Nova uredba, ki zahteva pogoj PCT za obisk predavanj, začne veljati 23. avgusta. Predstavniki študentov in dijakov ob tem opozarjajo, da bo dostopnost do deklarativno brezplačnega javnega šolstva v primeru plačljivih testiranj omejena. Foto: BoBo
Nova uredba, ki zahteva pogoj PCT za obisk predavanj, začne veljati 23. avgusta. Predstavniki študentov in dijakov ob tem opozarjajo, da bo dostopnost do deklarativno brezplačnega javnega šolstva v primeru plačljivih testiranj omejena. Foto: BoBo

Predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Frančiška Al-Mansour je povedala, da vsekakor podpira samotestiranje dijakov, ozaveščanje, naj pride v šolo le zdrav dijak, in izvajanje pouka v šolskih prostorih. Pogoja PCT pa ne podpira. Če bo testiranje plačljivo, bo verjetno tudi za dijake in ti enostavno ne bodo več obiskovali pouka, je pojasnila in dodala, da dijaki iz socialno ogroženih družin ne bodo zmogli tega stroška.

"Tudi če bi se jim, dijakom namreč, ponudilo testiranje brezplačno, je testiranje na dva dneva meni osebno grozljivo. Ne vem, zakaj zdaj zaostrovanje pogojev in zakaj ti ne ostajajo taki, kot so bili ob koncu šolskega leta, ko so se dijaki testirali sami, zaposleni pa enkrat tedensko," se sprašuje Frančiška Al-Mansour. Vprašala se je tudi, zakaj se tudi učitelji ne bi samotestirali, tako kot dijaki. Odgovore na vse dileme in vprašanja v povezavi z začetkom novega šolskega leta predsednica zveze srednjih šol pričakuje prihodnji teden na sestanku s pristojnim ministrstvom.

Sorodna novica Simona Kustec o PCT-pogoju v šoli: Preigravamo vse možnosti

Dijaška organizacija poudarja številne nejasnosti

Da so informacije v povezavi s pogojem PCT zelo nejasne, opozarja tudi predsednica Dijaške organizacije Slovenije (DOS) Maja Kalin. "Na našo prošnjo smo danes prejeli informacijo, da bomo imeli skupni sestanek z ministrstvoma za zdravje ter za izobraževanje, znanost in šport v ponedeljek. Tako upamo, da bomo lahko dobili malo več informacij glede pogoja PCT," je dejala.

Sicer se ji zdi odlok glede pogoja PCT za šole v redu, a mora biti še zelo dodelan, predvsem za testiranje, ki bo po napovedih postalo plačljivo. "Če bo tudi za dijake plačljivo, se postavlja vprašanje, kako bodo to zmogli dijaki iz socialno ogroženih družin, ali to pomeni, da bodo imeli omejen dostop do šolanja, ker si ne bodo mogli privoščiti teh testov," je dejala Kalin. Po njenih besedah je tudi nejasno, na koliko časa se bodo ti testi izvajali in kako se bo preverjalo izpolnjevanje pogoja PCT.

Vodstva šol bodo z različnimi modeli seznanjena ta mesec

Zavod za šolstvo sicer skupaj s pristojnim ministrstvom, predstavniki vrtcev in šol ter NIJZ-ja in ministrstvom za zdravje tudi za prihodnje šolsko leto pripravlja posodobljene modele in priporočila za vzgojo in izobraževanje v času covida. Ti bodo ravnateljem predstavljeni ta mesec in bodo na voljo v elektronski in tiskani obliki, so sporočili z Ukoma. Poleg osnovnih in srednjih šol bodo modeli in priporočila zajeli tudi vrtce, šole s prilagojenim programom in glasbene šole. Kot so navedli, so vodstva šol pred začetkom šolskega leta seznanjena z različnimi modeli, ki so se v prejšnjem šolskem letu tudi uspešno izvajali.

Želja vseh deležnikov je, da se prihajajoče šolsko leto začne in konča v šolskih klopeh. "Ne glede na to, kakšen bo glede na epidemiološko sliko letošnji prvi september, bodo šole nanj pripravljene in bodo prejele vse potrebne informacije in usmeritve ter bodo začele izvajanje vzgojno-izobraževalnega dela," so še dodali v uradu vlade za komuniciranje.

Ravnatelje skrbi uresničevanje pogoja PCT

ŠOS: Ne moremo privoliti v plačljive teste

Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so presenečeni nad odzivom in sporočili ministrstva za zdravje o tem, da se študentske organizacije strinjajo s predstavljenimi pogoji za izvajanje študija v novem študijskem letu. "Medtem ko razumemo pogoj PCT za udeležbo pri študiju v živo, pa ne moremo privoliti v pogoj, da bodo testi za necepljene učence, dijake in študente po novem plačljivi," je poudaril predsednik ŠOS-a Andrej Pirjevec.

