Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Sindikati so sicer z vlado sklenili dogovor o zagotavljanju minimuma delovnega procesa za zagotavljanje zdravja in življenja prebivalcev. Odpovedane pa so vse nenujne storitve. Stavka bo predvidoma potekala do 22. ure.

"Zagotavljati je treba minimum delovnega procesa, tako da bodo narejene vse storitve, ki so nujno potrebne, da ne bosta ogroženi zdravje in življenje," je za Radio Slovenija povedala Darja Pernek iz sindikata zdravstva in socialnega skrbstva v mariborskem UKC-ju.

Iz ljubljanskega kliničnega centra so že v torek sporočili, da napovedanih pregledov, obravnav in posegov ne bodo odpovedovali, saj po dveh letih covida-19 ni več mogoče odlašati z zdravstvenimi obravnavami.

Iz UKC-ja Maribor pa pacientom sporočajo, naj na pregled pridejo, razen če jim je bilo izrecno sporočeno, da storitev odpade. Sicer pa bodo delo organizirali tako kot konec tedna in med prazniki.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

V bolnišnicah in ZD-jih marsikje obravnavajo že naročene bolnike

V novomeški bolnišnici ob stavki zagotavljajo minimalen obseg zdravstvene oskrbe, vse nenujne storitve pa so poskušali odpovedati. Nekaj več kot sto stavkajočih, zaposlenih v zdravstvu, in članov Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Splošne bolnišnice Novo mesto ter Zdravstvenega doma Novo mesto se je dopoldne zbralo na ploščadi pred zdravstvenim domom. Kot so povedali, protestirajo predvsem zaradi neenake plačne obravnave in porušenih razmerij pri vrednotenju delovnih mest. Tako v novomeški bolnišnici kot tamkajšnjem zdravstvenem domu stavkajo v glavnem vsi zaposleni v zdravstveni negi in sorodnih dejavnostih, stavko pa podpira tudi približno 200 odsotnih zaradi bolezni, je povedala predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Splošne bolnišnice Novo mesto Marjanca Čegovnik.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota po besedah predstavnika sindikata delavcev v zdravstveni negi Janka Hercana pri stavki upoštevajo vse zakonske zahteve po nujni oskrbi. Pacienti stavke praktično ne bodo občutili, ker bodo normalno obravnavali vse, ki so naročeni na preglede, je povedal. Edina izjema so potrdila o testiranju, ki jih v času stavke ne bo mogoče dobiti. Vodstvo bolnišnice je predstojnikom, glavnim sestram in vodjem posameznih enot oz. služb naročilo, naj preverijo prisotnost delavcev in zagotovijo zadosten obseg kadra za zagotavljanje minimalnega obsega delovnega procesa, tako da bo izvajanje nujne medicinske pomoči, nege in oskrbe pacientov zagotovljeno nemoteno. Zaposlene je tudi obvestilo, da jim lahko prekličejo porabo ur oz. dopusta, če minimalni obseg zdravstvenih storitev ne bi bil zagotovljen.

Sorodna novica "Vlada nima želje skleniti dogovora, ki bi vodil v boljše javno zdravstvo"

Medtem v ZD-ju Murska Sobota zaposleni ne stavkajo. Kot je za STA povedala direktorica Edith Žižek Sapač, so jo sindikalisti zjutraj obvestili, da se stavki odpovedujejo. Da se stavki ne odpovedujejo, pa je za portal N1 povedala zastopnica sindikata delavcev v zdravstveni negi v ZD-ju Murska Sobota Mojca Jerebic. Podpirajo namreč stavkovne zahteve, a v stavki aktivno ne sodelujejo, saj si tega ne morejo privoščiti, je dejala.

Stavki so se z zborom delavcev pridružili tudi v šempetrski bolnišnici. Zbralo se je sicer malo zaposlenih, vendar pa stavko podpira okrog 450 do 500 zaposlenih v bolnišnici, ki pa se zbora delavcev zaradi zagotavljanja nujne zdravstvene oskrbe niso mogli udeležiti. Pacienti stavke v šempetrski bolnišnici naj ne bi občutili, saj delo poteka tako kot ob nedeljah.

