Pred spomenikom žrtvam nacizma v Grahovem so se ob dnevu začetka 2. svetovne vojne na naših tleh, 6. aprilu, predstavniki Puntarjev in drugih različnih organizacij poklonili žrtvam nacizma. Na istem mestu pa je nato potekala tudi slovesnost in maša ob razgrnitvi spomenika domobrancem. Foto: BoBo
Pred spomenikom žrtvam nacizma v Grahovem so se ob dnevu začetka 2. svetovne vojne na naših tleh, 6. aprilu, predstavniki Puntarjev in drugih različnih organizacij poklonili žrtvam nacizma. Na istem mestu pa je nato potekala tudi slovesnost in maša ob razgrnitvi spomenika domobrancem. Foto: BoBo
Grahovo, spomenik domobrancem
Spomenik v Grahovem. Foto: BoBo

Na tem kraju so leta Gospodovega 1943 posadko domobrancev slovenske narodne vojske s topovi in ognjem pobili komunisti, bratje po rodu, tujci po misli. Čakamo strnjeni v prst, da rod, ki iz vaših poraja se vrst, zdrobil bo lažnivega molka okove, da spet pridobimo ukradeno čast in vrne resnica vam voljo za rast

Posvetilo na spomeniku v Grahovem
Grahovo
Slovesnosti ob razgrnitvi spomenika domobrancem so se med drugim udeležili tudi predsednik SDS-a Janez Janša, predsednica NSi-a Ljudmila Novak, predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm, evropski poslanec Lojze Peterle, vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko, predsednik sveta SDS-a France Cukjati in župan občine Cerknica Marko Rupar. Kot slavnostni govornik je nastopil Anton Drobnič, nekdanji predsednik društva Nova Slovenska zaveza. Foto: BoBo
Domobranski spomenik podžgal strasti

Na slovesnosti ob blagoslovu spomenika se je zbralo nekaj sto ljudi. Slovesnost ob odkritju spomenika domobrancem, padlim 24. novembra leta 1943, je vodil župnik Maks Ipavec, ki je med svojo pridigo je ponovil besede predsednika Nove Slovenske zaveze Petra Sušnika, da gre za spomenik 32 domobrancem, ki so novembra 1943 umrli v požgani postojanki, ki "nikogar ne poveličuje, pa tudi nikogar ne obsoja".

Slovesnosti so se med drugim udeležili tudi predsednik SDS-a Janez Janša, predsednica NSi-a Ljudmila Novak, predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm, evropski poslanec Lojze Peterle, vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko, predsednik sveta SDS-a France Cukjati in župan občine Cerknica Marko Rupar. Kot slavnostni govornik je nastopil Anton Drobnič, nekdanji predsednik društva Nova Slovenska zaveza.

"Molili tako za žrtve kot za njihove rablje"
Janša pa je po slovesnosti na družbenem omrežju Twitter zapisal, da so šli danes v Grahovo, ker branijo temeljno civilizacijsko in ustavno pravico do dostojanstva, groba in spomina ter se ne dajo "ustrahovati zagovornikom zločina, njihovi propagandi in lažem". Dodal je, da so molili tako za žrtve kot njihove rablje, kajti samo to je lahko temelj iskrene in trajne sprave v slovenskemu narodu.

Kot je sporočila Nova Slovenska zaveza, so spomenik postavili na svoji zemlji in s svojimi finančnimi sredstvi. Spletno mesto Nova Slovenska zaveza je ob tej priložnosti objavilo daljše besedilo Staneta Okoliša z navajanji opisov dogodkov izpred dobrih 70 let, "Grahovo v ognju groze".

Ostro nasprotovanje spomeniku
Postavitvi spomenika pa so številni oporekali iz različnih vzrokov, med drugim tudi Zveza združenj borcev za vrednote NOB in Puntarji - gibanje za aktivno državljanstvo ter stranka Solidarnost.

Po mnenju Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja je spornih več dejstev, med drugim tudi to, da slovesnost poteka prav na današnji dan, 6. april, ko se je leta 1941 na naših tleh začela druga svetovna vojna.

Sporen naj bi bil tudi napis na spominski plošči, ki pravi: "Na tem kraju so leta gospodovega 1943 posadko domobrancev slovenske narodne vojske s topovi in ognjem pobili komunisti, bratje po rodu, tujci po misli. Čakamo strnjeni v prst, da rod, ki iz vaših poraja se vrst, zdrobil bo lažnivega molka okove, da spet pridobimo ukradeno čast in vrne resnica vam voljo za rast."

