Mandat nadzornega sveta se izteče januarja prihodnje leto. Foto: SOJ RTV SLO/RTV Slovenija
Mandat nadzornega sveta se izteče januarja prihodnje leto. Foto: SOJ RTV SLO/RTV Slovenija

Nadzorni svet RTV Slovenija je sicer vodil Andrej Grah Whatmough, ki pa je aprila letos prevzel vodenje medija kot generalni direktor. Konec avgusta so nadzorniki zato izvolili novega predsednika, to je postal Danilo Tomšič. Na seji je bilo tedaj prisotnih šest članic in članov od skupno 11, še štirje pa so podali pisne predloge sklepov. Na isti seji je nadzorni svet sprejel sklepe, s katerimi je med drugim Grahu Whatmoughu naložil takojšnje poročanje o zakonitosti njegovih dejanj in o gospodarnosti poslovanja zavoda.

A je Grah Whatmough še isti dan opozoril na pravno mnenje odvetniške družbe Čeferin, da je bil sklic seje nadzornega sveta nezakonit, zato so vsi sklepi neobstoječi in neveljavni. Namreč sejo nadzornega sveta je že pred zahtevo udeležencev sestanka sklical namestnik predsednika nadzornega sveta RTV Slovenija Borut Rončević. Po mnenju odvetniške družbe Čeferin, ki je pripravila dve mnenji, je bil sklic seje od štirih članov nadzornega sveta nezakonit, zato so vsi sklepi tega srečanja neobstoječi in neveljavni, saj ne predstavljajo sklepov nadzornega sveta, je takrat sporočil Grah Whatmough.

Rončević je nato tudi vložil tožbo na ugotovitev ničnosti sklepov nadzornega sveta RTV Slovenija. Vodstvo RTV Slovenija meni, da so sklepi seje nadzornega sveta s 25. avgusta neveljavni.

Tomšič pa je na začetku septembra Grahu Whatmoughu očital, da je prepovedal objavo sklepov nadzornikov v Informatorju RTV Slovenija, s čimer da je onemogočal zakonsko določeno načelo javnosti delovanja RTV Slovenija in posegel v avtonomijo nadzornega sveta.

V torek je vlada razrešila Matjaža Medveda in Petro Majer kot predstavnika ustanovitelja v nadzornem svetu RTV Slovenija, na njuno mesto pa je imenovala Antona Tomažiča in Milenka Ziherla. Matjaža Medveda in Petro Majer je v nadzorni svet RTV Slovenija januarja 2018 imenovala vlada Mira Cerarja. Nadzorni svet RTV Slovenija sicer sestavlja 11 članov, od katerih jih pet imenuje državni zbor, štiri imenuje vlada, dva člana pa zaposleni.

Vendar pa sta po oceni skupine nadzornikov RTV Slovenija Matjaž Medved in Petra Majer, ki ju je vlada razrešila z mesta nadzornikov, še vedno člana nadzornega sveta. Pri tem se sklicujejo na odločitev vrhovnega sodišča, ki je zadržalo učinke podobnega vladnega sklepa iz aprila lani. Napovedala sta uporabo vseh pravnih sredstev za preverjanje zakonitosti sklepov vlade.

Danilo Tomšič: Samovoljna izvedba nadaljevanja 31. seje nadzornega sveta

Po današnji seji nadzornega sveta, na kateri so za novega predsednika izvolili Janeza Čadeža, se je oglasil član nadzornega sveta Danilo Tomšič. Tomšiča je sicer večina članov nadzornega sveta potrdila za predsednika konec avgusta, po tistem, ko je dotedanji predsednik Andrej Grah Whatmough aprila prevzel vodenje RTV Slovenija kot generalni direktor.

Po Tomšičevih navedbah je imenovanje novih nadzornikov namestniku predsednika nadzornega sveta Borutu Rončeviću omogočilo "samovoljno izvedbo nadaljevanja 31. seje nadzornega sveta, ki je bila sicer končana 25. avgusta".

Zapisal je, da je bil na današnji seji "z novo večino, na poslovniško neobstoječi seji, izvoljen 'nov' predsednik in sprejeti sklepi". Dodal je, da ga je Rončević želel s pomočjo varnostne službe odstraniti iz sejne sobe, "a je varnostna služba pravilno ocenila, da člana nadzornega sveta pač ne gre enačiti z nezakonitimi protestniki, ki vdirajo v RTV Slovenija".

Nato je potekala redna 34. seja nadzornega sveta, ki pa je bila takoj po začetku na zahtevo štirih nadzornikov prekinjena, ker po Tomšičevih navedbah vodstvo RTV Slovenija Medvedu in Majer onemogoča sodelovanje pri delu v nadzornem svetu v nasprotju z veljavnim sklepom vrhovnega sodišča.

Kot je spomnil Tomšič, je vlada podoben sklep o njuni razrešitvi sprejela že aprila lani, a je vrhovno sodišče novembra zadržalo učinke sklepa o razrešitvi in odločilo, da Medved in Majer do pravnomočne odločitve v upravnem sporu glede njune razrešitve nadaljujeta izvrševanje funkcije članov nadzornega sveta.

"Glede na to, da odločitve v upravnem sporu še ni, sta po mnenju skupine nadzornikov oba omenjena še vedno člana nadzornega sveta in jima generalni direktor RTV Slovenija neupravičeno preprečuje sodelovanje pri delu nadzornega sveta," je dodal.

O tem bo očitno odločilo sodišče, saj sta Medved in Majer napovedala uporabo vseh pravnih sredstev za ugotovitev nezakonitosti torkovih sklepov vlade o njuni razrešitvi in imenovanju dveh koalicijskih članov nadzornega sveta, je še zapisal Tomšič.

Služba vlade za zakonodajo o vladnem sklepu

Sicer pa je o predlogu zadnjega vladnega sklepa o predčasni razrešitvi dveh nadzornikov RTV Slovenija mnenje podala služba vlade za zakonodajo. Po informacijah STA-ja so v vladni službi poudarili, da je skladno s sodno prakso (ob tem so spomnili na sodbo upravnega sodišča) "razrešitev s funkcije člana nadzornega sveta možna zgolj z aktom, zoper katerega je z zakonom vzpostavljeno sodno varstvo". Dodali so, da sklep vlade ni akt, zoper katerega je vzpostavljeno sodno varstvo, zato so predlagali, da se člane sveta RTV Slovenija razreši z odločbo. "Pri tem velja opozoriti, da je treba v izogib morebitnim kasnejšim zapletom v obrazložitvi odločbe navesti konkretne kršitve določb poslovnika nadzornega sveta RTV SLO, ki se očitajo članoma nadzornega sveta, in jih podkrepiti z ustreznimi dokazili," so dodali.