STA se bo tako vsaj začasno izognil stečaju, ki je agenciji grozil zaradi neplačevanja javne službe. Ta sredstva  so namreč vsa leta predstavljala približno polovico vseh prihodkov agencije. Foto: BoBo
STA se bo tako vsaj začasno izognil stečaju, ki je agenciji grozil zaradi neplačevanja javne službe. Ta sredstva so namreč vsa leta predstavljala približno polovico vseh prihodkov agencije. Foto: BoBo

Sedmi protikoronski zakon (PKP7) je sicer določal, da mora Ukom Slovenski tiskovni agenciji plačati nadomestilo za javno službo v skladu s sprejetim poslovnim načrtom družbe, in to ne glede na to, ali je med Ukomom in STA-jem sklenjena pogodba ali ne. Ker so bili po poslovnem načrtu STA-ja predvideni stroški javne službe 169.000 evrov mesečno, je STA izdal zahtevek za plačilo nadomestila v tem znesku.

A je Ukom zahtevke zavrnil, STA pa se je obrnil na sodišče s postopki izvršbe. Tik pred pričakovano odločitvijo prvostopenjskega sodišča o zahtevkih za te štiri mesece sta direktorja STA in Ukoma, Igor Kadunc in Uroš Urbanija, sklenila pogodbo o opravljanju in financiranju javne službe za november in december, ob tem pa se tudi dogovorila glede načina poravnave zapadlih obveznosti.

Poplačati morajo terjatve upnikom

Zdaj so potekajo postopki tudi za poplačilo treh terjatev do Ukoma za 507.000 evrov, ki jih je STA prodal, da si je zagotovil likvidnostna sredstva. Zahteve za poplačilo terjatev bi se lahko namreč vrnile na STA, če v pol leta kupcem sredstev ne bi uspelo izterjati od dolžnika, torej Ukoma. "Državno odvetništvo je podalo predlog poravnave in kupci so ponudbo sprejeli. Tako se je STA rešil morebitnega poplačila, če kupci ne bi bili poplačani od Ukoma," je pojasnil v. d. direktorja STA Kadunc.

Ukom zdaj plačuje prispevke "na kos"

Ob 676.000 evroih je STA dobil plačanih tudi nekaj več kot 140.000 evrov za avgust, in sicer v skladu s konec junija uveljavljeno vladno uredbo o opravljanju javne službe, ki predvideva nov način obračunavanja javne službe, in sicer plačilo na kos.

Pred vodstvom STA in Ukoma so zdaj pogajanja o pogodbi za prihodnje leto, pri čemer je Kadunc že nakazal, da si želi spremembo nekaterih pogojev, v katere je sicer privolil pri pogodbi za november in december. Sporna je predvsem brezplačna objava in možnost poobjave fotografij, saj gre za poseg na trg fotografskih storitev v državi.