Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vodstvo stranke SAB je dopoldne pozdravilo nove članice in člane, ki so zaradi nezadovoljstva nad ravnanji in dogajanjem v stranki zapustili DeSUS. SAB-u se je samo v zadnjem mesecu pridružilo več sto novih članov in članic, en mestni in štirje občinski odbori DeSUS-a.

"Glede na obiske na terenu in opravljene pogovore pričakujemo, da se bo v prihodnje število novih članov in odborov še povečalo," je pojasnil generalni sekretar SAB-a Jernej Pavlič.

Predsednica SAB-a Alenka Bratušek pa je po poročanju STA-ja povedala, da so z novimi člani pogovori že stekli, njihova edina zahteva pa je bila po besedah Alenke Bratušek, da stranka ne pozabi na upokojence in starejše.

V SAB-u bodo tej zahtevi ugodili, v ta namen pa so se odločili, da v okviru stranke ustanovijo najmočnejšo in najštevilčnejšo seniorsko organizacijo med političnimi strankami v Sloveniji.

"Stranka SAB je z močnimi in številčnimi novimi odbori okrepila terensko mrežo. Naši načrti in cilji so, da se prebijemo, in to v kratkem, med pet političnih strank z najmočnejšo mrežo na terenu in z jasnim socialnoliberalnim programom," je še dejala Bratušek.

V stranko SAB so tako že prešli mestni odbor Velenje, ki mu predseduje Darinka Mravljak, sicer podžupanja Velenja, poleg nje pa še dva velenjska mestna svetnika, Majda Gaberšček in Zlatko Kos.

Novopridruženemu občinskemu odboru Kočevje predseduje Zlatko Ficko, SAB Kočevje pa ima zdaj tudi občinsko svetnico Lucijo Höferle. Pridružil se jim je še občinski odbor v Šoštanju, ki mu predseduje Janez Zelcer, sicer občinski svetnik v Šoštanju. Mrežo občinskih odborov pa so razširili z občinskim odborom v Logatcu in z občinskim odborom Brezovica s predsedujočim Borisom Brajkovičem.

Stranki SAB sta se pridružili tudi nekdanji poslanki državnega zbora Antonija Marija Kovačič in Marinka Levičar.

Levičar, ki je kot poslanka delovala v mandatnem obdobju med letoma 2014 in 2018, je ob tem poudarila, da so takrat v stranki DeSUS delovali usklajeno v dogovoru z vodstvom. A ker v stranki po njenih besedah zdaj zagovarjajo interese, ki niso izraz volje volivcev, se je odločila za izstop.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

SAB naj bi se še širil

Kot enega od glavnih razlogov za prehod iz DeSUS-a v SAB so predstavniki mestnih odborov poudarili tudi skrb in zastopanje pravic starejših, invalidov in drugih ranljivih skupin.

"Stranka v parlamentu odkrito in dosledno zasleduje cilje upokojencev. Čeprav ima obsežen program, je zastopanje interesov upokojencev, invalidov in drugih ranljivih skupin tudi njihova prioriteta. Pripravljeni so poslušati in sodelovati, v preteklosti pa je predsednica pokazala svoje kvalitete in sposobnosti pri vodenju vlade v izjemno težkih časih za Slovenijo," je poudarila predsednica mestnega odbora SAB-a Velenje Darinka Mravljak.

Ob tem je Mravljak še pojasnila, da je razlog za prestop tudi ta, da stranka DeSUS "že dolgo ni več predstavnica upokojencev in ne zastopa njihovih interesov". "V zadnjih dveh letih smo bili priča propadu stranke, in to na vseh ravneh. V tem obdobju so se zamenjali štirje predsedniki in vršilci dolžnosti," je še dodala Darinka Mravljak. Največja napaka vodstva DeSUS-a pa je bila po njeni oceni ta, da se niso posvečali članstvu, terenu, odborom in ljudem.

Z njo se je strinjal tudi predsednik novopridruženega občinskega odbora Kočevje Zlatko Ficko, ki je poudaril, da se z vstopom članov DeSUS-a v stranko SAB za DeSUS končuje "obdobje negotovosti in turbulentnega stanja". Pojasnil je tudi, da so iskali sogovornike znotraj levo usmerjenih strank, a da so največ zavzetosti za pristop z možnostjo za enakopravno sodelovanje pri delu in uresničevanju interesov upokojenske populacije pokazali v SAB-u. "Odločitev za SAB je bila enostavna, Alenka Bratušek kot političarka predstavlja osebo, predsednico z izkušnjami in rezultati," je dejal.

Po besedah Ficka se bo proces širjenja SAB-a še nadaljeval. Prav tako je Bratušek prepričana, da se bo v prihodnosti stranka povečala za vsaj še 250 članov.

O možnostih sodelovanja z drugimi strankami in nadaljnjih prestopih posameznih članov strank v SAB je bila Bratušek jasna, da se v stranki ne gredo "kupčkanja in trgovanja". Kot je še dejala, se sicer o možnostih za sodelovanje pogovarjajo z nepovezanimi poslanci, a se morajo ti najprej "odločiti, kaj si sami želijo".