Slovesnost v javnosti vzbuja mešane občutke. Za nekatere je žalna slovesnost za pobitimi domobranci korak k narodni spravi, za druge iztočnica poglabljanja delitev med Slovenci. V ponedeljkovem Studiu ob 17h, ki ga bo vodil Marjan Vešligaj, bodo radijski kolegi skušali ugotoviti, ali lahko na ta vprašanja odgovori zgodovinska stroka ali pa je vse skupaj stvar politike in medijev. Na 1. programu našega radia ...

Poleg datuma naj bi bili sporni tudi lokacija in velikost spomenika, ki stoji v Spominskem parku, kjer že stojita spomenik žrtvam nacizma in spomenik pesniku Francetu Balantiču, ki je padel v uniformi okupatorja. V svoji izjavi za javnost so dodali tudi: "Zid, ki ga imenujejo spomenik in ki s svojo masivnostjo zakriva spomenik žrtvam nacizma, napis, ki slavi okupatorja in domače izdajalce kot slovensko vojsko, ne more in ne sme biti postavljen, ne da bi se ob tem prebudil gnus do najbolj zavrženega dejanja laži in izdajstva, ki preko mrtvih bremeni žive."

Nasprotovanje "rehabilitaciji izdajalcev domovine"
Borci so proti postavitvi domobranskega spomenika v Grahovem zbirali podpise, ki so jih v četrtek izročili ministru za kulturo Urošu Grilcu. Gibanje Puntarji pa se je danes prav tako v Grahovem ob 12.30 poklonilo žrtvam nacizma ob dnevu začetka druge svetovne vojne na naših tleh. Zbrali so se ob spomeniku žrtvam nacizma, ki stoji v istem parku kot novi domobranski spomenik.

Ob spomeniku žrtvam nacizma se je zbralo nekaj deset ljudi. Žrtvam so se poklonili z minuto tišine, polaganjem venca in prižiganjem sveč. Ob spomeniku so recitirali pesmi in v govorih predstavljali nekatera zgodovinska dejstva, zaključili pa so s petjem partizanskih pesmi in vzklikanjem: "Smrt fašizmu, svoboda narodu."

Kot je dejal Franko Pleško iz Primorskih Puntarjev, je 6. april dan, ko je nacifašistična vojska leta 1941 napadla Jugoslavijo brez vojne napovedi in v nekaj dneh je v Beogradu padlo 20.000 civilistov. Danes pa bo "tukaj otvoritev spomenika, na katerem na žalost piše, da je posvečen slovenski vojski, a je vse drugo razen slovenska vojska". Dodal je, da smo priča rehabilitaciji nacifašizma na slovenskih tleh in da nasprotujejo "rehabilitaciji izdajalcev domovine, ki so se borili z ramo ob rami z nacifašistično SS".

Kot je še dejal, pa ne bodo ostali na otvoritvi spomenika domobrancem, ampak se bodo častno razšli, kot so tudi častno prišli.

Tudi pri Pahorju
Do slovesnosti in postavitve spomenika so se opredelili tudi v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo. Njen predsednik, generalmajor Ladislav Lipič, je tako v soboto na zboru zveze v Sevnici dejal, da gre za nov prispevek k poglabljanju delitve slovenskega naroda in vzbujanju sovraštva.

Predsednik republike Borut Pahor je v četrtek gostil predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja Tita Turnška in predsednika Nove Slovenske zaveze Petra Sušnika. Pahor je ob nekaterih napovedih v povezavi s slovesnostjo izrazil zaskrbljenost in se zavzel za strpen dialog. Dejal je, da je bilo v zadnjem času v prizadevanjih za narodovo pomiritev doseženih nekaj pomembnih korakov, in izrekel željo, da bi se vzdržali dejanj, ki bi lahko šla v nasprotno smer, so po srečanju sporočili iz urada predsednika republike.

Na tem kraju so leta Gospodovega 1943 posadko domobrancev slovenske narodne vojske s topovi in ognjem pobili komunisti, bratje po rodu, tujci po misli. Čakamo strnjeni v prst, da rod, ki iz vaših poraja se vrst, zdrobil bo lažnivega molka okove, da spet pridobimo ukradeno čast in vrne resnica vam voljo za rast

Posvetilo na spomeniku v Grahovem
Domobranski spomenik podžgal strasti