Wizz Air se do konca marca poslavlja iz Ljubljane. Foto: Reuters
Wizz Air se do konca marca poslavlja iz Ljubljane. Foto: Reuters

Wizz Air je lete med Ljubljano in Lutonom po več kot letu in pol premora zaradi epidemije covida-19 vzpostavil sredi lanskega decembra, po dobrem mesecu in pol pa jih bo spet prekinil. Bo pa slovensko in britansko prestolnico še naprej povezoval Easyjet, ki leti na letališče Gatwick, a bodo leti zgolj enkrat na teden.

Pred epidemijo covida-19 so bili leti v London eni bolj zasedenih, iz Ljubljane pa je bilo mogoče leteti na vsa londonsko letališča – Heathrow, Gatwick, Luton in Standsted.

Wizz Air je že drugi prevoznik, ki zaradi slabih epidemioloških razmer začasno prekinja lete z ljubljanskega letališča. V začetku meseca se je tako odločil že Brussels Airlines. Številni drugi prevozniki medtem zmanjšujejo število letov.

Po drugi strani naj bi podružnica ruskega Aeroflota, Rossiya Airlines, prihodnji teden vzpostavila povezavo med Ljubljano in Sankt Peterburgom, in sicer enkrat na teden, Nordwind Airlines pa naj bi v začetku februarja vzpostavil lete med Ljubljano in Moskvo.

Na brniškem letališču lani našteli 46,4 odstotka več potnikov

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so sicer lani našteli okoli 422.000 potnikov, kar je 46,4 odstotka več kot leta 2020, kažejo podatki upravljavca letališč Fraport, ki prek družbe Fraport Slovenija upravlja brniško letališče. Na frankfurtskem letališču, s katerim prav tako upravlja Fraport, so našteli za okoli tretjino več potnikov.

Na brniškem letališču so lani imeli več letov kot leta 2020, a veliko manj kot v predpandemskem letu 2019. Foto: BoBo
Na brniškem letališču so lani imeli več letov kot leta 2020, a veliko manj kot v predpandemskem letu 2019. Foto: BoBo

Na letališču v Frankfurtu so lani našteli skoraj 24,8 milijona potnikov, kar je 32,2 odstotka več kot leta pred tem.

V primerjavi z letom 2019, torej pred izbruhom pandemije covida-19, so na frankfurtskem letališču zaznali 64,8 odstotka manj potnikov, na brniškem pa 75,5 odstotka manj.

Potniški promet si je lansko leto postopoma opomogel, v obdobju od aprila do decembra 2021 se je v primerjavi z letom 2020 povečal za trikrat, je številke komentiral izvršni direktor Fraporta Stefan Schulte. Vendar je pandemija covida-19 še naprej vplivala na poslovanje. Število potnikov na frankfurtskem letališču je bilo decembra za približno 204 odstotke več kot decembra predlani. Našteli so jih okoli 2,7 milijona. Preko brniškega letališča je decembra potovalo nekaj več kot 45.000 potnikov.

Na frankfurtskem letališču se je lani količina tovora in letalske pošte v primerjavi z letom 2020 povečala za 18,8 odstotka, na brniškem pa za osem odstotkov. V Fraportu pričakujejo, da se bo povpraševanje po letalskih prevozih spomladi spet občutno povečalo.