Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS

Kot piše na uradnem vladnem profilu na Twitterju, so gardisti Slovenske vojske venec k spomeniku padlim domobrancem na Žalah položili v imenu predsednika vlade Janeza Janše.

Objava je na spletnem družbenem omrežju Twitter sprožila veliko odzivov, oglasile so se tudi nekatere opozicijske stranke.

"Nikjer v Evropi – tudi Zahodni Evropi – ne slavijo tistih, ki so sodelovali z okupatorjem. Mi se strinjamo, da si vsak zasluži pokop, ne pa tudi vencev in slave," je po poročanju TV Slovenija dejal predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec.

"Jaz mislim, da sploh ne gre za pietetno dejanje, ampak da gre zgolj za vnašanje razdora, medtem ko se pač vlada ne ukvarja z vsakdanjimi problemi," je izjavil Matej Tašner Vatovec iz stranke Levica.

Poslanec SD-ja Marko Koprivc pa je po poročanju Slovenske tiskovne agencije vladi postavil poslansko vprašanje, v katerem je spomnil na prisego domobrancev 20. aprila 1944 in vprašal, s čim vlada in njen predsednik opravičujeta polaganje državnega venca Hitlerjevim zaprisežencem. "Mar ne veste, da je svobodna in demokratična Evropa in z njo Slovenija utemeljena na antifašizmu? Mar ne veste, da bi brez upora proti okupatorju, zlasti proti nacistični Nemčiji in njenim pomagačem, kot so bili domobranci, lahko prišlo do uničenja slovenskega naroda kot etnične skupnosti?" je še vprašal Koprivc.