Na dnevnem redu bodo teme, kot so neenakopraven dostop do novih tehnologij, nezakonita trgovina in druge grožnje kulturni dediščini.

Na konferenci Mondiacult se je zbralo 160 ministric in ministrov za kulturo; skupaj oblikujejo smernice za globalno kulturno politiko. Foto: EPA
Na konferenci Mondiacult se je zbralo 160 ministric in ministrov za kulturo; skupaj oblikujejo smernice za globalno kulturno politiko. Foto: EPA

Po besedah koordinatorja konference Pabla Raphaela je pandemija covida-19 pokazala, da je kultura ključnega pomena za javno zdravje. "Brez knjig, glasbe in kina nihče ne bi mogel preživeti zaprtij in stresa," je povedal.

Mehiška ministrica za kulturo Alejandra Frausto je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala, da je zdravstvena kriza razkrila tudi tehnološko neenakost med različnimi skupnostmi.

Eden od ciljev srečanja je bo poiskati načine, kako umetnikom zagotoviti dostop do tehnologij za izmenjavo njihovih del. Končna deklaracija naj bi vključevala poziv k priznanju kulture kot "globalne javne dobrine", ki koristi vsem državljanom sveta. Doseči želijo tudi, da bi cilji trajnostnega razvoja Združenih narodov vsebovali "razumen cilj" na področju kulture, je še povedala ministrica Alejandra Frausto.

Latinska Amerika vztraja pri vprašanju vračanja umetnin
Na dnevnem redu sta tudi vprašanji zaščite intelektualne lastnine skupnosti in vračanja kulturnih dobrin, ki sta v posebnem interesu Mehike in drugih latinskoameriških držav.

Foto: EPA
Foto: EPA

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je dražbe predmetov, ki so del kulturne dediščine drugih narodov, označil kot "nemoralne". Od leta 2019 je Mehiki uspelo iz tujine pridobiti nazaj na tisoče predšpanskih arheoloških predmetov, ki so bili v zasebnih zbirkah ali dani na dražbo. Nekateri so bili izročeni prostovoljno, drugi, na primer predmeti v Italiji, so bili najdeni v policijskih racijah.

Mehika tudi redno ovaja tuje modne hiše, ki po njenem mnenju plagiatorsko uporabljajo motive, vezenine in barve njenih avtohtonih skupnosti. V preteklosti je vložila tožbe zaradi domnevne kršitve intelektualne lastnine proti velikim blagovnim znamkam oblačil, vključno z blagovnima znamkama Zara in Mango.

Ukrajinska vlada bo prek videa sodelovala na zasedanju o dediščini in kulturni raznolikosti v krizi.