Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zemeljski plin pri Petrolu pa se bo podražil za 12 odstotkov. Petrol je imel lani po podatkih agencije za energijo pri električni energiji 11,6-odstotni tržni delež in pri zemeljskem plinu 9,2-odstotnega.

Ostali ponudniki letos ne nameravajo zvišati cen električne energije, tako so namreč pojasnili v podjetjih Ece, Elektro energija, Energija plus, E3 in Gen-I. V slednjemu so se sicer zavezali, da vsaj do poletja 2022 ne bodo zvišali cen elektrike in zemeljskega plina.

Konkretna podražitev toplote v Ljubljani

Energetika Ljubljana bo z decembrom za 25,98 odstotka zvišala variabilni del cene toplote v daljinskem ogrevanju Ljubljane, dvig pa se bo na računih uporabnikov izrazil kot 20-odstotna podražitev ogrevanja, so sporočili iz družbe.

Energetika Ljubljana kot razlog za zvišanje variabilnega dela cene toplote navaja izredne rasti cen energentov in emisijskih kuponov. Variabilni del se bo tako z decembrom zvišal za 25,98 odstotka, na 75,33989 evra za megavatno uro. V primerjavi z novembrsko variabilno ceno je to 15 evrov več za megavatno uro.

Ker pa je končna cena toplote sestavljena iz fiksnega in variabilnega dela, se bo zvišanje variabilnega dela na končnem računu za ogrevanje izrazilo v višini 20 odstotkov, pojasnjujejo v družbi.

"Skupni letni strošek brez dajatev in DDV-ja se bo za povprečno stanovanje v velikosti 70 kvadratnih metrov povečal za 124,29 evra in bo znašal 804,03 evra, za povprečno hišo v velikosti 200 kvadratnih metrov pa se bo povečal za 310,73 evra in bo znašal 2065,99 evra," so pojasnili v Energetiki Ljubljana, ki do konca ogrevalne sezone ne bo več dodatno višala cen toplote.

Prav tako v družbi ne nameravajo zvišati cen zemeljskega plina in električne energije, so sporočili iz družbe.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Razrešen direktor Energetike Maribor

Mariborski župan Saša Arsenovič je v torek s svetniškimi skupinami govoril o ukrepih zaradi visokih cen ogrevanja, ki so trenutno celo najvišje v Sloveniji. Zaradi nastalih razmer je nadzorni svet razrešil dolgoletnega direktorja Energetike Maribor Alana Perca.

Kot je po sestanku z vodji svetniških skupin povedal Arsenovič, je bilo srečanje sklicano zaradi težav v poslovanju Energetike Maribor, na katere mestna politika ni imela vpliva. Po njegovih besedah so bistvene spremembe pri pričakovanih poslovnih rezultatih podjetja glede na to, kar je vodstvo predstavilo na septembrski in pozneje na novembrski seji nadzornega sveta.

"Pričakovani rezultati so namreč šli proti minusu v vrednosti od treh do štirih milijonov evrov na ravni skupine. Percu smo v petek na sestanku z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem dali možnost, da pojasni izzive, ki so povezani z dvigom cen energentov na trgih, in poslovne odločitve, ki so bile napačno sprejete," je dejal župan.

Vrtovec se je po Arsenovičevih besedah odzval na način, da se bo država na trenutno problematiko glede višanja cen energentov in s tem vse dražjega ogrevanja odzvala ne le zaradi Maribora, pač pa na ravni vse države. To naj bi storili s t. i. energetskim vavčerjem, najverjetneje v znesku 150 evrov, in s pomočjo upokojencem z najnižjimi pokojninami.

Ker se v Mariboru zavedajo, da to ne bo dovolj, so na današnjem sestanku iskali tudi mogoče rešitve za Energetiko Maribor, saj si glede na sicer dobro poslovanje vseh drugih podjetij znotraj mestnega holdinga ne želijo rdečih številk. Kot je povedal župan, bo zato holding tistim, ki bodo to želeli, omogočil obročno odplačevanje razlike med lansko in letošnjo ceno ogrevanja v mesecih zunaj kurilne sezone.

Energetika Maribor. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Energetika Maribor. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Vavčerji iz mestnega proračuna

"Če je bila lani položnica za ogrevanje 40 evrov in bi letos bila 100, bodo uporabniki 120 evrov za meseca december in januar lahko obročno plačali v času med aprilom in septembrom. S tem bo cena za ogrevanje v zimskem času celo nižja kot v večini slovenskih mest," je dejal Arsenovič. Ta bo na seji mestnega sveta predlagal tudi delitev vavčerjev z denarjem iz mestnega proračuna.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Višine mestnega vavčerja za zdaj po njegovih besedah še niso uskladili, bo pa ta znašal od 10 do 15 evrov, prav tako še ni povsem jasno, ali bo namenjen vsem ali le tistim občanom, ki so priključeni na ogrevanje prek Energetike Maribor. V zadnjem primeru gre za okoli 13.000

gospodinjstev oziroma 40.000 občanov.

Glede razrešitve direktorja Energetike Maribor Alana Perca je župan še povedal, da rešitve za znosnejše cene ogrevanja, ki jih je dal na mizo slednji, ne bi reševale poslovanja podjetja. Ob tem je Percu očital, da kljub uspešnemu 12-letnemu vodenju tega javnega podjetja ni poskrbel za različne energetske vire, tako da je ogrevanje odvisno skoraj izključno od plina.

Energetski izzivi

"Energetiko v prihodnje čakajo novi izzivi in verjamem, da bomo na razpisu, ki ga bo nadzorni svet izvedel v najkrajšem času, dobili takšnega novega direktorja, ki se bo ukvarjal samo z energetiko," je dejal župan. Dodal je, da je Perca začasno zamenjal direktor holdinga javnih podjetij Andrej Rihter. Ob tem je zanikal, da Percu niso dovolili udeležbe na današnji seji, je pa dejal, da nanjo ni bil povabljen.

V opoziciji nad rešitvami niso navdušeni. Mestni svetnik LPR-ja Stojan Auer je za nastale razmere v podjetju okrivil tudi nadzornike, prav tako se jim ukrepi za razbremenitev občanov zdijo odločno prešibki, saj je stiska ljudi po njegovem mnenju zelo velika.

"Nekateri bodo zdaj deležni nekih minimalnih vavčerjev, pa še to le tisti, ki so priklopljeni na energetiko. Menimo, da bi bilo treba pomagati vsem v Mariboru, saj smo dolžni poskrbeti za vse občane, ne le za tiste, ki so jih prizadele napake uprave podjetja. Holding jim daje le možnost obročnega odplačila, tako da bodo napake v vsakem primeru morali plačati občani sami," je dejal Auer.