Če bo svet stranke DeSUS sklep, da se poslance pozove k odstopu, podprl, poslanci pa ne bodo sledili pozivu, predsednik stranke Ljubo Jasnič ne izključuje svojega odstopa. Foto: www.alesfevzer.com
Če bo svet stranke DeSUS sklep, da se poslance pozove k odstopu, podprl, poslanci pa ne bodo sledili pozivu, predsednik stranke Ljubo Jasnič ne izključuje svojega odstopa. Foto: www.alesfevzer.com

Glede odločitve na klavzuri – naj svet stranke poslance pozove k odstopu in naj jih nadomestijo poslanci, ki so bili drugi na listi – predsednik DeSUS-a Ljubo Jasnič meni, da to morda ni najboljša odločitev, saj ni "eksplicitno na tej strani". "Mislim, da bi morali umiriti stvari, se dogovarjati in pogovarjati, kako stvari peljati naprej, enotni moramo biti, kar se tiče glavnih stvari stranke DeSUS, in na volitve iti z enotno podporo vseh oz. z enotnim programom, ki ga podpirajo eni in drugi," je v Odmevih za TV Slovenija povedal Jasnič in dodal, da še ne ve, kako se bo zgodila pomiritev v stranki, saj se bo to videlo šele na seji sveta, je dejal.

A kako bi DeSUS deloval brez poslancev v parlamentu? "Bil bi zunajparlamentarna stranka, veliko težav, ogromno ovir pri delu, kako se potem naprej organizirati, je veliko vprašanje, danes sem v uvodni besedi pokazal na eno in drugo varianto, povedal dobre plati prve in dobre plati druge," je na vprašanje voditelja Igorja E. Berganta odgovoril Jasnič.

Pa lahko DeSUS politično sploh še preživi, brez povezovanja z drugimi strankami? "Za zdaj o tem ne razmišljamo, smo pa stranka s 30-letno tradicijo, s pokritim terenom, kot se temu reče, mislim, da so ti prestopi bolj nejevolja do stanja v stranki, Upam, da bomo čez en teden imeli kolikor toliko čisto sliko za naprej," je odgovoril, da se bo položaj izkristaliziral šele po svetu stranke.

Vabljeni k ogledu pogovora s predsednikom DeSUS-a Ljubom Jasničem v videu spodaj.

DeSUS bo svoje poslance pozval k odstopu

Svojeglavi poslanci delajo po svoje

Ena od osrednjih tem na klavzuri, ki je potekala okoli šest ur, so tako bili odnosi in sodelovanje s poslansko skupino, ki ji z novim vodstvom stranke – to se je v zadnjem letu in pol že trikrat zamenjalo – še ni uspelo najti skupnega jezika. Vprašanje, na katero so skušali odgovoriti na klavzuri, je zato bilo predvsem, ali je sodelovanje stranke z njenimi poslanci sploh še mogoče.

Kot je po klavzuri v izjavi za medije dejal predsednik DeSUS-a Jasnič, je bilo sprejeto stališče, da se poslance stranke Franca Juršo, Ivana Hršaka in Branka Simonoviča pozove k odstopu. "Pozvani so bili, naj dajo mesto tistim, ki so bili v njihovih volilnih enotah nadomestno izvoljeni," je dejal. Kot je pojasnil, bo o sprejetem stališču na seji razpravljal svet stranke. "Prizadeval si bom, da bo to že konec drugega tedna, tam bo sprejeta politična odločitev," je napovedal. Svoje osebno stališče bo Jasnič sicer predstavil na seji sveta stranke.

Vodje poslanske skupine Franca Jurše (na fotografiji) na klavzuri zaradi osebnih razlogov ni bilo. Preostala dva poslanca sta predstavila svojo plat, izjav za javnost pa po klavzuri nista dajala. Foto: BoBo
Vodje poslanske skupine Franca Jurše (na fotografiji) na klavzuri zaradi osebnih razlogov ni bilo. Preostala dva poslanca sta predstavila svojo plat, izjav za javnost pa po klavzuri nista dajala. Foto: BoBo

Če bo svet stranke zavrnil predlog o pozivu k odstopu, bo Jasnič to razumel, kot da je stališče stranke na strani poslancev, in bo razmislil o odstopu s čela stranke. Sklep sicer, tudi če bi dobil podporo sveta, poslancev ne obvezuje k odstopu. A če bo poziv sprejel tudi svet stranke in mu poslanci ne bodo sledili, se bo DeSUS po napovedih Jasniča odpovedal kakršni koli razpravi in stiku z njimi. "Stranka se odpoveduje njihovim uslugam, oni pa lahko delujejo naprej," je dejal. Dodal je, da kot organ sicer nimajo nobene pravice za njihovo izključitev iz stranke. Jasnič je priznal, da stranki ne bo lahko, če se poti s poslanci razidejo, saj bo v prvi vrsti izgubila ljudi, ki v DZ-ju predstavljajo stališča stranke.

Na klavzuri prisotna dva poslanca, ki pa nista dajala izjav za javnost

DeSUS-ovi poslanci so se pod pritiskom javnosti in članstva stranke sicer znašli zaradi podpore vladnim projektom. Poslanca Ivan Hršak in Branko Simonovič, ki sta se klavzure udeležila, po koncu nista dajala izjav, vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša pa se zaradi osebnih razlogov klavzure ni udeležil. Kot je pojasnil Jasnič, sta prisotna poslanca na klavzuri obrazložila svoje delovanje in težave, s katerimi se poslanska skupina spoprijema v DZ-ju.

