Foto: Reuters
Foto: Reuters

Že pred tem so podatki EU-mreže upravljavcev z zemeljskim plinom pokazali, da se je dotok plina prek plinovoda Jamal-Evropa iz Belorusije v Poljsko danes ustavil, a se je pozneje znova nadaljeval.

Poljske energetske dobave so varne, je sporočilo poljsko ministrstvo za okolje, ob tem pa dodalo, da ni potrebe po črpanju iz plinskih rezerv in da potrošniki ne bodo ostali brez plina.

Ruski predsednik Vladimir Putin je zahteval, da države, ki jih po invaziji v Ukrajini označuje za "neprijateljske", privolijo v implementacijo sheme, po katerih bi odprli račune pri Gazprombanki, ruski plin pa plačevali v evrih in dolarjih, ki bi jih nato zamenjali za rublje.

Iz Gazproma so danes sporočili, da bi Poljska s torkom morala plačevati za plin po novi shemi, niso pa komentirali izjave PGNiG-a glede morebitne prekinitve dobave plina.

Poljska, katere plinski dogovor z Rusijo se izteče konec leta, je večkrat ponovila, da ne misli privoliti v predlagano shemo plačevanja. Prav tako so sporočili, da pogodbe ne bodo podaljšali.

Poljska pogodba z Gazpromom omenja 10,2 milijarde kubičnih metrov plina letno in pokriva približno 50 odstotkov poljske porabe plina. Iz PGNiG-a so sporočili, da bodo ukrepali, da znova vzpostavijo tok plina v skladu s pogodbo in da bodo vsako prekinitev dobave pojmovali kot kršitev te pogodbe.

Je pa medtem Gazprom obvestil bolgarski Bulgargaz, da bo s sredo ustavil dobavo plina, so sporočili z bolgarskega ministrstva za energijo.