Ob tem je spomnil, da so jim vladni predstavniki sredi maja predstavili načrte za organizacijo brezplačnega samotestiranja v novem šolskem oz. študijskem letu in zagotovili, da bo omogočeno brezplačno samotestiranje vsem študentom, na voljo pa bi bil en test tedensko. "Brezplačno testiranje je edini način, da je javno šolstvo v prihajajočem študijskem letu zares dostopno, zato bomo v prihodnje naredili vse, da ti ostanejo brezplačni," je odločen Pirjevec.

Nova uredba, ki začne veljati 23. avgusta in zahteva pogoj PCT za obisk predavanj, po njegovem mnenju predstavlja oviro pri dostopnosti do deklarativno brezplačnega javnega šolstva. ŠOS še naprej poziva učitelje, visokošolsko osebje, dijake in študente, da se proti koronavirusu cepijo. "K terenskim akcijam cepljenja bodo tako med drugim pristopile tudi študentske organizacije z namenom, da se cepi čim večji del študentske in druge populacije," je še dodal Pirjevec.

Sorodna novica Stroški hitrega testiranja od 23. avgusta v breme delodajalca

Univerze niso sposobne zagotavljati sredstev za testiranje

Med pobudniki uvedbe pogoja PCT za visoko šolstvo je bila tudi Rektorska konferenca RS. Na mariborski univerzi pričakujejo, da se bo 1. oktobra študijski proces začel v stavbah fakultet, za kar si tudi prizadevajo. "Če želimo vrnitev v stavbe fakultet in v redno izvedbo študijskega procesa, je PCT nujna podlaga, da zagotovimo varnost in zdravje vseh," je sporočil predsednik rektorske konference Zdravko Kačič. Opozorili so še, da univerze niso sposobne zagotavljati sredstev za pokrivanje stroškov plačljivega testiranja.

V Mladinskem svetu Slovenije pa si želijo, da bi izobraževalni proces za učence, dijake in študente v prihodnjem šolskem in študijskem letu potekal v živo. "Sistem PCT se nam zdi v redu rešitev. Odločevalci pa naj na seznam upravičencev do brezplačnega testiranja dodajo tudi dijake in študente, kajti nekateri dijaki niso še polnoletni, zato denimo potrebujejo privoljenje staršev za cepljenje," je dejal predsednik sveta Miha Zupančič. Po njegovem mnenju bi bilo smiselno, da se mladim oz. vsem tistim, ki so vključeni v izobraževalni proces, omogoči brezplačno testiranje.

Vindišar: Odgovornost je na posamezniku, preverjanje je samo dodatek

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je sicer kljub nekaterim pomislekom študentskih in dijaških organizacij v izjavi za medije po obisku Zdravstvenega doma Cerknica izrazil zadovoljstvo nad tem, "da so študenti popolnoma sprejeli sistem PCT kot pogoj za delovanje univerz". Glede preverjanja izpolnjevanja pogoja bodo po njegovih besedah maksimalno izkoristili sodobne sisteme. Sam je naklonjen bralnikom QR-kod na vhodih fakultet.

S predstavniki študentov, fakultet in ministrstva za izobraževanje se bodo predstavniki ministrstva za zdravje sešli še pred koncem meseca in določili operativne naloge, je dejal Vindišar, ki predlaga, da se na vhodih fakultet namestijo bralniki QR-kod. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
S predstavniki študentov, fakultet in ministrstva za izobraževanje se bodo predstavniki ministrstva za zdravje sešli še pred koncem meseca in določili operativne naloge, je dejal Vindišar, ki predlaga, da se na vhodih fakultet namestijo bralniki QR-kod. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Vindišar je ob tem poudaril, da je ključna odgovornost vsakega posameznika. "Ne bomo nastavljali policistov, varnostnikov na vhodih. Vsak od nas se mora zavedati, da če želi vstopiti v predavalnico, učilnico, bolnišnico, zdravstveni dom ali na nogometno tekmo in je tam zahtevan pogoj PCT, je to treba spoštovati. Preverjanje je samo dodatek," je bil jasen državni sekretar.

O obveznem cepljenju šolnikov ne razmišljajo

Vindišar je sicer poudaril, da delajo vse za to, da družba ostane odprta, pogoj za to pa bo precepljenost. O obveznem cepljenju za šolnike na ministrstvu ne razmišljajo. Je pa predvideno samotestiranje za učence zadnje triade. Če bo Slovenija ostala v podobni epidemiološki fazi, kot je trenutno, bo samotestiranje ostalo tudi za srednješolce. "Odprta je tudi možnost uvedbe pogoja PCT za srednje šole," je priznal.

Ob tem je državni sekretar pozval predstavnike šolstva, naj dajo zgled in pripomorejo k dvigu ravni precepljenosti. Kot je še povedal Vindišar, je vse pripravljeno za to, da se z začetkom šolskega leta začne prostovoljno testiranje v domačem okolju. "Nikakor si ne želimo zapiranja šol v nobenem primeru. Tudi v najbolj črnem delu epidemije lahko s pogojem PCT zagotavljamo varno okolje," je zagotovil.