Rusija zahteva plačevanje ruskega plina v ruski valuti, kar Zahod zavrača. Foto: EPA
Rusija zahteva plačevanje ruskega plina v ruski valuti, kar Zahod zavrača. Foto: EPA

"Pri izvozu ruskih energetskih virov se pojavljajo neplačila," je Putin dejal na srečanju o razvoju ruskega energetskega sektorja, katerega del je prenašala državna televizija. "Banke iz teh izjemno neprijaznih držav zadržujejo prenose plačil," je opozoril.

Konec marca je Putin od članic EU-ja zahteval, da v prihodnje ruski plin plačujejo v rubljih. Kupci ruskega plina lahko odprejo račun pri ruski banki Gazprombank in nanj položijo denar v dolarjih in evrih tako kot do zdaj. Gazprombank denar nato pretvori v rublje in ga nakaže energetskemu podjetju Gazprom.

Sorodna novica Sankcije bi morale "zdrobiti" ruski rubelj. Zakaj ga (še) niso?

S to potezo želi Kremelj ublažiti učinke zahodnih sankcij na rusko gospodarstvo in valuto.

A če bi kupci iz EU-ja ruski plin plačevali v rubljih, bi s tem kršili režim sankcij EU-ja proti Moskvi, je zapisano v internem dokumentu Evropske komisije, ki ga je na vpogled dobil Reuters.

V opombi, v kateri je pojasnjeno, da je tehnična, predhodna in temelji na neuradnem prevodu ruskega predsedniškega odloka z dne 31. marca, je navedeno, da zakon kupcem plina iz EU-ja nalaga več novih obveznosti in jim jemlje dejansko dokončanje nakupa iz rok.

"Ta mehanizem bi pomenil kršitev obstoječih omejevalnih ukrepov EU-ja, sprejetih v povezavi z Rusijo, njeno vlado, rusko centralno banko in njihovimi pooblaščenci, kot tudi prepovedi izogibanja omejevalnim ukrepom EU-ja," je zapisano v dokumentu.

Putin je na današnjem srečanju pozval tudi k diverzifikaciji izvoza energije v Azijo. "Diverzificirati moramo izvoz ... korak za korakom spremeniti smer našega izvoza na hitro rastoče trge na jugu in vzhodu," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Putin.

Kritičen je bil tudi do potez evropskih držav, ki razmišljajo o odpovedi ruski energiji, in dejal, da s tem "dodatno destabilizirajo trg in zvišujejo cene".