Stephen King je ob prihodu s sodišča delil avtograme. Foto: EPA
Stephen King je ob prihodu s sodišča delil avtograme. Foto: EPA

Protimonopolni pravni ukrepi poskušajo zagotoviti, da prevzemi in združitve ne ustvarjajo tržnih monopolov ali protikonkurenčnih praks, kot je določanje cen. Ameriško ministrstvo za pravosodje je 75-letnega Kinga pozvalo, naj priča o tem, kako bi lahko načrtovana združitev vplivala na avtorje. Na sodišču v Washingtonu je po pisanju BBC-ja izrazil mnenje, da bi bila ta "poteza slaba za konkurenco v industriji".

Sorodna novica Kultni Kingov roman Carrie praznuje 40 let

Združitev, ki ne bi ovirala konkurence?
Obe založniški hiši sta trdili, da združitev ne bi ovirala konkurence, ker bi se podjetji še naprej medsebojno potegovali za pravice za objavo romanov, tudi po sklenitvi posla. King je to idejo označil za "rahlo smešno". "Lahko bi tudi rekli, da bosta mož in žena dajala ponudbe drug proti drugemu za isto hišo," se je po poročanju novinarjev na sodišču pošalil romanopisec, ki ima za sabo 50 let izkušenj z založništvom.

Od izdaje svojega prvega romana Carrie v letu 1974 je napisal več kot 70 romanov, med katerimi so klasike, kot sta The Shining in It. Njegove knjige so bile prodani v več kot 350 milijonih izvodov. V zadnjem desetletju se je King začel pogosteje oglašati tudi na družbenih medijih in je svojih 6,8 milijona sledilcev na Twitterju pogosto spodbujal, naj podprejo lokalne in neodvisne knjigarne.

Jeseni 2020 naznanjena združitev založniških velikanov
Novembra 2020 sta Penguin Random House in Paramount Global, matično podjetje založbe Simon & Schuster, objavila načrte za združitev. Leto pozneje je ministrstvo za pravosodje vložilo tožbo, da bi ustavilo ta posel. Administracija trenutnega ameriškega predsednika je obljubila, da bo skrbela za povečanje konkurence kot osrednjega dela svoje gospodarske politike. "Ameriški avtorji in potrošniki bodo plačali ceno te protikonkurenčne združitve – nižje akontacije za avtorje ter navsezadnje manj knjig in manj raznolikosti za potrošnike," je po objavi tožbe dejal ameriški državni tožilec Merrick Garland.

Odvetniki, ki zastopajo združitev, so zanikali te obtožbe in trdili, da bi ustavitev transakcije "škodila avtorjem, ki jih ministrstvo za pravosodje domnevno ščiti. Ministrstvo ni niti ugotovilo niti ne trdi, da bo kombinacija zmanjšala konkurenco pri prodaji knjig," pa je izjavil Daniel Petrocelli, Penguinov glavni odvetnik v tem sodnem procesu. "Prepričani smo, da bo obstoječa močna in konkurenčna pokrajina zagotovila odločitev, da bo prevzem spodbujal, ne pa škodoval konkurenci," je še dodal.