Predsednik stranke je sicer trenutno stanje med vodstvom stranke in poslansko skupino označil za zelo problematično, posebej zato, ker se približujejo parlamentarne volitve. Povedal je sicer, da je bilo eno od stališč klavzure tudi, da "nihče, ki je strani delal škodo do zdaj, ne glede na to, za koga gre, ne more biti več evidentiran na listah in kandidirati na listah DeSUS-a". O tem, ali so po njegovi oceni takšni vsi trije trenutni poslanci DeSUS-a, se Jasnič ni želel izreči.

Klavzura DeSUS-a predlaga poziv poslancem k odstopu

Kritike tudi na račun vodstva stranke

Jasnič je dejal, da je izredno zadovoljen s pristopom vseh prisotnih. Celotna razprava je bila po njegovih besedah zelo umirjena, konstruktivna, vsebinska. "Dobri predlogi so padali, tudi nekaj kritike na delovanje vodstva," je dejal. Očitki so bili predvsem, da je vodstvo premalo na terenu, da nima stika s članstvom, da organizira premalo tiskovnih konferenc in da se stranka prepozno odziva na aktualne stvari v DZ-ju in vladi. "Mislim, da bomo morali te stvari v prihodnosti temeljito popraviti," je dejal Jasnič, ki sicer ocenjuje, da bi morali klavzuro ponoviti vsako leto in tako "očistiti stranko, da gre lahko lažje naprej".

Na vprašanje, ali je DeSUS opozicijska stranka, Jasnič ni imel jasnega odgovora. Dejal je, da naj bi bili konstruktivna opozicija. "Ko si konstruktivna opozicija, ti opozicija krade kadre, koalicija te pa ne pokliče. To je sedanje stanje," je dejal. Ob tem je ocenil, da imajo več stikov s koalicijo kot z opozicijo.

Prestopi članov DeSUS-a v stranko SAB

Kot je za Televizijo Slovenija poročal Žiga Bonča, naj bi klavzura dala tudi odgovor, kako bi lahko stranko okrepili. Ob razlikah med poslanci in vodstvom stranke skrb namreč vzbujajo še številni odhodi iz stranke ter prestop nekaterih članov in vodstev pokrajinskih odborov iz DeSUS-a v stranko SAB. V sredo je predsednica SAB-a Alenka Bratušek sporočila, da se je njihovi stranki pridružilo 250 novih članov, od tega največ članov DeSUS-a iz odborov Velenje, Kočevje, Šoštanj, Brezovica in Logatec.

Sorodna novica SAB: Množični prestopi članov DeSUS-a

Jasnič je v izjavi pred klavzuro potrdil, da so dobili več odstopnih izjav. Zdaj jih pregledujejo in ugotavljajo, ali so jih člani res podpisali ali so "od zadaj kakšne druge zgodbe". "Moti nas marsikaj v tej stranki. Jaz sem tukaj dobra dva meseca, v tem času smo naredili, kar smo pač lahko. Mislim, da je treba, da se stranka higiensko in politično tudi očisti," je Jasnič dejal za Televizijo Slovenija. Predsednik DeSUS-a je sicer stanje na terenu po številnih obiskih občinskih in pokrajinskih odborov ocenil za "presenetljivo dobro".

V izjavi po klavzuri se je Jasnič sicer opravičil tudi za četrtkovo izjavo, s katero je nekdanje člane stranke, ki so prestopili v stranko SAB, označil za klovne. "Očitno sem bil narobe razumljen. Ljudje namreč mislijo, da sem vse imenoval za klovne. Nisem in opravičujem se vsem tistim, ki mislijo, da je opazka letela na njih. Zame so člani stranke, nekdanji in zdajšnji, tako kot vsi člani drugih strank, predvsem ljudje z dobrimi in slabimi stvarmi," je dejal. Ravnanje predvsem vodstva SAB-a pa je danes sicer označil za neodkrito in nepošteno. Ravnanje nekdanjih članov DeSUS-a in vodstva stranke SAB je sicer označil za neodkrito. "Mislim, da to ni pošteno, da to ni prijateljsko in da to ni politično delovanje," je ocenil. Dodal je, da je primerjava s cirkusom sicer letela predvsem na vodstvo stranke SAB-a oziroma Alenko Bratušek.

Klavzura DeSUS-a predlaga poziv poslancem k odstopu

Aktualnih zakonodajnih predlogov DeSUS ne podpira

Klavzura je bila sicer tudi priložnost, da se v stranki pogovorijo o nekaterih aktualnih zakonodajnih predlogih, ki bodo v politični obravnavi jeseni. Po besedah Jasniča je enotna odločitev, da zakonov o demografskem skladu, zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in dolgotrajni oskrbi v DeSUS-u v taki obliki ne podpirajo. Svet stranke bo razpravljal tudi o tem, sprejeti politični sklepi pa bodo po Jasničevih besedah veljali za vse člane.

Jasnič je sicer spomnil, da so DeSUS-ovi poslanci v DZ-ju dvakrat podprli zakon o demografskem skladu. Ob tem je ocenil, da upokojenci od njega ne bi imeli nič. "Za tak drobiž si DeSUS-u ni treba mazati obraza. Glavne stvari smo razprodali, denarja ni," je dejal.