V Aktivu fotoreporterjev in fotografov DNS-ja so konec novembra opozorili, da je del pogodbe med STA-jem in Ukomom, ki se nanaša na objavo fotografij v okviru javne službe, škodljiv in nedomišljen. Kot so opozorili, lahko po njihovem mnenju sporne določbe
V Aktivu fotoreporterjev in fotografov DNS-ja so konec novembra opozorili, da je del pogodbe med STA-jem in Ukomom, ki se nanaša na objavo fotografij v okviru javne službe, škodljiv in nedomišljen. Kot so opozorili, lahko po njihovem mnenju sporne določbe "privedejo do popolnega sesutja trga vizualnih vsebin". Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Ukom in inštitut sta se dogovorila za pripravo pravnega mnenja o tem, ali lahko STA fotografije prodaja na trgu in ali morajo radijske novice STA-ja vsebovati brezplačno tonsko izjavo. "Na vprašanje, ali lahko STA fotografije, ki nastajajo v okviru javne službe, prodaja na trgu, kljub temu da ne zakon niti akt o ustanovitvi STA-ja ne določata fotografske dejavnosti kot tržne dejavnosti STA,-ja je treba odgovoriti negativno v smislu tega, da bi bilo tovrstno početje STA-ja nezakonito, kolikor gre za avtorsko zaščitene fotografije o najpomembnejših dogodkih," so sklenili v mnenju, ki ga je Ukom v celoti objavil na vladni spletni strani.

Sorodna novica Aktiv fotoreporterjev: Pogodba med STA-jem in Ukomom lahko privede do popolnega sesutja trga

Kot so še zapisali, zakon sicer izrecno določa "avtorsko zaščitene fotografije o najpomembnejših dogodkih" kot tiste, ki jih je v okviru javne službe treba objaviti brezplačno, kar je dolžnost STA-ja. Nasprotno ta dolžnost ne velja za fotografije, ki niso avtorsko zaščitene oz. tiste, ki se ne nanašajo na najpomembnejše dogodke. Takšne fotografije je sicer mogoče ponujati v okviru tržne dejavnosti, toda le če jih je mogoče uvrstiti v katero izmed alinej iz 5. člena zakona o STA-ju, med katerimi so tudi "razširjene novinarske vsebine" in "tržne storitve".

Na vprašanje, ali zapis "prirejenih za objavo v radijskem mediju" pomeni, da mora novica vsebovati tudi tonsko izjavo novice ali ne, je po navedbah pripravljavca mnenja "treba odgovoriti pritrdilno v smislu, da je poleg teksta o dogodku treba pripeti tudi tonski zapis primarno zato, da se lahko z brezplačnim dostopom do novice o najpomembnejšem dogodku, interesu javnosti v celoti zadosti".

Po trditvah Ukoma pravno mnenje razčistilo vse dileme Društva novinarjev

Namen objav novic STA-ja je ravno tem, da ima vsak državljan možnost in pravico brezplačno dostopati do informacij o najpomembnejših dogodkih iz sveta in Slovenije. Če STA razpolaga s tonskim zapisom besedila, ki je bilo pridobljeno v okviru opravljanja javne službe, je takšen tonski zapis javnosti dolžna omogočiti brezplačno, še piše v pravnem mnenju. S tem so po mnenju Ukoma razčiščene vse dileme, ki jih je kljub jasni zakonski dikciji objavilo Društvo novinarjev Slovenije (DNS) v zvezi s fotografijami, so zapisali v sporočilu, objavljenem na vladni spletni strani.

V Aktivu fotoreporterjev in fotografov DNS so namreč konec novembra opozorili, da je del pogodbe med STA-jem in Ukomom, ki se nanaša na objavo fotografij v okviru javne službe, škodljiv in nedomišljen. Medtem ko je bil dostop do fotografij STA-ja doslej del tržne dejavnosti, pa je ta v skladu z novembra sklenjeno pogodbo del javne službe. Kot so opozorili, lahko po njihovem mnenju sporne določbe "privedejo do popolnega sesutja trga vizualnih vsebin".

Trenutno sicer potekajo pogajanja o pogodbi za financiranje STA-ja v prihodnjem letu.

Kadunc: Zmeden zakon o STA-ju

Direktor STA-ja Igor Kadunc je poudaril, da je za obveščanje javnosti STA na svoji spletni strani ves čas zagotavljal fotografije v zadostni resoluciji. Za poobjavo pa so bile fotografije vedno na voljo ob plačilu. "Poobjave namreč potrebujejo komercialni mediji," poudarja Kadunc.
Spomnil je tudi, da je Evropska komisija v odgovoru slovenski vladi aprila zapisala, da tržne dejavnosti vključujejo polna besedila in fotografske storitve za medije in tržne dejavnosti. Ob tem je ugotovila, da "naj pomoč ne bi povzročila čezmernega izkrivljanja konkurence".

Kadunc meni, da je zakon o STA-ju v delu, ki se nanaša na zagotavljanje fotografij, "milo rečeno zmeden".

Po njegovih besedah je vsako pravno mnenje načeloma dobrodošlo. A se ob tem sprašuje, zakaj sta avtorja pravnega mnenja v celoti spregledala "v pravu še kako znano pravilo, da je treba v primeru spornosti pogledati tudi genezo problema".

Spomnil je še, da je od uveljavitve zakona veljalo prepričanje, da so fotografije sestavni del specializiranih servisov, česar Urad vlade za komuniciranje (Ukom) pred tem ni nikoli problematiziral, prav tako nobena od vsakoletnih revizij. "In nikoli tudi ne komisija za nadzor javnih financ in odbor za kulturo DZ-ja! Verjetno jasnejšega sporočila, da je to vendarle (tudi) del tržne dejavnosti, pravzaprav ne more biti," je poudaril.

"Da imamo pri našem zatrjevanju vsebinsko zagotovo prav, smo skupaj ugotovili tudi pri pogajanjih o pogodbi za leto 2021. Strinjali smo se, da bi, tako kot so želeli to narediti predlagatelji sprememb zakona konec julija 2020, to čim prej nedvomno jasno zapisali v zakon," je navedel.

Da bi se izognili nepotrebnim sporom in s ciljem obnovitve financiranja je STA privolil, da kot del javne službe objavi do pet fotografij s pomembnih dogodkov v Sloveniji, je spomnil. Za prihodnje leto pa si bo STA po njegovih besedah prizadeval, da se to število zmanjša na tri. Ob tem je dodal, da bo tudi Računsko sodišče ugotavljalo, ali je STA v preteklosti ravnal napačno.

Stališču pravnikov, po katerem naj bi iz zakona izhajalo, da naj bi STA besedilu radijskih novic brezplačno prilagal avdioposnetek, Kadunc nasprotuje, saj da to v zakonu ni določeno. "Še tako široka razlaga zakona za takšno obvezo STA ne daje osnov," je poudaril.