Foto: BoBo
Foto: BoBo

V UKC-ju Ljubljana se je energetska sanacija glavne stavbe že začela. V okviru projekta bodo zamenjali fasado, izolacijo in okna ter uredili streho, delno pa tudi prezračevanje in dvigala. Kot je pisalo v Delu, poznavalce razmer razburja predvsem dejstvo, da razpis za energetsko sanacijo, na katerem je bil izbran GH Holding, ni vseboval natančnega popisa del, količine in cene materialov in je bil sestavljen ad hoc.

Sorodna novica Bo obnova ljubljanskega UKC-ja motila oskrbo bolnikov? Vodstvo zagotavlja, da ne.

Zaradi prenove so del klinike za nuklearno medicino preselili na dermatovenerološko kliniko, oddelek za diabetes in del pulmološkega oddelka pa v prostore klinike za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo. V UKC-ju Ljubljana so po poročanju časnika za selitev in načrtovane notranje revitalizacije že porabili pol milijona evrov lastnih sredstev, selitev pa so izvedli, čeprav pogodba za izvajanje del še ni podpisana, niti mi znano, kdaj bo.

Kot je navedlo Delo, so z energetsko sanacijo pohiteli, ker želijo pravočasno počrpati evropski denar, kar pa je bil tudi glavni razlog, da so iskali izvajalca, ki bo delo opravil po sistemu načrtovanja in gradnje. To pa je tudi razlog, da projekt za izvedbo, ki vsebuje natančen popis del in materialov, še ni narejen.

Po mnenju Zbornice za arhitekturo in prostorov Slovenije pa je način oddaje del po principu načrtovanja in gradnje problematičen predvsem v primeru naročanja gradenj, kjer predmet naročila ni jasno opredeljen.

Direktor UKC-ja Jože Golobič je argumentiral, da so se za ta sistem odločili, ker so s porabo sredstev vezani na določen rok. Kot razlog za hitenje z obnovo je navedel, da je zgradba UKC-ja zelo utrujena, je še poročalo Delo.

Iz UKC-ja Ljubljana so Slovenski tiskovni agenciji sporočili, da navedbe o pomanjkljivosti izvedbe posla ne držijo, da je bil razpis izveden v skladu s predpisi, posel pa ni bil vnaprej dogovorjen. Ob tem so pojasnili, da datum seje sveta zavoda v novi sestavi še ni potrjen.