Njegova serija o krokodilih mu je prinesla svetovno slavo. Foto: EPA
Njegova serija o krokodilih mu je prinesla svetovno slavo. Foto: EPA
Vzklik, ki je postal zaščitni znak Irwina med njegovimi bližnjimi srečanji z živalmi
Irwin in kača
Irwin je občinstvu zelo rad prikazoval vragolije z vsemi mogočimi nevarnimi živalmi. Foto: EPA
Morski bič
Ironija je, da je Irwin umrl ne zaradi krokodiljega ugriza, kot so mu prerokovali mnogi, temveč zaradi po navadi povsem miroljubne ribe. Foto: EPA

44-letni naravovarstvenik in svetovno znani televizijec je umrl na severni avstralski obali med snemanjem podvodnega dokumentarca, ko ga je v prsa zbodel morski bič, vrsta skata s strupeno bodico na repu. Kljub hitri pomoči Irwinu niso mogli pomagati, saj ga je konica zadela neposredno v srce.

Irwin je bil znan po obvladovanju najrazličnejših nevarnih živalskih vrst pred televizijskimi kamerami, med njimi krokodilov, kač in pajkov.

Ljubil nevarne živali
O življenju krokodilov je posnel serijo okoli 50 oddaj, ki so mu prinesli svetovno slavo. Serija je bila ukinjena zaradi kritike javnosti, potem ko je leta januarja 2004 hranil krokodile z enomesečnim sinom Bobom v naročju. Negodovanje javnosti je isto leto sledilo še enkrat zaradi domnevno preveveč zagretega zalezovanja pingvinov, kitov in tjulnjev na Antarktiki.

V Queenslandu je na začetku devetdesetih ustanovil majhen plazilski park, ki je do danes prerasel v največji avstralski center za divje živali.

Svojega prvega krokodila je Irwin ujel pri devetih letih, med kariero pa je utrpel več njihovih ugrizov, a med njim nobenega nevarnega. Irwin je zatrjeval, da so bili zanj vedno najbolj boleči ugrizi papig, saj mu je ena nekoč skoraj odgriznila nos. Za seboj je pustil ženo in sodelavko Terri, osemletno hčerko Bindi Sue in triletnega sina Roberta. Novica o njegovi smrti je močno pretresla Avstralce, pa tudi kolege naravovarstvenike po svetu.

Usoden je bil vbod v srce
Morski bič je običajen prebivalec na dnu toplih morij, ime pa je dobil zaradi nevarnega izrastka na koncu repa. Z njim se žival brani le, ko se čuti ogroženo, čeprav praviloma ob nevarnosti samo pobegne stran. Ljudi napade zelo poredkoma, v Avstraliji je bil do zdaj znan le en primer smrti zaradi vboda morskega biča in še ta se je zgodil že leta 1945. Tudi sam strup ribe ni tako zelo strupen, vendar pa je bilo za Irwina po mnenju zdravnikov usodno dejstvo, da ga je bič zadel neposredno v srce. Riba je ost, ki je na koncu hrapava, tako da povzroči še večje poškodbe, sprožila v trenutku, ko je Irwin plaval nad njo.

Vzklik, ki je postal zaščitni znak Irwina med njegovimi bližnjimi srečanji z živalmi