Po dramatičnem
Po dramatičnem "finalu" v zadnjem krogu v Mariboru je Mura 22. maja prvič postala državni prvak v nogometu. Zdaj se 16. julija začenja nova sezona 2021/22. Foto: www.alesfevzer.com

Deseterica slovenskih nogometnih prvoligašev namreč začenja 31. sezono državnega prvenstva. Tekmovanje, ki se bo v novi sezoni po selitvi k novemu medijskemu partnerju, imenovano Prva liga Telemach, že danes v petek ob 17.00 odpirata Bravo in novinec-povratnik Radomlje.

Sorodna novica Vrača se Prva liga in z njo tudi Nostradamus

Krst VAR-a na prvi tekmi prvakov

Na uvodni tekmi branilca naslove Mure proti Taboru Sežani v soboto ob 20.15 v Fazaneriji bodo prvič v slovenski ligi uradno uporabili tudi tehnologijo VAR, ki je ena od novosti nove sezone. V okviru prvega kroga bo v soboto ob 17.00 še tekma med Aluminijem in Koprom. Nedelja uvodnega kroga je dan za lokalni štajerski derbi: ob 20.15 se bosta soočila Celje – Maribor, kjer bo sodnikom v pomoč prav tako VAR.

Brez derbija ljubljanske kotline

Predtem bi se moral odviti derbi ljubljanske kotline Domžale - Olimpija, a je bila tekma preložena. Domžalčani bodo namreč z evropskim tekmovanje v Konferenčni ligi nadaljevali že v torek, saj Uefa ne dovoli dveh sočasnih evropskih tekem v radiju 50 km, tako da so dvoboj Domžale - Honka prestavili na torek. Ker pa ekipa v manj kot 48 urah ne sme igrati dveh tekem, so morali pri NZS-ju že prestaviti tekmo uvodnega kroga.

Stalna termina tekem: ob 17.00 in 20.15

Ob podobnih terminih bodo tudi preostale tekme v sezoni, saj sta stalna sobotna in nedeljska termina ob 17.00 in 20.15, rezervni pa ob 15.00. Kot so pojasnili pri Nogometni zvezi Slovenije, bo v poletnem času nekaj izjem, ko bodo tekme tudi ob petkih ali ponedeljkih ob 17.00 ali 20.15. Štiri tekme na krog bo po novem prenašal Sportklub, ena pa bo tudi na Šport TV.

Olimpija – Maribor prvič že 1. avgusta v Stožicah

Mura je z učinkovito predstavo proti prvaku Severne Makedonije Skhëndiji s skupnih 6:0 napredovala v 2. predkrog Lige prvakov in s tem zaslužila kar 1,7 milijona evrov. Vsota, s katero lahko precej lažje ostanejo na vrhu slovenskega nogometa, zlasti ob preobrazbah v Mariboru in Ljubljani. Foto: www.alesfevzer.com
Mura je z učinkovito predstavo proti prvaku Severne Makedonije Skhëndiji s skupnih 6:0 napredovala v 2. predkrog Lige prvakov in s tem zaslužila kar 1,7 milijona evrov. Vsota, s katero lahko precej lažje ostanejo na vrhu slovenskega nogometa, zlasti ob preobrazbah v Mariboru in Ljubljani. Foto: www.alesfevzer.com

Prvi večni derbi bo že v 3. krogu. Olimpija in Maribor se bosta tako soočila v nedeljo, 1. avgusta, ob 20.15 v Ljubljani na stadionu Stožice. Najbolj priljubljena slovenska kluba iz največjih mest kot vedno spadata med favorite prvenstva, ki pa vsaj na papirju ob štartu deluje kot eno najbolj nepredvidljivih in s širšim krogom kandidatov za vrh.

Prvaki brez večjih sprememb

Nasprotno branilec naslova Mura za zdaj ni doživel velikih pretresov v prestopnem roku. Na povratni tekmi 1. kroga kvalifikacij za Ligo prvakov so Sobočani pokazal, da bodo znova v igri za naslov. Zlasti, ker imajo kar številčen kader, ki so ga najbolj okrepile vrnitve dlje časa poškodovanih igralcev. Predvsem so v Murski Soboti zadržali oba najvplivnejša igralca: slovenskega reprezentanta Nina Koutra in vsestransko nevarnega Luka Bobičanca, tudi junaka prvih dveh evropskih tekem.

Šele v četrtek so čarno-bejli predstavili prvo okrepitev – Azurja Mahmića, 18-letnega branilca iz Bosne in Hercegovine. So pa Fazanerijo zapustili veteran Jure Travner, napadalec Kevin Žižek (Celje) in Renato Simič.

V Ljudskem vrtu Rožman oblikuje novo ekipo

Trener Rožman in direktor Šuler v Mariboru šele zares oblikujeta ekipo po lastnem okusu. Odšlo je 10 igralcev, prišlo je šest novih obrazov. Foto: www.alesfevzer.com
Trener Rožman in direktor Šuler v Mariboru šele zares oblikujeta ekipo po lastnem okusu. Odšlo je 10 igralcev, prišlo je šest novih obrazov. Foto: www.alesfevzer.com

Nasprotno sta velikana iz Ljubljane in Maribora znova precej spremenila kadrovsko sliko. Maribor pod vodstvom Simona Rožmana šele sestavlja zaželeno ekipo, nekaj je novincev, tudi povratnika na slovenske zelenice Rok Sirk in Marko Alvir. Vijoličasti pa so izgubili prvega strelca Jana Mlakarja, ki je Maribor zamenjal za Hajduk. Predvsem pa so šli nekateri stari obrazi, kot so Jasmin Handanović (upokojitev), Kenan Pirić, Alexandru Cretu, Felipe Santos, Gregor Bajde, Denis Klinar ...

