Foto: EPA
Foto: EPA

Ob upadanju števila novopotrjenih okužb se pojavljajo tudi vprašanja, kdaj bodo odpravljeni še zadnji omejitveni ukrepi. Minister za zdravje Janez Poklukar je po obisku infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer se je srečal s predstojnico klinike Tatjano Lejko Zupanc, vodjem oddelka intenzivne terapije Matjažem Jerebom in infektologinjo Matejo Logar, dejal, da v zadnjih dneh opažajo močan trend upadanja okužb in zasedenosti bolnišnic, zato verjame, da bo o odpravi nošnje mask resno razpravljala posvetovalna skupina.

Spremembe se nam morda obetajo že v četrtek, je napovedal, ob tem pa opozoril, da so priporočila za ranljive skupine še vedno enaka kot prej in da se nošnja mask njim še vedno priporoča. Nošenje mask bi bilo sicer tudi po sprostitvi še vedno obvezno v zdravstvu in nastanitvenih enotah socialnega varstva,

Kot je dodal pozneje, je sproščanje ukrepov – vključno z odpravo obveznega nošenja mask – mogoče zaradi "popolnoma drugega" virusa oz. različice omikron, pri kateri okužba poteka v precej blažji obliki. "Stroko popolnoma podpiram in stroki sledimo v vsej možni meri," je zavrnil očitke, da je sproščanje še zadnjih ukrepov povezano s prihajajočimi volitvami, in dodal, da je glede sproščanja prejšnji teden razpravljal tudi z epidemiologi. Kot je dejal, so se epidemiologi strinjali, da "ne smemo stremeti k temu, da maske postanejo nova normalnost," a končnega stališča do odprave zaščitnih mask niso sprejeli.

Foto: AP
Foto: AP

Da odprava ukrepa ni posledica političnih pritiskov pred volitvami, je zatrdila tudi vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar, ki je sicer še konec tedna takšno sproščanje napovedovala za bližnjo prihodnost (7–10 dni). Napovedala je, da se bo o predlogu svetovalna skupina znova pogovorila še danes, je pa opozorila, da bi bilo smiselno – če bi se sproščanje zgodilo že pred veliko nočjo – ob večjih združevanjih v času prihajajočih velikonočnih praznikov, maske vseeno uporabljati, predvsem za zaščito ranljive populacije.

Poudarila je, da se epidemija covida-19 v Sloveniji umirja, podobni trendi pa se nakazujejo tudi v bolnišnicah, kjer se danes na intenzivnih covidnih oddelkih zaradi covida-19 zdravi 22 bolnikov. V skupini bodo tako razpravljali, če bi bilo maske mogoče odpraviti že v tem tednu.

Tatjana Lejko Zupanc je pojasnila, da se na infekcijski kliniki razmere izboljšujejo, "vendar zelo počasi": "Še vedno je v akutni obravnavi okoli 100 bolnikov, še nekaj v rdečih conah in enotah intenzivne terapije, trend se še ni krepko obrnil navzdol, pričakujemo pa, da se bo to zgodilo kmalu."

Kot je navedla, opažajo, da je potek bolezni lažji in da je delež ljudi, ki potrebujejo intenzivno nego, "dosti manjši kot pri delti ali angleškem sevu". "Pri bolnikih, ki so imunsko oslabljeni, pa se položaj ni veliko spremenil, nikakor se ne morejo znebiti virusa, potrebujejo večkratne hospitalizacije," je opozorila in dodala, da zanje prihaja v Sloveniji nov koktajl monoklonskih protiteles, ki bo deloval tudi preventivno, "kot nekakšno cepivo."

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Dnevna covidna statistika

Po podatkih ministrstva za zdravje se v bolnišnicah zdravi 353 bolnikov, na navadnih oddelkih se zaradi covida zdravi 135 ljudi, s covidom pa 176. Na intenzivni negi zaradi covida zdravi 22 ljudi, s covidom pa 20. Umrli so trije bolniki.

V primerjavi z dnevom prej je bilo v nedeljo potrjenih 257 okužb manj kot v soboto, glede na prejšnjo nedeljo pa jih je bilo 274 manj. Število aktivnih primerov okužbe je tako po več tednih spet padlo pod 30 tisoč in znaša 29.677.

Tudi večdnevno povprečje primerov še naprej upada. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 1830, kar je 39 manj kot dan prej. Število potrjenih primerov okužb v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev je 1406, kar je 19 manj kot v soboto.

Število cepljenih medtem stagnira. Po podatkih NIJZ-ja je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.264.899 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.220.669.

Bodo maske kmalu padle?