Richard Branson s svojim vesoljskim plovilom SpaceShipTwo. Foto: AP
Richard Branson s svojim vesoljskim plovilom SpaceShipTwo. Foto: AP

FAA je potrdil, da preiskuje odklon pri spuščanju plovila, ki je 11. julija poneslo britanskega milijarderja Richarda Bransona, lastnika Virgina, na rob vesolja.

Agencija je sporočila, da se je "SpaceShipTwo ob vrnitvi na letališče Spaceport America v Novi Mehiki oddaljil od trase, ki jo je odobril kontrolni stolp".

"Virgin Galactic morda ne bo mogel vrniti plovila SpaceShipTwo v obtok, dokler FAA ne konča preiskave zadnjega pripetljaja in ugotovi, da zaradi tega ni ogrožena javna varnost," so sporočili iz agencije.

Sorodna novica Milijarder Branson uspešno do vesolja in nazaj

Virgin Galactic se je na odločitev odzval, da "naslavlja vzroke dogodka in ugotavlja, kako preprečiti, da bi se zgodili na prihodnjih misijah".

Nov polet načrtujejo za konec septembra oz. začetek oktobra. Foto: Reuters
Nov polet načrtujejo za konec septembra oz. začetek oktobra. Foto: Reuters

Iz podjetja so dodali, da je bila deviacija pri julijskem spuščanju "nadzorovana in namerna trasa leta, ki je omogočila plovilu, da uspešno doseže rob vesolja in varno pristane na Spaceportu".

"Na nobeni točki niso bili posadka in potniki ogroženi," so zatrdili in dodali, da pri preiskavi tesno sodelujejo s FAA-jem, da bi zadevo rešili.

Nov polet še ta mesec?

V sredo so iz Virgin Galactica sporočili, da načrtujejo še en polet plovila SpaceShipTwo iz Nove Mehike, ki je predviden za konec septembra ali začetek oktobra, odvisno od tehničnih pregledov in vremena.

Na tem poletu naj bi poleteli trije člani posadke italijanskih zračnih sil in nacionalnega raziskovalnega sveta.

Branson je bil med šestimi uslužbenci Virgin Galactica, ki so poleteli julija in se povzpeli več kot 80 kilometrov nad novomehiško puščavo. Misijo je oglaševal kot predhodnika novega obdobja vesoljskega turizma, Virgin Galactic pa naj bi komercialne polete v vesolje začel prihodnje leto.