Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vlada je v zadnjih tednih veljavnost statusa prebolevnika podaljšala s 180 na 240 dni, nato pa ga znova skrajšala na 180 dni. Preboleli, ki so se v vmesnem času cepili z enim odmerkom, so s tem izpolnili zahtevo pogoja PCT. Od konca tedna pa jim QR-koda ne velja več.

Eva Grilc z Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ) je v oddaji Koda pojasnila, da za prebolevnike še vedno nista potrebna dva odmerka. "Strokovna priporočila ostajajo enaka, vendar je prišlo do zakonodajne spremembe. Zato se bo treba uskladiti in posvetovati ter rešiti zagato. Zdaj smo v vmesnem obdobju." Vsem, ki so ostali brez potrdila, v tem vmesnem času svetuje, da za dokaz o izpolnjevanju pogoja PCT veljajo vse oblike covidnih potrdil, ne le QR-koda. "Ljudje lahko pokažejo tudi, da so prebolevniki in cepljeni z enim odmerkom, kar bi moralo zadoščati."

Borut Štrukelj s fakultete za farmacijo je na vprašanje, ali je zaščita prebolevnika z enim odmerkom dovolj dobra, odgovoril, da je to odvisno od cepiva. "Ta trenutek EMA določa pravila glede na klinične študije. Samo za cepivo Janssen je dovolj en odmerek, za ostala cepiva dva. A smernice se spreminjajo na podlagi novih spoznanj. Še vedno govorimo o novi bolezni, zelo je pomembna porazdelitev cepiv. Evropa ima v tem trenutku morda celo preveč cepiv."

Sorodna novica Infektolog Tomažič: Cepivo bolje ščiti pred okužbo, prebolelost pa pred hudim potekom bolezni

Stroka še vedno priporoča cepljenje med šestim in osmim mesecem po okužbi

Članica svetovalne skupine za covid Simona Repar Bornšek pa je zaplet s prebolevniki komentirala z besedami: "S strokovnega vidika je še vedno priporočljivo cepljenje prebolevnikov med šestim in osmim mesecem. Tudi v sistemu Zvem, od koder smo do zdaj prebolevnike vabili, smo imeli narejeno tako, da smo začeli prebolevnike vabiti šele po preteku 180 dni. Kar pomeni, da niso po svoji krivdi cepljeni šele takrat. Prepričana sem, da se bo to spremenilo s pomočjo programa v ozadju na NIJZ-ju, zato da bodo ljudje znova pridobili veljavnost, ki so jo zdaj izgubili."

Repar Bornšek tako vladi predlaga, naj vsem prebolevnikom, ki se cepijo v obdobju osem mesecev po potrjeni okužbi, znova izda veljavno potrdilo.

Na zaplet se je že dopoldne odzvala vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović, ki je dejala, da se ji ta sprememba nikakor ne zdi smiselna in "da ne ve, kako je prišlo do tega". "Svetovalna skupina za cepljenje meni, da takšna sprememba za nazaj ni smiselna, ker vemo, da je oseba, ki se je znotraj osmih mesecev po preboleli okužbi vsaj enkrat cepila, v resnici zaščitena," je dejala in poudarila, da je predlog svetovalne skupine, da se to spremeni.

Zapleti s covidnim potrdilom
Nelogičnosti pri testiranju in izdajanju covidnih potrdil