Foto: ECDC
Foto: ECDC

Slovenija je v celoti temnordeča, kar pomeni najslabšo epidemiološko sliko z vidika pandemije covida-19, že vse od 23. septembra. V tej kategoriji so tudi skoraj vse evropske države.

Razmere so se poslabšale tudi v Romuniji, ki je bila pred tednom dni popolnoma rdeča, danes pa je tako obarvana samo še južna polovica države. Temnordečih je tudi več poljskih regij kot pred tednom dni. Skoraj povsem temnordeča je zdaj tudi Madžarska, katere vzhodna polovica je bila še pred tednom obarvana rdeče.

S temnordečo barvo so na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 500. Z rdečo barvo so označena območja, kjer je 14-dnevna incidenca med 75 in 200, če je delež pozitivnih testov štiri odstotke ali več, ali kjer je incidenca med 200 in 500.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ponovno potrjenih več kot 10.000 okužb

Ob 17.271 PCR-testiranjih, s katerimi so potrdili več kot 10 tisoč okužb, je 102.330 ljudi opravilo hitro testiranje.

NIJZ je oceno aktivnih primerov okužb dvignil na 90.710, kar je 6466 več kot dan pred tem. Povprečje okužb, potrjenih v zadnjih sedmih dneh, se je s 7576 povečalo na 8068, 14-dnevna incidenca potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev pa po zadnjih podatkih znaša 4290, kar je 308 več.

V bolnišnicah se po podatkih vlade zdravi 580 bolnikov s covidom-19, kar je 14 več kot dan pred tem. Najmlajši bolnik na covidnih oddelkih je po podatkih vlade star 14 let. Na oddelkih za intenzivno nego je hospitaliziranih 150 bolnikov, eden manj kot včeraj.

V sredo je umrlo sedem bolnikov s covidom-19.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ-ja cepljenih 1.258.552 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.205.178 oziroma 57,1 odstotka prebivalstva. S poživitvenim odmerkom je bilo doslej cepljenih 565.645 ljudi.

V soboški bolnišnici necepljenih 80 odstotkov bolnikov s covidom

V splošni bolnišnici Murska Sobota je med covidnimi bolniki 80 odstotkov necepljenih, trenutno je hospitaliziranih 24 bolnikov s covidom-19 in še devet na oddelku za intenzivno terapijo. Kot je na novinarski konferenci povedala strokovna direktorica bolnišnice Manuela Kuhar Makoter, pri operativni dejavnosti še vedno sprejemajo le za paciente s stopnjo nujno in zelo hitro, delo v ambulantah pa prilagajajo zaradi bolniških dopustov ali karanten.

Prav zato so 11. januarja uvedli tretjo stopnjo delovanja, tako da za zaposlene, ki so v stiku z okuženimi z novim koronavirusom, karantena ne velja. Brez te odločitve ustreznega zdravljenja ne bi mogli zagotavljati. Zaradi okužbe s covidom-19 je trenutno v karanteni 20 zaposlenih, 84 jih je bolniškem in 44 na porodniškem dopustu. Sicer pa 85 odstotkov zaposlenih izpolnjuje pogoj PC.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Vrh vala predvidoma na začetku februarja

Kljub nizu izredno visokih prirastov okužb z novim koronavirusom (v ponedeljek je bilo potrjenih 8681, v torek pa 12.286 primerov) je minister za zdravje Janez Poklukar v sredo dejal, da v Sloveniji še nismo dosegli vrha petega vala epidemije covida-19. Kako visoko še lahko gre število okužb, po njegovih besedah ni znano, se pa zdi, da vrha ne bomo dosegli 27. januarja, kot so domnevali epidemiologi, ampak nekaj dni pozneje, je dejal.

Dobra novica je po ministrovih besedah predvsem ta, da v bolnišnicah pri različici omikron za zdaj ne ugotavljajo večjega porasta števila covidnih bolnikov, posebej ob tem, da imamo "odprte šole, kulturo, šport in da živimo praktično normalno življenje".

Manjši pritisk na ljubljansko točko za PCR-testiranje

Spremenjen protokol PCR testiranja, ki je začel veljati v sredo, se že kaže pri manjšem pritisku na ljubljansko testirno točko v Stanežičah, kjer so ljudje na odvzem brisa včeraj čakali tudi do dve uri, pri tem pa je nastala večkilometrska kolona proti središču Ljubljane. Kot je za Televizijo Slovenija ob 13. uri poročal Matej Luzar, gneče danes ni, na odvzem brisa morajo ljudje čakati nekaj minut. Tudi v dopoldanskih urah je bila pretočnost precej večja kot v preteklih dneh.

Sorodna novica Poklukar: "Vrha petega vala še nismo dosegli." Velika gneča na točkah za PCR-testiranje.

Celoten učinek spremenjenega protokola bo sicer predvidoma viden v petek, saj na testirno mesto še vedno prihajajo tudi tisti, ki so bili na PCR-testiranje napoteni po prejšnjem protokolu, je poročal Matej Luzar. Ministrstvo za zdravje je ljubljanski zdravstveni dom ob tem pozvalo, naj organizira vsaj še eno takšno točko za PCR-testiranje, kot je organizirana v Stanežičah. Pozvalo je tudi, da naj družinski zdravniki ZD-ja Ljubljana na PCR-testiranje napotujejo tudi k zasebnim izvajalcem.

