Letalo bo vzletelo vsak četrtek. Foto: BoBo
Letalo bo vzletelo vsak četrtek. Foto: BoBo

Z mariborskega letališča, na katerem so zaradi vojne v Ukrajini izgubili še prestižne Ruse, ki so s svojimi letali pristajala na njihovih stezah, prihajajo spodbudne novice. Za to poletje namreč načrtujejo čarterske polete, ki naj bi povezovali Maribor in italijanska mesta.

Ker bo letališče še naprej upravljala državna družba DRI, so tri letalske povezave – Bolzano, Pisa in Neapelj – več kot dobrodošle. "Gre za prodajo aranžmajev, če se ti aranžmaji ne prodajo, bodo tudi v prosti prodaji samo letalske karte, tako da bo tudi za slovenske goste omogočeno potovanje v Italijo," je pojasnil Smiljan Kramberger, vodja letališča Edvarda Rusjana Maribor.

Prvo letalo naj bi potnike pripeljalo oziroma odpeljalo 30. junija, nato pa bo vzletelo vsak četrtek do 15. septembra. Čeprav po besedah Krambergerja zanimanja prevoznikov ni, dogovori pa ne potekajo gladko, naj bi čarterske lete opravljal južnotirolski prevoznik SkyAlps z 78-sedežnim letalom. Povratna vozovnica naj bi stala od 260 do 360 evrov.

Na mariborsko letališče prihajajo italijanski čarterji

"Italijanske turiste bomo v Italiji nagovarjali na različnih sejmih," je dejal direktor Zavoda za turizem Maribor Jure Struc in dodal, da bi si želeli pripeljati okoli 2500 Italijanov, ki bi napolnili hotele na Pohorju ter termalna zdravilišča v tamkajšnjih regiji in po državi.

Zadnji dve leti potniški promet na mariborskem letališču zaživi zgolj ob gostovanjih nogometašev, redno ga uporabljajo samo nemški lastniki murskosoboškega podjetja Carthago.

Čarterske polete so nazadnje gostili poleti leta 2016, ko je bila iz Maribora vzpostavljena povezava z Grčijo.