RTV Slovenija je sporočila, da ni stranka v tem postopku, temveč gre za spor med državo in razrešenimi člani nadzornega sveta. Foto: Enja Brelih.
RTV Slovenija je sporočila, da ni stranka v tem postopku, temveč gre za spor med državo in razrešenimi člani nadzornega sveta. Foto: Enja Brelih.

Na upravno sodišče se je obrnil razrešeni nadzornik Medved, ki je upravnemu sodišču predlagal, naj odpravi vladni sklep o razrešitvi in imenovanju nadomestnih nadzornikov RTV Slovenija in naj prepove vladi nadaljnje poseganje v mandate članov nadzornega sveta.

Upravno sodišče se je odločilo za začasno odredbo za zagotovitev učinkovitega sodnega varstva Medvedovih ustavnih pravic, v katere naj bi bilo poseženo z vladnim sklepom o razrešitvi Medveda in preostalih dveh nadzornic.

Sklep upravnega sodišča velja, dokler v tem sporu ne bo vsebinsko odločeno. Sodišče torej še ni pravnomočno odločilo, pač pa bo to predmet nadaljnjega sodnega odločanja, o čemer bo sodišče prednostno odločilo, kolikor hitro bo to mogoče, so zapisali v sklepu.

Poleg tega navajajo, da so se odločili za začasno odredbo, ker upravni spori običajno trajajo daljši čas, lahko bi se zavleklo dlje, kot traja mandat Medveda, Ostrouškove in Majerjeve. Mandat se jim namreč izteče 26. januarja 2022.

Hitro končana seja nadzornikov

Prav danes je sicer potekala seja Nadzornega sveta RTV Slovenija. Na RTV Slovenija so v izjavi za javnost zapisali, da so bili tik pred sejo obveščeni o sklepu upravnega sodišča. Predsednik nadzornega sveta je tako sejo končal še pred obravnavo predvidenega dnevnega reda.

"Končanje seje, še preden se je pristopilo k predvidenim točkam dnevnega reda, pomeni, da NS ni obravnaval tudi nekaterih pomembnih točk. Predvsem Finančnega načrta za leto 2020, tako da bo RTV še naprej posloval po dvanajstinah. Ker to ni najboljše, saj prinašajo omejitve, bo vodstvo predlagalo predsedniku sklic konec avgusta. Morebiti bo do tedaj sprejeta vsebinska odločitev sodišča," so v izjavi za javnost zapisali na RTV Slovenija in dodali, da niso stranka v tem postopku, temveč gre za spor med državo in razrešenimi člani nadzornega sveta. Kakršno koli odločitev bodo spoštovali.

Odziva na odločitev upravnega sodišča

"Sklep vlade, s katerim so bili trije nadzorniki razrešeni in imenovani trije novi, nima več pravnih učinkov, se pravi nadzorni svet je v sestavi, kakršen je bil pred tem sklepom vlade," je za TV Slovenija povedal odvetnik Matjaža Medveda Dino Bauk, ki pravi, da so se za izpodbijanje zamenjave nadzornikov odločili zaradi njene očitne nezakonitosti.

"Ni treba biti pravni strokovnjak, da ugotoviš, da zakon ne predvideva možnosti predčasne razrešitve članov nadzornega sveta in da je ne predvideva, da ne bi bili možni arbitrarni samovoljni posegi vsakokratne izvršilne oblasti v sestavo javnega zavoda nacionalnega pomena," je pojasnil Bauk.

Predsednik vlade Janez Janša pa je na Twitterju zapisal: "Ta prozoren manever za ohranitev levih monopolov smo že videli pred 8 leti, a je Upravno sodišče potem na celi črti izgubilo na višji stopnji. Ker pa doslej sodniki niso še nikoli odgovarjali za kršitve zakona, verjamejo, da si lahko ista nezakonita dejanja privoščijo večkrat."

Zadržana menjava nadzornikov RTV Slovenija