V Rimu je cepljenje proti covidu-19 obvezno za vse starejše od 50 let in za zaposlene v zdravstvenem in izobraževalnem sektorju. Foto: Reuters
V Rimu je cepljenje proti covidu-19 obvezno za vse starejše od 50 let in za zaposlene v zdravstvenem in izobraževalnem sektorju. Foto: Reuters

Prvi del, okoli 50 milijonov evrov, naj bi vlada sprostila že letos, dodatnih sto milijonov pa leta 2023.

Odškodnina bo namenjena vsem, ki so trajno opravilno nesposobni zaradi posledic cepljenja proti covidu-19; cepljenje je namreč priporočila italijanska vlada.

Večina prijavljenih zapletov brez resnih posledic

Italijanska državna agencija za zdravila AIFA je oktobra lani potrdila 101.110 primerov prijav stranskih učinkov po cepljenju. V celotni državi je bilo sicer uporabljenih več kot 84 milijonov odmerkov cepiva.

Med vsemi obravnavanimi stranskimi učinki jih 85 odstotkov ni bilo resnejših, nekaj več kot 14.000 cepljenih (14,4 odstotka) pa je potrebovalo hospitalizacijo, obravnavo na urgenci ali pa imajo trajno invalidnost.

Državno finančno kompenzacijo bodo prejeli le tisti s trajnimi posledicami po cepljenju.

Italijanska vlada omogoča dva načina pridobitve odškodnine zaradi hudih zapletov po cepljenju: prvi je državni odškodninski sklad, t. i. kolektivna solidarnost, ki je običajno skromnejše denarno nadomestilo, ki pa je hitro izplačano. Drugi pa je odškodnina, ki se sproži s civilnim ali kazenskim sodnim postopkom.

Cepljenih več kot 90 odstotkov prebivalcev, starejših od 12 let

Italija je namreč leta 1992 sprejela zakon, ki omogoča kompenzacijo za vse, ki imajo resne posledice zaradi cepljenja, dopolnilo zakona pa določilo razširja tudi na priporočena cepljenja, ne le obvezna.

Po podatkih italijanskega ministrstva za zdravje je cepljenih več kot 90 odstotkov Italijanov, starejših od 12 let. V Rimu je cepljenje proti covidu-19 obvezno za vse starejše od 50 let in za zaposlene v zdravstvenem in izobraževalnem sektorju.