Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zoran Janković je na novinarski konferenci Mestne občine Ljubljana dejal, da sta se z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom dogovorila, da pogovorov v javnosti ne bosta več komentirala, dokler ne bosta javnosti skupaj predstavila konkretnih rešitev. Janković je sicer sestanek ocenil kot kratek in učinkovit.

Sorodna novica Golob z Bešičem Loredanom in Jankovićem: Zgladili smo pretekla nesoglasja

Glede problematike družinske medicine v Ljubljani je podal še nekaj pojasnil. Dejal je, da ima ZD Ljubljana devet enot, 1600 zaposlenih, od tega približno 250 zdravnikov. Na drugih področjih primarnega zdravstva (pediatriji, zobozdravstvu in ginekologiji) imajo po Jankovićevih besedah toliko zdravnikov, kot je koncesij. Na področju družinske medicine je podeljenih 100 koncesij, ki jih zaseda 78 zdravnikov, manjka pa jih 22.

Mestni svetniki vložili zahtevo za sklic izredne seje o zdravstvu

Ljubljanska mestna svetnica Tina Bregant (SLS) pa je v imenu 16 podpisnikov vložila zahtevo za sklic izredne seje mestnega sveta zaradi nevzdržne situacije v ZD Ljubljana. Predlagajo 13 rešitev, med drugim, da se vzpostavi informacijsko telefonsko središče za osebe brez zdravnika in razbremeni zdravnike administrativnega dela, je dejala.

Bregant je povedala, da je stanje v zdravstvu nevzdržno. Svetniki iz strank in list SLS, SDS, NSi, Levice, Vesne, Piratske stranke, Glasu za otroke in družine ter samostojni svetnik Jožef Horvat so zato podpisali zahtevo za sklic izredne seje. "Mislim, da na ta način pokažemo ljudem, da nam je mar," meni Bregant.

Poudarila je, da si želijo konstruktivnega dialoga, zato so pripravili 13 pomembnih točk, h katerim lahko župan pristopi nemudoma. Predlagajo, da se ob informacijskem telefonskem središču, kjer bi reševali nemedicinske težave, ustanovi tudi informacijski center za razreševanje zdravstvenih težav, ki so administrativne narave. "Pisanje e-bolniških, podaljševanje kronične terapije, bolniški staleži. To so stvari, ki jih a priori ne bi smel delati zdravnik," je povedala Bregant.

Kot eno od rešitev so navedli še izboljšanje strojne in programske opreme ter izvedbo programov za izboljšanje digitalne pismenosti zaposlenih v ZD Ljubljana. Mol pa naj nameni dodatna sredstva za izboljšanje digitalne pismenosti občank in občanov.

Predlagajo, da vse zdravstvene delavce, ki so odšli iz ZD Ljubljana, povabijo na pogovor in analizirajo razloge za odhod ter se dogovorijo za pogoje, ki naj jih ZD Ljubljana zagotovi, da se "izgubljeni kadri vrnejo". Za zdravstvene delavce predlagajo tudi brezplačno parkiranje v bližini delovnega mesta.

Med dolgoročnimi rešitvami pa predlagajo štipendije za medicinske sestre in zdravnike ter pripravo pravilnika za najem kadrovskih neprofitnih stanovanj.

Župan Janković je dejal, da če bo predlog rešil problem zdravstva v Ljubljani in prinesel več zdravnikov in rešitve za bolnike, ga bo podprl. "Če ne, pač mene na seji ne bo," je dejal.

Ljubljanska občina trem koncesionarjem poslala zadnji opomin zaradi nevključevanja v SNMP

Župan Jankoivć je sicer že novembra poudaril, da kot župan odgovarja za delovanje Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana in tudi koncesionarjev v ljubljanski občini, ki so, če ne presegajo starostne meje, skladno s koncesijsko pogodbo dolžni opravljati tudi dežurstva v splošni nujni pomoči ljubljanskega ZD. Napovedal je, da jim bodo poslali dopis, če tega ne bodo začeli delati, sicer jim bodo odvzeli koncesijo.

Ljubljanska občina je sicer konec leta objavila javni razpis za podelitev petih koncesij za splošno oz. družinsko medicino in eno za pediatrijo. Na razpis je prispelo sedem prijav, od tega ena za pediatrijo. Na vprašanje, ali so med prijavljenimi tudi kateri od zdravnikov, ki so nedavno zapustili ZD Ljubljana, na občini pravijo, da dokler postopek ne bo končan in prijavitelji ne bodo izbrani, o njih ne morejo govoriti. Med zahtevami razpisa sicer ni vključevanje v splošni nujni medicinski pomoči, bo pa to del koncesijske pogodbe, so za STA pojasnili na občini.

Tuji zdravniki nimajo več interesa priti v Slovenijo

Na občini so glede pomanjkanja družinskih zdravnikov med drugim predlagali administrativne razbremenitve in možnost opredeljevanja pri specializantih. Janković je podobno kot v ponedeljek za Odmeve dejal tudi na novinarski konferenci MOL-a, da predvsem računa na možnost, da bi specializanti četrtega letnika že lahko opredeljevali svoje bolnike in na predlog, da bi z zmanjšanjem količine administrativnega dela omogočili, da bi zdravniki lahko opredelili več pacientov.

Znova je opozoril, da je bila Slovenija še pred tremi leti zaradi plačila zanimiva za zdravnike iz držav nekdanje Jugoslavije, zdaj pa ni več. Takrat se je proces ustavil zaradi težav pri nostrifikaciji in jezikovnih ovirah.

"Zdaj ponujamo predvsem mlajšim zdravnikom družinske medicine neprofitno stanovanje za čas, ko delajo v ZD-ju Ljubljana," je za Odmeve dejal Janković.

Župan je še poudaril, da je ena od pristojnosti občine kot ustanovitelja skrb za mrežo. ZD Ljubljana ima namreč devet enot, ki so jih v 15 letih v delno ali v celoti obnovili. "Nazadnje je bil obnovljen Zdravstveni dom Bežigrad, kjer je bila dozidana še ena enota in pogoji za delo so tam izjemni. Tudi eden od razlogov, da sta tam dve novi zdravnici," je dejal.

Občina ima sicer v načrtu tudi gradnjo štirih novih enot, in sicer Jarše, ki jo je inšpekcija zaprla zaradi nevarnih delovnih pogojev. V Šmartnem, kjer sedaj ni enote, naj bi jo začeli graditi konec leta. Gradnja enote se obeta tudi na Metelkovi, na Rakovniku pa bodo enoto rušili in zgradili novo, je še napovedal Janković.

Pogovor z Zoranom Jankovićem o zdravstvu v Ljubljani