V primeru pozitivnega hitrega testa je sicer mogoče s fotografijo ali ustrezno zaščiteno testirno ploščico hitrega testa PCR-test opraviti tudi na točkah Zdravstvenega zavoda Zdravje. V laboratorijih ob tem sporočajo, da bodo rezultati PCR-testov zagotovljeni v 24 urah.

Zdravniki pričakujejo dostojno vedenje bolnikov

Koordinacija zdravniških organizacij opozarja, da se zdravniki v zadnjem času vedno pogosteje srečujejo z nespoštovanjem in grožnjami bolnikov. Zato prosijo in pričakujejo, da jih bolniki, ki pridejo po pomoč, tudi zaradi covida-19, obravnavajo brez žalitev in groženj.

Kot so poudarili, se zdravniški poklic od večine drugih intelektualnih poklicev razlikuje v tem, da morajo svoje znanje, zato da ohranijo zdravniško licenco, potrjevati vsakih sedem let. Dodali so, da pridobljeno znanje temelji na dosežkih moderne, zahodne, uradne medicinske znanosti, pri čemer so zdravniki vse pogosteje uspešni tudi pri hujših boleznih, ki so še pred nekaj leti pomenile smrtno grožnjo bolnikom.

Ob tem so poudarili, da se pacienti po pomoč zdravnika obrnejo prostovoljno, ter dodali, da je nesprejemljivo, da se pri tem vedejo žaljivo in nespoštljivo.

Spremenjen protokol PCR-testiranja

Ob hitrem širjenju virusa in naraščanju okužb zaradi velikih obremenitev testirnih mest in laboratorijev – v torek so analizirali skoraj 20 tisoč vzorcev PCR-testiranj – kot rečeno od srede velja nov protokol PCR-testiranja. Osebe brez simptomov, ki so bile v tveganem stiku z okuženim, odslej najprej opravijo hitri antigenski test ali se samotestirajo. Na PCR-testiranje gredo v primeru pozitivnega izvida, ob tem pa morajo predložiti fotografijo testa ali test, ki ga prinesejo na testno točko, in osebni dokument.

Osebe z znaki respiratorne okužbe pa novi protokol testiranja deli na dve skupini. V prvi so ranljive skupine, kot so kronični bolniki in bolniki z oslabljenim imunskim sistemom, nosečnice in otroci. Ti v primeru simptomov o tem obvestijo osebnega zdravnika, ki jih naroči na PCR-test.

Drugi bolniki s simptomi bodo najprej morali opraviti hitri test ali se samotestirati. V primeru pozitivnega izvida gredo na PCR-testiranje po že omenjenem protokolu. Če je izvid hitrega testa pri osebi z znaki respiratorne okužbe negativen, se mora posameznik kljub temu samoosamiti in v osamitvi ostati do tri dni, v tem primeru lahko izkoristi bolniški stalež. Če se težave po treh dneh nadaljujejo, o tem obvesti zdravnika, ki ga naroči na PCR-test.

Nov protokol testiranja. Foto: TV Slovenija
Nov protokol testiranja. Foto: TV Slovenija

V primeru pozitivnega izvida se je treba osamiti za deset dni, oseba pa dobi tudi veljavno kodo QR za digitalno covidno potrdilo, s katerim dokazuje svojo prebolelost. Če pa težave v treh dneh izzvenijo, velja, da posameznik ni okužen s koronavirusom, tako kot tudi v primeru negativnega izvida PCR-testa.

Ker so vse zmogljivosti za PCR-testiranja v javnem sistemu trenutno namenjene le potrjevanju okužb po pozitivnem izvidu na hitrem testiranju in ranljivim skupinam, se pojavlja težava pri ljudeh, ki negativen izvid PCR-testiranja potrebujejo za potovanje v tujino. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je v sredo dejal, da je mogoče samoplačniško PCR-testiranje, če zasebniki omogočajo diagnostiko s to metodo.

Izjeme pri odrejanju karanten, Poklukar napoveduje tudi spremembe pri izolaciji

Ob hitrem širjenju omikrona v zadnjih tednih zaradi veliko tveganih stikov številna področja hromijo tudi odrejene karantene, ki so bile na začetku preteklega tedna z desetih skrajšane na sedem dni. Za omilitev kadrovskih stisk so v sredo ob tem začele veljati nove izjeme, ki jim tudi v primeru tveganega stika z okuženo osebo ni treba v karanteno, če niso pozitivne na testiranju. To velja za zaposlene v zdravstvu, šolstvu in socialnem varstvu.

Zaposleni v zdravstvu, šolstvu in socialnem varstvu se morajo po tveganem stiku z okuženo osebo sedem dni vsak dan testirati s hitrimi testi za samotestiranje ali pri izvajalcih hitrega testiranja, pri delu pa uporabljati zaščitne maske tipa FFP2.

Iz gospodarstva ob tem prihajajo pozivi k dodanemu sproščanju karanten, a minister za zdravje Janez Poklukar te možnosti za zdaj ne vidi. "To, kar je trenutno, je maksimalno, kar je mogoče," je dejal. Bi se pa lahko po napovedi ministra zgodile nekatere spremembe, ki bodo v korist tudi gospodarstvu, pri osamitvi. Osamitev po pozitivnem izvidu testiranja po trenutni ureditvi traja deset dni.