Iz ZD-ja Ljubljana so sporočili, da spoštujejo pravico zaposlenih do stavke. V dejavnostih, kjer je delo zaradi stavke okrnjeno, so prilagodili procese na način, da zagotavljajo minimum delovnega procesa, določene dejavnosti pa potekajo kot običajno. Naročenih pacientov tako večinoma nismo odjavljali. Zaenkrat pritožb s strani pacientov niso prejeli.

V Zdravstvenem domu Maribor pravijo, da bo za nujne primere in rizične skupine povsod poskrbljeno. "Vse napotnice, ki imajo stopnjo nujnosti nujno oz. zelo hitro, bodo obravnavane, tudi tisti rizični, kronični bolniki. Posebej bomo poskrbeli za otroke in starejše od 65 let," je za Radio Slovenija napovedal pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus in dodal, da tudi laboratorij je takšna dejavnost, ki zahteva nujno stopnjo delovanja. Vsem drugim po besedah Jusa svetujejo, naj se pri njih oglasijo v četrtek. Normalno pa poteka cepljenje in testiranje na covid-19.

V ZD-ju Trbovlje poskušajo po navedbah predsednic tamkajšnjih sindikatov zdravstva in socialnega varstva ter delavcev v zdravstveni negi Mojce Gošte in Dušanke Trebežnik v skladu z navodili delo organizirati po nedeljskem urniku, a je povsod težko odpovedati paciente, ki so že naročeni. Pri stavki se sicer držijo pravila, da z njihovimi dejanji ne sme biti ogroženo zdravje oz. življenje nikogar, zato izvajajo vse nujne obravnave, predvsem za rizične skupine, kot so otroci, onkološki bolniki, nosečnice in drugi.

V ZD-ju Kamnik večinoma stavkajo medicinske sester, zaradi stavke pa ne pričakujejo težav. Kot je za STA povedal direktor Sašo Rebolj, so se s hišnim sindikatom korektno dogovorili, kako bo potekalo delo. Ker je bila odločitev o izvedbi stavke sprejeta pozno, tudi pri njih ni bilo časa, da bi paciente pravočasno prenaročili, zato za danes naročene bolnike v glavnem tudi obravnavajo. Hkrati je ob tem poskrbljeno za nujno pomoč, nosečnice in druge ogrožene skupine.

Tudi v ZD-ju Kočevje stavko komajda čutijo, saj so se zaposleni odločili, da bo večina ambulant in dejavnosti delovala normalno ali v le rahlo okrnjenem režimu. Vsi naročeni bodo tako pregledani v skladu z razporedom, skrajšan bo le razpoložljivi čas za telefonsko naročanje in informacije. Vsa nenujna stanja in naročila, kot so redni recepti, bolniške odsotnosti in podobno, bodo obdelana v sredo. Tako bo velika večina dela opravljena brez večjih motenj.

Socialnovarstveni zavodi večinoma delajo po nedeljskem urniku

V socialnovarstvenih zavodih stavka večinoma poteka po t. i. nedeljskem urniku, kar pomeni, da je poskrbljeno le za nujno oskrbo.

V Domu starejših občanov Grosuplje so se po besedah tamkajšnje direktorice Metke Velepec Šajn zaposleni zbrali ob 9.30, prekinili delo in prebrali stavkovne zahteve. Prisotnih je bilo okoli 30 zaposlenih, vendar vsi ob tej uri ne morejo iz delovnega procesa, zato so se dogovorili, da se menjujejo. Posebnih težav, povezanih s stavko, nimajo in jih tudi ne pričakujejo, ker so se dovolj zgodaj organizirali. Delo poteka po nedeljskem razporedu, kar pomeni, da opravljajo le nujna dela za stanovalce, je povedala.

Večjih težav zaradi stavke v domovih starejših občanov ne zaznavajo, stanovalci pa stavko večinoma podpirajo. Foto: BoBo
Večjih težav zaradi stavke v domovih starejših občanov ne zaznavajo, stanovalci pa stavko večinoma podpirajo. Foto: BoBo

Tudi v Domu starejših občanov Fužine stavkajo tako, da delajo po nedeljskem urniku in ne opravljajo nekaterih del, je povedal direktor Jaka Bizjak. Predstavniki sindikata so se udeležili tudi shoda. Bizjak poudarja, da je skrb za stanovalce vseeno na prvem mestu in da stanovalci sami stavko podpirajo, saj razumejo zahteve delavcev.

