenijo, Azerbajdžan, Brunej, Jordanijo, Kanado, Katar, Monako, San Marino, Savdsko Arabijo in Vatikan. Na zelenem seznamu je po novem cela Italija.

Na rdečem seznamu so spremembe pri Španiji. S temnordečega seznama je črtana Irska, ki je po novem na oranžnem seznamu.

Od četrtka bodo veljala poenotena pravila za vstop v Slovenijo. Foto: Reuters
Od četrtka bodo veljala poenotena pravila za vstop v Slovenijo. Foto: Reuters

Slovenija je med splošna dokazila, ki se upoštevajo ob vstopu v državo, dodala še evropsko digitalno covidno potrdilo in digitalno covidno potrdilo tretje države, ki vsebuje enake podatke kot evropsko digitalno covidno potrdilo in ki ga je pristojni zdravstveni organ tretje države izdal v angleškem jeziku.