Foto: BoBo
Foto: BoBo

Sklep o izvedbi revizije je Računsko sodišče izdalo 15. decembra, a so imeli revidiranci po prejemu sklepa še čas za ugovore. Teh ni bilo, zato je sklep v petek postal pravnomočen, so za Slovensko tiskovno agencijo (STA) pojasnili na Računskem sodišču.

Revidiranci bodo vlada, urad vlade za komuniciranje (Ukom) in STA, je razvidno iz objavljenega sklepa.

Kadunc: Kaj je pomembno pri reviziji

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vršilec dolžnosti direktorja STA-ja Igor Kadunc, ki je vodenje agencije prevzel šele pred približno dvema mesecema, je ob tem ocenil, da je pomembno, da revizija zajema obdobje, ko se je nadomestilo za opravljanje javne službe izplačevalo na podlagi pogodbe, sklenjene za 2019, obdobje, ko se je izplačevalo na podlagi zahtevka STA-ja v skladu z določili sedmega protikoronskega zakona, in obdobje po sprejetju vladne uredbe ter za zadnja dva meseca na podlagi sklenjene pogodbe za 2021.

Ker bo revizija zajemala čas do sredine prihodnjega leta, "ko predvidevamo preverbo prejšnjih in sedanjega načina izkazovanja osnov za izplačevanje nadomestila za opravljanje javne službe, bomo tako lahko do najboljšega načina prišli tudi s sprotnim preverjanjem strokovnjakov Računskega sodišča," je še dodal Kadunc.

Prepričan pa je, da te dejavnosti Računskega sodišča ne pomenijo, da bi STA morda dobil previsoka izplačila nadomestila, "kajti vsa zadnja leta se del stroškov izvajanja javne službe pokriva s presežkom prihodkov iz tržne dejavnosti". "Gre le za skladnost obračuna z vsemi akti, ki urejajo to področje, in ustrezno poročanje," je pojasnil.

Ukom in vlada na prošnjo STA-ja za komentar nista odgovorila.

Dolga saga (ne)financiranja

Sorodna novica STA dobil plačilo za prve štiri mesece tega leta

Revizija prihaja po letu dni, ki ga je STA v večini preživel brez vladnega financiranja javne službe, ki jo agencija opravlja po zakonu. Ukom je namreč financiranje javne službe najprej ustavil že lansko jesen, nato pa znova letos, ko je ni plačeval več kot 300 dni in je preživela zlasti na račun donacijske kampanje Za obSTAnek in prodaje terjatev.

Kadunc in direktor Ukoma Uroš Urbanija sta nato 8. novembra podpisala pogodbo o opravljanju javne službe STA-ja v letošnjem letu in pozneje sklenila tudi sodno poravnavo, po kateri je STA dobil za štiri mesece plačano javno službo v skladu z zahtevki za izvršbo, podanimi na sodišče na podlagi zakona o STA-ju in sedmega protikoronskega zakona.

Nekateri zahtevki naj bi bili plačani neposredno po vladni uredbi, ki je spremenila način financiranja na plačilo po kosu, kar so tako na STA-ju kot v novinarskih organizacijah označili za nesprejemljivo, STA pa vladno uredbo tudi izpodbija na sodišču. Zadnja dva meseca naj bi bila financirana po sklenjeni pogodbi, ki pa je tudi vzbudila skrbi, saj predvideva zastonj uporabo fotografij, s tem pa posega na trg fotografskih storitev, na kar so opozorili tudi v aktivu fotoreporterjev.

Kako bodo plačali leto 2022

V decembru so sicer stekla tudi pogajanja o pogodbi o financiranju za prihodnje leto. Kadunc pričakuje, da dokler uredba velja, bo tudi pogodba bržkone podobna letošnji, je pa STA že posredoval predlog nekaterih sprememb, da ne bi pri izvajanju prihajalo do različnega tolmačenja. "Povsem mogoče pa je, da bomo med letom 2022 na podlagi projekta preverbe osnov za obračun nadomestila ali pa ugotovitev Računskega sodišča prišli do sklenitve dodatka k pogodbi," je navedel in dodal, da to ne vpliva na to, da si želi pogodbo skleniti čim hitreje, "kajti le ta je osnova za sofinanciranje države". Določila sedmega protikoronskega zakona, po katerih sklenitev pogodbe ni bila pogoj za vzpostavitev financiranja, so namreč veljala le za letošnje leto.