V Domu starejših Logatec stavkajo vsi zaposleni. Delo po besedah direktorice doma Helene Primc Kalan pri njih poteka v omejenem obsegu. Za nujno oskrbo je poskrbljeno, so pa stanovalci danes telovadili sami, prav tako danes ni kopanja. Vodstvo stavko v socialnem varstvu sicer podpira, pravi.

Podobno delo ob stavki poteka tudi v Domu Tisje v Šmartnem pri Litiji. Po besedah direktorice Irene Špele Cvetežar v času stavke tako ne bo delovne terapije, fizioterapije, kopanja, nadstandardnih storitev. O stavki so obvestili tudi stanovalce in njihove svojce. Kot je dejala, bodo kakšni uporabniki gotovo imeli pripombe, po drugi strani pa stavko tudi podpirajo, saj "sami velikokrat rečejo, da so zaposleni slabo plačani, da jih razumejo, da jih je premalo". Po njeni oceni stavkata okoli dve tretjini zaposlenih.

V največjem pomurskem Domu starejših Rakičan po besedah direktorja Zorana Hoblaja stavka poteka v skladu z navodili ter dogovorom med sindikatom in upravo. Zaposleni morajo tako opraviti vsa nujna dela na področju zdravstvene nege in oskrbe. Prav tako bodo pripravljeni vsi obroki za stanovalce in uporabnike na trgu. Ne bodo pa opravljali nenujnih storitev.

V socialnovarstvenem zavodu Dom Nine Pokorn Grmovje po navedbah direktorja Tomaža Lenarta stavka poteka na način, da je stanovalci tako rekoč ne čutijo.

Stavka v zdravstvu in socialnem varstvu

V varstveno-delovnih centrih ponekod okrnjene interesne dejavnost

Za uporabnike varstveno-delovnih centrov stavka ponekod pomeni nekoliko okrnjene interesne in prostočasne dejavnosti ter izobraževanja, medtem ko vse nujne naloge in dela, ki jih uporabniki opravljajo za zunanje partnerje, tečejo. Tudi v varstvenih zavodih delo poteka po nedeljskem urniku.

"Nujne naloge se vse izvajajo," je pojasnila direktorica enega največjih v državi, Varstveno-delovnega centra (VDC) Polž s sedežem v Mariboru Jasmina Breznik. Prav tako se izvajajo dela, ki jih uporabniki opravljajo za zunanje partnerje, saj je za uporabnike nagrada, ki jo za to dobijo, pomembna, je dodala. So pa zaradi stavke, v kateri zaposleni sodelujejo, okrnjene interesne in prostočasne dejavnosti in izobraževanja, če so ta predvidena.

Da zaposleni stavkajo, a da so na prvem mestu uporabniki, ki stavke ne čutijo, je poudarila predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem Nataša Zanoškar. "Dela se po nedeljskem urniku," je pojasnila in dodala, da so ves čas prisotni z uporabniki in da ti torej stavke ne čutijo.

Kako poteka stavka v zdravstvu?

Zdravstveni domovi in bolnišnice

Zdravstveni delavci in zdravstveni sodelavci opravljajo dejavnosti v skladu s sprejetimi strokovnimi standardi in etičnimi kodeksi. Med stavko zagotavljajo nujno medicinsko pomoč, nego in oskrbo.

Zdravstveni delavci izvajajajo storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. Denimo zdravljenje vročinskih stanj in infekcij, zdravljenje poškodb in zastrupitev, zdravljenje kroničnih bolezni, če bi preložitev neposredno povzročila poslabšanje zdravstvenega stanja, zagotavljanje nujne medicinske pomoči, opravljanje nujnih reševalnih prevozov ter vse storitve v povezavi s porodom.

Zdravstveni delavci so med stavko dolžni opravljati tudi vse zdravstvene storitve za otroke do 18 let in starejše od 65 let ter vse zdravstvene storitve v povezavi z nosečnostjo in porodom.