Kakšna bo Olimpija pod vodstvom Save Miloševića?

Olimpija novo poglavje znova začenja z govoricami o odhodu predsednika Milana Mandarića in tudi z novim trenerjem. V tej vlogi je prišel nekdanji srbski reprezentant Savo Milošević, ki bo imel precej spremenjeno zasedbo v primerjavi s prejšnjo sezono. Med drugimi je odšel ljubljenec občinstva Andres Vombergar, pa nevarni Đorđe Ivanović, prišli pa so Mustafa Nukić, Sava Petrov, Almedin Ziljkić in Dino Špehar.

Kakor koli se bo izteklo, v obeh taborih napovedujejo lov na lovoriko, ki jo je doslej največkrat, 15-krat, osvojil Maribor.

Celjani z ruskim denarjem snubili mlade Slovence

Nič neobičajnega pri Olimpiji – nova popolna preobrazba. Odšla je le četverica, iz drugih klubov pa so podpisali sedem igralcev, med njimi se je vrnil tudi Tomislav Tomić, ki je med 2017 in 2020 pustil viden pečat pri
Nič neobičajnega pri Olimpiji – nova popolna preobrazba. Odšla je le četverica, iz drugih klubov pa so podpisali sedem igralcev, med njimi se je vrnil tudi Tomislav Tomić, ki je med 2017 in 2020 pustil viden pečat pri "zmajih". Foto: NK Olimpija

Pred letom dni je prvič državni prvak postalo Celje, ki je nato v pretekli sezono močno razočaralo, a glede na prestopne dejavnosti so si v mestu ob Savinji prav tako zadali resne cilje. V ozadju je denar skrivnostnih ruskih vlagateljev, ki jih javno predstavlja generalni direktor kluba Valerij Kolotilo.

Za zdaj se vidi, da je namera o prednostnem nakupovanju in podpisovanju slovenskih igralcev resna. Tamar Svetlin, Žan Medved, Matija Burin, Maj Mittendorfer, Tjaš Begić in Kevin Žižek so le nekatera slovenska imena, ki bodo po novem izpisana na celjskih dresih.

Oba rumena kluba z najmanj spremembami

V prejšnji sezoni so si na koncu po Muri, Mariboru in Olimpiji nastop v Evropi priigrale tudi Domžale, za katere bo to bržčas glavni cilj tudi tokrat. Doslej rumeni niso posebej spreminjali ekipe, nekaj več prestopnega prometa je bilo pri ljubljanskih rumenih. Bravo je med drugim izgubil prvega asistenta lige pretekle sezone Nukića, pripeljal pa nekaj igralcev, s katerimi bo skušal mešati štrene večjim.

Kraševci in Podravci najprej za obstanek, nato kaj več

Največje spremembe v Prvi ligi so se odvile v Celju, kamor so pripeljali kopico mlajših Slovencev, s katerimi naj bi se po letu premora vrnili vsaj pod sam vrh in v Evropo. Foto: www.alesfevzer.com
Največje spremembe v Prvi ligi so se odvile v Celju, kamor so pripeljali kopico mlajših Slovencev, s katerimi naj bi se po letu premora vrnili vsaj pod sam vrh in v Evropo. Foto: www.alesfevzer.com

V prejšnji sezoni je drugi ljubljanski prvoligaš končal na zanje rekordnem petem mestu, mesto za njim pa je pristal Tabor Sežana, ki predvsem na domačem igrišču pogosto prekriža namere favoritom. Za zdaj so na Kras pripeljali tri okrepitve, nekaj več pa pri Aluminiju, ki bo v napadu računal predvsem na povratnika Roka Kidriča. A z Dravskega polja je odšlo tudi nekaj pomembnih igralcev, kot je Nemanja Jakšić.

Radomlje so znova prvoligaš. Bo šlo v tretje bolje kot v prvih dveh poskusih? Foto: www.alesfevzer.com
Radomlje so znova prvoligaš. Bo šlo v tretje bolje kot v prvih dveh poskusih? Foto: www.alesfevzer.com

Kje bo mesto na lestvici za Koper?

Kljub vsemu v Kidričevem računajo (vsaj) na obstanek v ligi, podobno bi moralo veljati tudi za Koper, čeprav so znova posegali v kadrovsko sliko, pripeljali okrepitve zlasti iz druge lige oz. Krke in Gorice, a ohranili dobršen del zasedbe iz prejšnje sezone. Tudi Nardina Mulahusejnovića, ki si je lani s 14 goli razdelil strelsko krono Prve lige.

Radomlje doslej dvakrat ekspresno izpadle

Novinec v Prvi ligi in hkrati povratnik vanjo so Radomlje, ki so lani dokaj zanesljivo opravile z drugoligaško konkurenco. Osnovna želja Radomljanov je obstanek v ligi. Med slovensko elito bodo igrali tretjič, nazadnje so pred štirimi leti. Doslej sta obe prvoligaški avanturi končali na zadnjem mestu in se ekspresno vrnili v drugo ligo. 2. SNL se bo začel s tekmami 31. julija.