BoBo/Žiga Živulović ml.
BoBo/Žiga Živulović ml.

"Naše mnenje je, da zdaj, ko imamo na voljo dovolj cepiva, ko lahko ljudje izbirajo, je odgovornost na vsakem posamezniku, da zaščiti sebe in svoje bližnje, hkrati pa tudi omogoči odprtost javnega življenja," je na novinarski konferenci dejal predsednik vlade Janez Janša. Dodal je, da imamo na voljo dovolj instrumentov, da nam ni treba znova zapirati javnega življenja, omejevati gibanja. Čas je, da združimo moči in dosežemo čim večjo precepljenost prebivalstva.

Poslanci enotno pozvali k cepljenju

Predsednik DZ-ja Igor Zorčič in vodje vseh poslanskih skupin glede na napovedi o bližajočem četrtem valu epidemije covida-19 in z njim povezanimi posledicami državljanke in državljane skupaj pozivajo k cepljenju proti covidu-19. Precepljenost prebivalstva je v danem trenutku ključnega pomena za zdravje in normalno življenje, opozarjajo. "Na voljo je dovolj različnih in učinkovitih cepiv. Cepljenje je prostovoljno in je eden od pomembnejših načinov, da skupaj uspešno premagamo epidemijo," so zapisali. Ob tem pa so dodali, da so se cepili tudi poslanci DZ-ja.

Ključna prioriteta v Sloveniji je doseči zadostno precepljenost, "da bomo lahko imeli jeseni šole in vrtce odprte, neomejeno javno življenje in kolikor se da normalne aktivnosti ob upoštevanju PCT-pogojev", je poudaril Janša. Kdor je cepljen, testiran ali prebolevnik, ne bo imel nobenih ovir v javnem življenju.

Od sredine avgusta testiranje ne bo več brezplačno. "O podrobnostih zelo težko govorim, ker predloga še nimamo. Govorimo o ukinitvi brezplačnega testiranja, ki nadomešča cepljenje, ki nadomešča izpolnjevanje pogojev za PCT. Zagotovo bo ostalo brezplačno PCR-testiranje za tiste, ki imajo znake bolezni, ki pridejo na urgenco, se pravi vse tisto, kar se dogaja v okviru zdravstva," je napovedal.

"Za testiranja smo do zdaj porabili 60 milijonov. Ali v času, ko imamo na voljo brezplačno cepljenje, lahko zahtevamo od tistih, ki so cepljeni, da plačujejo teste za tiste, ki se ne odločijo za cepljenje," se je vprašal in dodal, da je trend v Evropi, da testiranje ni več brezplačno.

Janša. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Janša. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V Sloveniji se po besedah predsednika vlade sicer ne nagibajo k temu, da bi uzakonili obvezno cepljenje. "Zagotovo pa smo dolžni ravnati tako, da ne bo tisti, ki se obnaša odgovorno, plačeval za tistega, ki se ne," je še poudaril Janša.

Janša je pohvalil skupen nastop vseh poslanskih skupin DZ-ja (okvir levo), "ki so danes skupaj končno zmogle podpis" pod izjavo, s katero pozivajo k cepljenju in se enotno pridružujejo tem naporom. Po mnenju Janše je ta izjava "velika stvar" in je prišla še v pravem času.

Napovedal je, da bo koalicija glasovala proti noveli zakona o nalezljivih boleznih, glasovanje o demografskem skladu pa je preloženo (več tukaj).

Tonin. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Tonin. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sorodna novica Tonin: NSi ni naklonjen novim zapiranjem javnega življenja in omejevanju gospodarstva

Tonin: Odgovornost posameznika

Podpredsednik vlade Matej Tonin pa je dejal, da si vsi skupaj želimo, da bi bila letošnja jesen drugačna, kot je bila lanska. Želimo si, da bo življenje teklo normalno, da bodo stvari odprte, brez omejevanja javnega življenja. Vsekakor je prišel čas, da odgovornost za prihodnost prevzamemo v svoje roke.

V prihodnjih razpravah, kako se spopadati z epidemijo in kakšne ukrepe sprejemati, se bomo zavzemali za to, da se javno življenje ne zapira, ampak se striktno upošteva PCT-pogoj, je dodal.

Če bomo ta pogoj uveljavili v naši družbi, je to najboljši in najenostavnejši način, da ohranimo čim bolj normalno življenje, s čim manj omejitvami in tako prispevamo k temu, da bo gospodarstvo začelo intenzivno okrevati in da se bo okrepil tudi zdravstveni sistem.

Počivalšek. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Počivalšek. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Tonin meni, da "je čas, da umirimo pregrete politične razmere in naredimo korak nazaj". Vlada se mora po njegovih besedah zdaj poleg zajezitve epidemije posvetiti tudi številnim drugim nalogam, med katerimi NSi v ospredje postavlja digitalizacijo, zato je po njegovem mnenju zelo pomembno imenovanje novega ministra za to področje. Gre za tako pomembno zadevo, da ta ne bi smela biti točka političnega obračunavanja, je dodal.

Tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je dejal, da bo skrb za zaščito pred covidom-19 odslej v prvi vrsti odgovornost vsakega posameznika, saj predvsem odločitve ustavnega sodišča in informacijske pooblaščenke ne dopuščajo obstoja ustreznih mehanizmov za kolektivno skrb za javno zdravje, ki jih predlaga vlada.

V laboratorijih do zdaj potrdili 200 primerov koronavirusne različice delta in šest primerov delta plus

Zadnje poročilo sledenja različicam novega koronavirusa kaže, da so v Sloveniji do zdaj potrdili 200 primerov različice delta, od tega v tednu od 27. junija do 4. julija 66, teden pred tem pa 70. V sredo je bilo sicer s 1691 PCR-testi potrjenih 56 okužb.

Kot so sporočili z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), so od 27. junija do 4. julija potrdili tudi štiri primere različice delta plus, skupaj do zdaj šest.

Podatki o sledenju različicam novega koronavirusa še ne vključujejo analiz vzorcev pri dijakih, pri katerih so po vrnitvi z izleta v Španiji potrdili več kot 200 okužb z novim koronavirusom. Glede na preliminarne rezultate analize vzorcev pa bi lahko šlo za različico delta, so pred dnevi pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Med analiziranimi vzorci še vedno prevladuje angleška različica

V vzorcih, ki so jih analizirali v zadnjem testnem obdobju, sta NLZOH ter Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) na novo potrdila tudi 88 primerov sicer še vedno prevladujoče različice alfa (angleška). Potrdili pa so tudi en primer različice gama (brazilska). Različic beta (južnoafriška), eta (nigerijska), jota in kapa v obdobju od 27. junija do 4. julija niso potrdili.

Skupaj so tako do zdaj potrdili 10.727 primerov različice alfa, 200 primerov različice delta, 48 primerov različice eta, 29 primerov različice beta, osem primerov različice gama.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

V sredo potrjenih 56 okužb

Po podatkih vlade je bilo v sredo opravljenih 1691 PCR-testov, ki so potrdili 56 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih izvidov je znašal 3,3 odstotka. Ob tem je 19.934 ljudi opravilo hitro testiranje.

V slovenskih bolnišnicah se zdravi 32 bolnikov s covidom-19, dva manj kot dan pred tem. Deset jih potrebuje intenzivno nego. V sredo ni umrl noben bolnik s covidom-19.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 61, 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev pa 30.

V Sloveniji je bilo po podatkih NIJZ-ja z enim odmerkom cepljenih 854.886 ljudi, z vsemi odmerki pa 751.599 oz. 35,6 odstotka prebivalstva.

Spremembe proticovidne strategije