Zaposleni v zdravstveni negi med stavko opravljajo storitve zdravstvene nege, katerih opustitev bi vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja bolnikov in varovancev.

Socialnovarstveni zavodi in posebni socialnovarstveni zavodi

Delo v vseh socialnovarstvenih in posebnih socialnovarstvenih zavodih poteka kot ob nedeljah. Med stavko so opustili vse nenujne storitve; npr. posteljne kopeli, transferje, nadstandardne storitve, delovno terapijo, nenujna spremstva ter obnovitveno in preventivno fizioterapijo.

Zavodi, ki izvajajo storitev pomoči na domu, med stavko izvajajo celoten nabor storitev, povezanih s temeljno nego in oskrbo, ter samo nujna opravila znotraj sklopa nalog, ki spadajo v gospodinjsko pomoč in podporne storitve.

Zavodi za usposabljanje in varstveno-delovni centri

V zavodih za usposabljanje in varstveno-delovnih centrih so med stavko opustili vse nenujne storitve; npr. storitve izobraževanja in usposabljanja, različne delavnice, delovnoterapevtske, fizioterapevtske in logopedske storitve ter nenujna spremstva. Na voljo so nujne storitve, kot so pomoč respiratornega fizioterapevta, medicinske sestre in nujna nega. Za otroke in mladostnike, za katere med stavko ne izvajajo terapevtskih programov, so zagotovili varstvo.

Centri za socialno delo (CSD)

Med stavko CSD-ji izvajajo vsa nujna javna pooblastila, kot npr. nujne naloge po zakonu o preprečevanju nasilja v družini, družinskem zakoniku ipd., v celoti izvajajo naloge interventne službe in kriznih namestitev. Delo na centrih za socialno delo obsega le nujno prvo socialno pomoč. Tisti CSD-ji, ki izvajajo storitev pomoč družini na domu, morajo med stavko izvajati celoten nabor storitev, povezanih s pomočjo pri temeljnih dnevnih opravilih, ter nujna opravila znotraj sklopa nalog, ki spadajo v gospodinjsko pomoč.

Lekarne

Med stavko velja nedeljski režim dela, ko izdaja zdravil poteka izključno prek dežurnega okenca. Stavkajoči izdajajo le zdravila, predpisana na recept istega dne, zdravila, predpisana na recept z oznako "nujno", in zdravila brez recepta proti vročini in bolečinam, pri teh se izdaja le ena škatlica posameznega zdravila.

Drugih izdelkov in pripravkov ter potrdil o izpolnjevanju pogoja PCT med stavko ne izdajajo.

Omejeno tudi delovanje lekarn

V Lekarni Ljubljana v skladu z dogovorom s sindikati in zaposlenimi stavka poteka na delovnih mestih, pri čemer je zagotovljen minimum delovnega procesa. Stavka poteka v vseh njihovih organizacijskih enotah, pri čemer je v 11 enotah zagotovljeno izvajanje nujnih lekarniških storitev. To so štiri enote v Ljubljani: Lekarna pri polikliniki, Lekarna Črnuče, Lekarna Vič in Lekarna Bežigrajski dvor, ter Lekarna Idrija, Lekarna Cerknica, Lekarna Logatec, Lekarna Vrhnika, Lekarna Ivančna Gorica, Lekarna pri ZD Grosuplje in Lekarna Medvode.

Omenjene enote obratujejo v omejenem obsegu prek okenca, in sicer izdajajo zdravila, predpisana na recept istega dne oziroma z oznako "nujno", in zdravila brez recepta proti vročini in bolečinam. Drugih izdelkov in potrdil o izpolnjevanju PCT-pogoja v času stavke ne izdajajo. Za zdaj težav zaradi stavke ni, prav tako od uporabnikov niso prejeli pritožbe, so sporočili.

V Lekarni Velenje bodo imeli zaradi stavke svoje enote zaprte med 10. do 16. uro, le v enoti na Vodnikovi v Velenju bodo v tem času izdajali nujna zdravil. Zunaj časa stavke, to je do 10. in po 16. uri, pa bo delo potekalo normalno.

Stavka poteka tudi v Gorenjskih lekarnah. Prevzem nujnih zdravil je mogoč v enotah v Kranju, Škofji Loki in na Jesenicah.