Univerzo Harvard je leta 1636 ustanovila kolonialna vlada Massachusettsa in je najstarejša visokošolska ustanova v ZDA. Foto: EPA
Univerzo Harvard je leta 1636 ustanovila kolonialna vlada Massachusettsa in je najstarejša visokošolska ustanova v ZDA. Foto: EPA

Gre za sicer še nedokončano poročilo, ki ga je sestavila usmerjevalna komisija, ustanovljena lani za reševanje težav glede vprašanj repatriacije. Osnutek poročila je nastal aprila letos, v preteklem tednu pa ga je uspel pridobiti dnevni študentski časopis Univerze Harvard The Harvard Crimson in njegovo vsebino podrobno opisal v članku, piše The Art Newspaper.

Predsednica komisije Evelynn M. Hammonds. Foto: Wikipedia
Predsednica komisije Evelynn M. Hammonds. Foto: Wikipedia

Po besedah predsednice zastarela različica osnutka poročila
Predsednica omenjene komisije, profesorica Evelynn M. Hammonds, je v izjavi, ki jo je podala za ta študentski časopis, dejala, da je bila javna objava glede osnutka poročila "neodgovorna" in da gre za "zastarelo različico, ki ne odraža tednov dodatnih informacij in dela komisije". Predsednica komisije je dodala, da bodo končno poročilo objavili, ko bodo končali svoje delo, kar vključuje tudi DNK-analizo, razvoj za vse univerze veljavnih politik o zbiranju, razstavljanju in etičnem upravljanju človeških posmrtnih ostankov ter predlog načel v povezavi s posvetovanjem, repatriacijo, pokopom ali ponovnim pokopom ter z drugimi premisleki.

O nekaterih posameznikih veliko znanega, o drugih nič
Predsednik Harvarda Lawrence S. Bacow je v izjavi, v kateri je leta 2021 napovedal ustanovitev usmerjevalnega odbora, dejal, da muzejske zbirke vsebujejo "posmrtne ostanke več kot 22.000 posameznikov, večino jih hranita bodisi Peabodyjev muzej za arheologijo in etnologijo bodisi Warrenov muzej za anatomije". Oba muzeja sodita pod harvardsko univerzo. Dodal je: "O nekaterih od teh posameznikov vemo veliko, ker so jim bili priloženi podrobni zapisi o njihovih edinstvenih izkušnjah, drugim pa niso bili na voljo nobeni biografski podatki. Ta okoliščina v nekaterih primerih priča o statusu posameznikov v času njihove smrti ali o standardih, po katerih so bili zbrani njihovi posmrtni ostanki."

Peabodyjev muzej za arheologijo in etnologijo je bil ustanovljen leta 1866. Foto: Wikipedia Commons
Peabodyjev muzej za arheologijo in etnologijo je bil ustanovljen leta 1866. Foto: Wikipedia Commons

Vprašanje zaščite in repatriacije
Ustanovitev odbora je sledila pregledu, ki ga je lani objavil Peabodyjev muzej arheologije in etnologije med protesti, s katerimi so protestniki opozarjali, da muzej ne izpolnjuje svojih zakonskih obveznosti v skladu z Zakonom o zaščiti in repatriaciji grobov ameriških staroselskih prebivalcev (Native American Graves Protection and Repatriation Act oziroma krajše NAGPRA). Gre za statut, ki zahteva, da ustanove prejmejo zvezno financiranje za katalogizacijo njihovega fonda staroselskih artefaktov in človeških ostankov, ki je trenutno v reviziji, še piše The Art Newspaper.